Hrozící záplavy na Vysočině

V reakci na aktuální vývoj stavu vodních toků v kraji Vysočina, ovlivněný rychlým táním sněhu a silnými dešťovými srážkami, zasedli dne 28. března 2006 členové zúženého pracovního štábu Povodňové komise kraje Vysočina. Jednání krajské povodňové komise v plném složení bylo svoláno dnes 29. března 2006 v 8:30 hodin. Na některých tocích byl vyhlášen nejvyšší třetí stupeň povodňové aktivity – tedy stav ohrožení. Byla zřízena nepřetržitá služba pracovníků odboru lesního a vodního hospodářství a zemědělství. Tito lidé jsou informováni o aktuální povodňové situaci na území kraje a jsou připraveni poskytnout případné informace.

Nejvážnější situace je na Třebíčsku, kde došlo k výraznému vzestupu hladin na řece Jihlavě a na Pelhřimovsku na přítocích do vodního díla Švihov (Želivka). Povodňová komise v Třebíči vyzvala lidi, kteří bydlí blízko vody, aby zatím vyklidili přízemí svých domů. Pro motoristy také uzavřela známou židovskou čtvrť. Přesto zatím nehrozí v žádné části kraje evakuace. Vše bude záviset na vývoji počasí a zejména srážkových úhrnech v nejbližším období.
Nejhorší situace na Pelhřimovsku je v obci Poříčí nedaleko Želiva. Most přes řeku Želivku jindy končící na druhém břehu, vede doprostřed rozvodněného koryta. Louky zalila Želivka včera před polednem a začíná ohrožovat domy stojící u řeky.
Třetího stupně ohrožení dosáhla i řeka Trnava v Hořepníku. Jenom za noc se hladina zvedla o 20 centimetrů. Pomalu ale stále stoupající hladinu toku nepřetržitě sledují hlídky, které by v případě nebezpečí informovaly ohrožené lidi. Voda zatím zaplavila zahrady, vystoupala ke čtyřem stodolám a zaplavila některé sklepy. Prozatím však není třeba žádných zvláštních opatření. V případě ohrožení obydlí se lidé žijící poblíž břehů přestěhují do prvního patra, takže k evakuaci nedojde. V zemědělském družstvu je pro případ potřeby připraven písek a pytle, které po naplnění zabrání vniknutí vody do domů.
Problémy byly i v Jemnici a ve Světlé nad Sázavou. Ráno ohlašovali povodňový stupeň ohrožení i ve Šlapanově na Havlíčkobrodsku.

Čtěte dále:   O lipnické Kateřině

Již v pondělní noc se odehrálo drama na řece Svratce v oblastech Unčína a Dalečína. O krizovou situaci se postaraly ledové kry a vlny, které se s uvolňovanou masou po řece hnaly. Velká voda zaměstnala lidi po celou noc, ulehli až k ránu. Ledové kry zatarasily koryto dole pod obcí, zvedlo se jezero a voda vytopila sklepy několika domků. Starosta Dalečína Pavel Kadlec vyhlašoval v noci stav ohrožení, odvolal jej až k ránu, kdy kry povolily. Povodí Moravy v pondělí kry u jezů uvolňovalo pomocí speciálních bagrů, nikdo ale nepředpokládal, že dole v Dalečíně v poměrně širokém místě ucpe koryto zátaras. Bylo to hektické – voda šla do sklepů rodinných domů a například na obecním úřadě bylo vody do výše půl metru.

(Zdroj: regionální tisk)


Ilustrační foto – záběry ze záplav, které postihly Pelhřimov v září 2005:



myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Humpolec – intenzifikace ČOV

Čt Bře 30 , 2006
Projekt vodohospodářské stavby nesoucí název „Humpolec – intenzifikace ČOV“ je financován Evropskou unií (fond ERDF) a Státním fondem životního prostředí ČR. Čtěte dále:   U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

You May Like

Témata