Řidiče na Vysočině opět překvapila zima

Sníh, namrzlé vozovky a tvořící se sněhové jazyky, to je situace na silnicích Vysočiny. Jako každý rok, tak i letos mnoho řidičů podcenilo to, že je tady již zima. Na silnicích se objevují kamiony, které nemohou vyjet trochu větší kopce, a to hlavně díky tomu, že nemají vhodné zimní pneumatiky, které jsou v našem kraji nezbytnou podmínkou. V pondělí 21. listopadu se na silnicích Pelhřimovska stalo celkem sedm dopravních nehod, které se obešly bez zranění, šlo pouze o hmotnou škodu za zhruba tři sta tisíc korun. I úterý ve znamení sněhových srážek si vyžádalo svoji daň.

Na dálnici D1 včera došlo ke třem nehodám, naštěstí se obešly bez zranění. Provoz ve směru na Prahu komplikovala nehoda osobního vozu na 94. kilometru u Humpolce, k níž došlo po poledni. V opačném směru na 127. kilometru nedaleko měřínského sjezdu havarovalo taktéž osobní auto do příkopu. Dopoledne nezvládl na výjezdu z dálnice na Jihlavu řidič polského kamionu, naloženého 25 tunami, zatáčku na zledovatělé vozovce a vjel do stráně, kde pobořil osvětlení.


V pondělí v odpoledních hodinách došlo k dopravní nehodě poblíž Počátek. Řidič nákladního vozidla Ford Tranzit jel z Horní Cerekve do Počátek, na zledovatělé vozovce dostal smyk a následně narazil do stromu. Ke zranění nedošlo, ale hmotná škoda se vyšplhala na 100 000 korun.

Řidiči osobního vozidla Škoda Octavia, který jel ve večerních hodinách z Horní Cerekve na Novou Bukovou, vběhly z pravé strany do jízdní dráhy dva kusy srnčí zvěře. Po střetu začal řidič intenzivně brzdit, dostal smyk a následně sjel do silničního příkopu. Hmot
ná škoda činí 10 000 korun.

K hmotné škodě za 70 000 došlo při dopravní nehodě, která se stala rovněž v pondělí večer. Řidič vozidla Opel Omega jel v Božejově ve směru od Pravíkova na Ústrašín. V daném úseku předjížděl nezjištěný nákladní automobil v době, kdy z protisměru přijížděl nákladní automobil Mitsubishi. Následně došlo k čelnímu střetu vozidel. Řidič vozu Opel
se snažil zastavit, ale na kluzské vozovce se mu to nepodařilo. Ke zranění osob nedošlo.

Čtěte dále:   Nohu z plynu! Policie měří rychlost na téměř tisíci místech, víme kde

Na Havlíčkobrodsku se však odehrála tragédie. U továrny Futaba zahynul dvaatřicetiletý chodec, kterého srazil autobus. Linkový autobus firmy Connex jel do Havlíčkova Brodu od Baštínova a při předjížděcím manévru chodce přehlédl. Muž šel po levé krajnici ve stejném směru a zezadu se blížící vozidlo tudíž nemohl vidět a včas uskočit. Utrpěl závažná poranění a na místě nehody zemřel. Osmapadesátiletý řidič autobusu je stíhán pro trestný čin ublížení na zdraví.


I předešlé období bylo ve znamení těžkých silničních havárií. Uplynulý pátek a sobota se řadí mezi černé, kdy bylo zaznamenáno velké množství dopravních nehod, bohužel i tragických. V médiích byla několikrát řešena sobotní nehoda u Velké Bíteše, při které slovenský herec Marián Labuda usmrtil na dálnici dvě ženy. Karambol je nadále v šetření policie a zatím nedošlo k žádnému obvinění.


Někteří řidiči jsou nepoučitelní. Zcela jistě k nim patří i třicetiletý muž z okolí Horní Cerkve na Pelhřimovsku. V pátek odpoledne mu policisté přístrojem naměřili bezmála dvě a půl promile alkoholu v krvi. Za stejný přestupek byl muž přitom potrestán vloni, kdy mu bylo na dva roky zakázáno řízení motorových vozidel. Nyní mu hrozí až roční vězení.


Dopravní nehody stály letos na Vysočině život již 67 lidí, což je o 14 lidí více než za celý loňský rok. Za drtivou většinou nehod stojí chyby řidičů. Řada z nich jezdí hodně rychle a bezohledně. Na tom se shodují záchranáři i ti, kdo za volantem ctí pravidlo: Spěchej pomalu.
Na internetu před pár měsíci kolovaly šokující fotky z nehody dvou mladíků na jedné ze silnic Vysočiny. Auto napasované pod kamion, rozdrcené hlavy, krev a mozek na zbytcích karosérie. Spěchali, závodili. Takové fotky by měly viset na plakátech podél silnic. Jsou totiž varováním pro všechny účastníky dopravního provozu.


(Čerpáno z MF Dnes a Hbin)

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

20. zasedání zastupitelstva města

Pá Lis 25 , 2005
Usnesení z 20. zasedání Zastupitelstva města Humpolec ze dne 9. 11. 2005. Čtěte dále:   Boj o parkovací místo v Humpolci: Muž ho hlídal pro bratra. Řidič do něj najel

You May Like

Témata