Tip na výlet – skanzen Veselý Kopec

Skanzen Vysočiny naleznete poblíž Hlinska a je ukázkou lidového stavitelství. Jedná se o expozici v původním krajinném prostředí, dokládající způsob života a hopodaření drobných rolníků od poloviny 19.století do poloviny století 20. V místní hospůdce můžete ochutnat tradiční staročeské jídlo a prvotřídní medovinu. Navíc až do konce tohoto roku jsou zde pořádány různé akce zaměřené na vánoční tematiku.



Soubor lidových staveb Vysočina je jedinou rozsáhlejší expozicí lidového stavitelství v
 přírodě. Lidové technické památky na vodní pohon (obilný mlýn, mlýn s varnou povidel, olejna, pila, stupník na tlučení třísla, aj.) tvoří ojedinělý soubor. Spatřit můžete také kopii původní pasekářské usedlosti (z 18. stol.), nejstarší sušárnu ovoce u nás (z 19. stol.) a mnoho dalšího.


Veselý Kopec je místem, kde se pořádají také četné kulturní programy. Nejinak je tomu i v tomto předvánočním období. Vánoční svátky jsou pro nás dodnes opředeny kouzlem a jejich atmosféra, kořeny a tradice oslovují snad každého, především pak děti. Celý předvánoční a vánoční čas je prostoupen řadou obyčejů a magických praktik, jejichž smysl je nám již dnes vzdálený. V dobách předkřesťanských naši předci oslavovali zimní slunovrat, návrat životadárného světla, příslib probouzející se přírody a s tím vším máte možnost se seznámit právě zde – ve skanzenu Veselý Kopec. Vánoční svátky jsou snad jedinými svátky v roce, kdy jsme ochotni zapomenout na všední shon a nalézt si čas na ohlédnutí. Jedinými svátky v roce, kdy alespoň na chvilku pociťujeme spojitost s těmi, kteří žili před námi …

betlémstromeček



  • 26.11.2005 – 04.12.2005 Vánoce na Veselém Kopci Výstava ve všech objektech přibližující lidové zvyky, dárky, ozdoby, pečivo, kulturní program. Otevřeno denně od 8 do 16 hodin.


  • 04.12.2005 Předvánoční jarmark Prodej výrobků lidových výrobců, od 9 do 15 hodin.

10.12.2005 – 01.01.2006 Betlém vánoční Výstava ve všech roubených objektech, lidové betlémy, unikátní mechanický betlém R.Frinty. Betlém Hlinsko.

Čtěte dále:   Uzavírka ve Větrném Jeníkově: začala oprava silnice zničené při modernizaci D1

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Einsteinova hádanka

Pá Pro 2 , 2005
V tomto předvánočním hektickém čase je dobré se alespoň na chvilku zastavit, vydechnout a nabrat nové síly. Abyste ovšem nezakrněli a nelenošili jen tak nadarmo, předkládám vám k zamyšlení a vyřešení jeden hlavolámek. Tuto hádanku napsal v minulém století Albert Einstein. Tvrdil, že 98 procent lidí ji nedokáže vyřešit. Patříte […]

You May Like

Témata