VAROVÁNÍ hejtmana kraje Vysočina

Rychlé oteplení až na 8 stupňů Celsia, dešťové přeháňky a noční teploty jen na nule, to jsou skutečnosti, které vážně znepokojují hejtmana kraje Vysočina Miloše Vystrčila. Podle poslední prognózy Českého hydrometeorologického ústavu nečeká náš kraj v příštích několik dnech nic příjemného. Obavy hejtmana jsou navíc podloženy stále rostoucím počtem mimořádných událostí, jejichž příčinou je těžký a namrzlý sníh, který si v regionu vyžádal v posledních dnech i jeden lidský život a zatím nevyčíslené materiální škody.

V důsledku dešťových srážek dojde k tzv. ztěžknutí sněhové pokrývky, což by mohlo vést ke zvýšení reálného rizika poškození střech s jejich následnou destrukcí. Proto hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil doporučuje další operativní provedení kontrol střešních konstrukcí a pokud možno urychlené sejmutí sněhu ze střech při dodržení nutných bezpečnostních zásad, popř. po konzultaci se statikem. Neodklizený mokrý sníh na střechách je časovanou bombou a to jak v případě jeho promoknutí a nadměrnému zatížení střech, tak i v případě, že se změní v silnou vrstvu nebezpečného ledu, který může nekontrolovatelně ze střechy kdykoli spadnout.


I přes velké zásoby vody, které jsou vázány ve sněhové pokrývce, se zatím v nejbližším období nepředpokládají v kraji Vysočina rozsáhlé plošné vzestupy hladin ve vodních tocích, které by dosáhly 3. stupně povodňové aktivity, ale lze očekávat spíše místní problémy, kde bude zvyšování hladin spojeno s tvorbou ledových bariér. V souvislosti s charakterem očekávaného počastí je však třeba počítat i s tím, že mokrý těžký sníh bude lámat stromy a vstup do lesů bude možný jen s maximální opatrností.


Varování se vztahuje i na komunikace. Při mrznoucích srážkách, které jsou očekávány na celém území republiky od dnešního večera do pátku, se bude tvořit nebezpečná ledovka. Na Vysočině by řidiči a chodci měli být opatrní zejména ve čtvrtek.

(Zdroj: Pelhřimov.info)

Čtěte dále:   V Humpolci bude jídlo. Vrací se festival rekordů. Tipy na víkend na Pelhřimovsku

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Ten vrchní v Humpolci je nějakej divnej

Čt Úno 16 , 2006
Do redakce nám přišel zajímavý dopis. Oslovila nás slečna (nebo paní) Mahulena Krejcarová z Nové Paky s žádostí o zveřejnění reportáže z únorového dálkového pochodu ze Světlé nad Sázavou. Protože je to reportáž zajímavá a pochodující procházeli i Humpolcem, rádi její žádosti vyhovujeme. A vám čtenářům přejeme pěkný požitek z […]

You May Like

Témata