Nový turistický průvodce: Pelhřimovsko

Nejnovější výzkum na poli cestovního ruchu potvrdil dlouhodobé předpoklady, že na Vysočinu jezdí mnohem více turistů, než kolik se jich objevuje v oficiálních statistikách. Na tuto skutečnost zareagoval i mikroregion Pelhřimovsko a vydal svého prvního turistického průvodce.

Monituring agentury Czech Tourismus zjistil, že mezi 15 regiony je Vysočina po stránce spokojenosti návštěvníků na druhém místě hned za Šumavou. V období červen až srpen 2005 bylo osloveno 1892 turistů, a to na deseti místech, která vybralo krajské oddělení cestovního ruchu. Kromě tří památek UNESCO v Telči, Třebíči a ve Žďáře nad Sázavou byly zařazeny i lokality slaběji navštěvované.
Vysočina je rájem především pro domácí turistiku, neboť z celkového počtu náhodně oslovených turistů bylo jen 15% zahraničních návštěvníků, nejvíce pak německé národnosti. Návštěvníci z tuzemska byli většinou ze vzdálenosti větší než 100 kilometrů. Čtyřicet procent všech oslovených přijelo na Vysočinu na jednodenní návštěvu, kterou oficiální statistiky neumějí evidovat. Dalších sedmnáct procent v kraji nocovalo u známých či příbuzných, což stávající ukazatele, které vycházejí zejména z noclehů v hotelích a penzónech, rovněž nezachycují.
Oslovení turisté vesměs vyjadřovali spokojenost s rozsahem a nabídkou stravovacích a ubytovacích služeb, líbily se jim památky a chválili i přátelský přístup místních obyvatel. Výhrady vůči předraženým službám se na Vysočině jako v jednom z mála regionů vůbec neobjevily. Výtky zazněly pouze na špatný stav komunikací a nedostupnost potřebných informací.


S poslední jmenovanou stížností se již vypořádal jeden z regionů Vysočiny – právě Pelhřimovsko. Peníze získané z evropských grantů napomohly k vydání turistického průvodce, který je určen nejen návštěvníkům, ale i stálým obyvatelům regionu. Všichni se v něm dočtou spoustu zajímavých informací, o kterých dosud neměli ani tušení. Například určitě ne každý ví, že na střeše železničního domku v Nové Bukové je zakreslen bod hlavního evropského rozvodí. Vodní toky od této značky směřují do Severního nebo do Černého moře.V Libkově Vodě zase nějaký čas pobýval hudební skladatel Bedřich Smetana, domy v Bučovicích mají vzácné stropy. V Litohošti pak je osmiúhelníková kaple na návsi půlkruhového tvaru, a v Janovském potoce žije vzácná perlorodka říční. Vedle zajímavostí obsahuje brožura i přiblížení historie obcí a jejich památek, ukazuje přírodní krásy, nechybí v ní ani kalendář nejvýznamnějších kulturních a společenských akcí v regionu. Průvodce obsahuje i mapu turistických tras a tipy na nejrůznější výlety, včetně odkazu na cyklistické stezky vedoucí z Pelhřimova do Humpolce, anebo z Červené Řečice do Kojčic.

Čtěte dále:   Anketa Kraj mého srdce 2023 - Kraj Vysočina se stal absolutním vítězem

Brožuru si můžete zakoupit v Informačním centru v Pelhřimově – Masarykovo náměstí 1.

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Bojíte se cen topení?

Pá Led 20 , 2006
V dnešní době, kdy jsme neustále strašení z médií zdražováním paliv a energií každý přemýšlí jak co nejvíce za tyto věci ušetřit. Možná doma večer usedáte k počítači nebo kalkulačce a snažíte se najít řešení. Možná přemíšlíte o tom, jak co nejvíce ušetřit. Ale je to těžké. Zaprvé jen málokdo […]

You May Like

Témata