Na Želivce 3.stupeň povodňové aktivity

Povodí Vltavy hlásí 3.stupeň (ohrožení) na kontrolním stanovišti v Poříčí (pod Želivem; po soutoku Želivky a Trnavy). Dnes v 9:00 hod. byla výška hladiny skoro 3m a průtok v tomto místě řeky 130 m3 za sekundu.

Nejvíce vody teklo v Poříčí ráno 30.3.2006, výška hladiny byla úctyhodných 327 cm a průtok 163 kubických metrů za sekundu. Zatím stav klesá, ale pomalu a stále je vysoce nad 196 cm vodního stavu, který je zde stanoven pro vyhlášení 3.stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení.
Zajímavé je, že všechny přítoky Želivky, tedy Jankovský potok, Martinický potok, Blažejovický potok, Bělá, Trnava mají normální stav. Vše způsobuje především Jankovský potok a Želivka jako taková. Takže např. v Kletečné a chataři níže až k Sedlické přehradě mají jistě také plné ruce práce.


Podle informací bez záruky přetéká Sedlická přehrada jako už dlouho ne, chataři pod ní budou mít asi starosti. Stejně tak vyrovnávací přehrada (Malá) u Želiva. Voda v Želivě prý dosahuje silnice (louky pod jezem okolo břehů jsou zaplavené).
Předpokládám, že krásná zahrada u rekreačního domu na přístupové cestě do Poříčí je pod vodou, stejně jako lávka pro pěší od Bolechova. Snad není Poříčí odříznuté, díky vodě na přístupové silničce.
Dále může být snad jen problém u Tukleckého mlýna, který také slouží pro rekreaci a dále u Lhotického mlýna a několika chat. Naštěstí je okolí koryta za Tukleckým mlýnem relativně pusté kvůli ochrannému pásmu vodního zdroje. Nějaký problém může snad nastat pouze u silničního mostu pod Miletínem nebo u vzdutí Švihova, pokud by se vyvrátily některé stromy na břehu řeky a nějak zablokovaly koryto.


Fotografie snad pořídím dnes večer, až budu na místě.


Zdroj dat: Vodohospodářský informační portál MŽP a Povodí Vltavy

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Unikátní prohlídku zažije Želiv, budou furianti

olaf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Lokální záplavy na Želivce

Pá Bře 31 , 2006
Dopolední článek jsem psal na základě informací z médií a internetu. Večer jsem si objel důležitá místa na Želivce a viděl reálný stav, který jsem se snažil zaznamenat slovem i obrazem. Čtěte dále:   Vydejte se na Vysočinu vlakem

You May Like

Témata