Soudruh Paroubek je hodný člověk, soudruh Paroubek má děti rád

Tento začátek básničky jsme se učili na základní škole, pouze místo Paroubka, byl Lenin.

Tak už je to zase tady. Cenzura, zastrašování, vyhazovy. To, proti čemu se v roce 1989 zvedla v Českých zemích nebývalá vlna odporu, se zas nenápadně stává společenskou normou.

 "A už toho máme dost", mělo se nahlas ozývat z hrdel zejména všech známých demokratů, zastánců lidských práv a nesmlouvavých humanistů. Narážím teď na dost křiklavý případ Aleše Cibulky z Českého rozhlasu. Cibulka totiž ve svém zábavném pořadu Host do domu přivítal paní Přenosilovou a ta prohlásila, že Paroubek ji svým chování připomíná Mussoliniho. Načež byl ředitelem ČR 2 Vejvodou (se souhlasem generálního ředitele ČR Kasíka) ze svého pořadu vyhozen. Měl prý Přenosilovou stopnout. Do očí bijící příklad cenzury. Přenosilová jen sdělila svůj osobní názor a Cibulka ji přeci za to nemůže peskovat.
    Je to pár let, kdy Miloš Zeman prohlásil, že Klaus je Henlein. Tehdy se za jeho výrok omluvil tehdejší šéf ČSSD Jiří Horák. Jindy zas Dr. Rath přirovnal Klause ke Gottwaldovi (ve vysílání ČT) a nikdo nikoho nevyhazoval, ani nežaloval.
     Populární kreslíř Štěpán Mareš (Zelený Raoul v Reflexu, Dlouhý nos v LN) kreslil nějaký čas satirické stripy i do MF Plus, kde si svými karikaturami dělal legraci z politiků jak zleva, tak zprava. Po výměně šéfredaktora mu bylo zakázáno karikovat pana Paroubka. Že prý neustále volají z jeho kanceláře a stěžují si. Mareš to bral jako žert, ale pár stripů bylo bez pana premiéra. Po čase opět použil ve svých karikaturách postavu pana Paroubka. Co se nestalo? Dostal padáka.
    Toto jsou mediálně známé případy, možná že těchto zásahů do svobody slova a tisku je víc. Ale i toto by v demokratické zemi mělo stačit, aby se zaplnil Václavák lidmi, kteří si zásadně nepřejí návrat k podobným totalitním praktikám. Na shromáždění by měli řečnit známí lidé (Václav Havel, Tomáš Halík, Jiří Pehe, Martin  Mejstřík, Erazim Kohák, Petr Cibulka Jan Ruml…). Zatím jsem neslyšel, že by někdo z těchto autorit zvedl svůj hlas proti takovémuto plíživému nástupu totalitních pořádků, nebo že by se nastěhoval se spacákem do budovy na Vinohradské třídě chránit svobodu slova. Syndikát novinářů též mlčí.
    Tak nevím, buď se všichni bojí všemocného duceho Paroubka, nebo je jim to šuma fuk. Kocáb se Šípkem se pouze dokázali strefovat do prezidenta Klause, protože mu na Hradě nevisí vlajka EU. O to jsou mi sympatičtější různé výtvory lidové tvořivosti na toto téma. Hlavně proto, že jejich autoři jsou většinou mladí lidé, málo (vůbec) zatíženi komunistickou minulostí.
    Zkrátka lidé, kterým není lhostejno, co se děje v zemi, ve které žijí, si musí nějak pomoci sami. Na staré autority již není spolehnutí, většina z nich si hoví ve své samolibosti. Jedna z mála možností je, dojít k volebním urnám a vhodit do nich lístek politické strany, u které není pravděpodobné, že by takový totalitární styl preferovala nadále.

Čtěte dále:   Odemykání dětského potenciálu

Karel Kratochvíl

Karel Kratochvíl

28 thoughts on “Soudruh Paroubek je hodný člověk, soudruh Paroubek má děti rád

  1. Jo, kamaráde, volby se blíží. Myslím si, že těch vulgarit a sprosťáren bychom se měli už zbavit a je jedno, proti komu jsou namířeny. Domnívám se, že jsi moc velký idealista, poněvač cenzura byla, je a bude, ať bude u moci kdokoli. Jenom se to bude jinak obalovat. Ale to uvidíme po volbách.

    1. No já si osobně myslím, že konkrétně v případě pana Cibulky nejde ani tak o politickou cenzuru, jako o vlezdoprdelství anebo ustrašenost rozhlasových šéfů. Ovšem je před volbama, a tak někomu prostě stojí za to udělat z toho takovuhle kauzu. Ze začátku se totiž rozhlasový ředitel vyjádřil, že Cibulka nebyl z pořadu vyhozen na základě nějakého poudu ze strany ČSSD, ale zdůvodňoval to tím, že moderátor neadekvátně reagoval a ble-ble-ble. A ejhle, po několika dnech se lze dočíst, že si ČSSD stěžovala a konkrétně tato intervence měla za důsledek odvolání Cibulky. Já to tedy vidím tak, že Paroubkovi a Straně zelených (o kterou se Yvone také „otřela“) může být srdečně u pr…., co o nich nějaká taková Přenosilová řekla. Nakonec na obé jejich hlavy padla už horší označení, že. A nic se kvůli tomu nedělo. Já bych si vsadila na čistý kariérismus, ambice, možná i užší vztahy mezi zúčastněnými. Rozhodně to ale neschvaluju, protože ČESKÝ vlezdoprdelismus je mi stejně protivný jako ta cenzura. Jen toho „viníka“ prostě vidím jinde. Jinak – Aleš Cibulka bude dnes od 13 hodin odpovídat na dotazy čtenářů iDnes. Tak se třeba dozvíme něco víc ,-)
      Jo, Karle, prosím tě, mohl bys mi prozradit, u které politické strany není pravděpodobné, že by preferovala totalitární styl? Já totiž tuhle záruku neshledávám u žádné.

      1. Milá Míšo, stoprocentní záruku nemáš nikde a na Humpoláku nechci prosazovat žádnou stranu. A kdo posledních 16 let neprospal si obrázek udělá. A co se týče rozdílu mezi přímou intervencí vládnoucího establishmentu a vlezprdelkováním šéfů rozhlasu, tak tam právě velký rozdíl nevidím. Přímý či nepřímý vliv politiků tam je. Štěpána Mareše (Reflex) zatím žaloval jen bývalý ministr Březina (ČSSD), Standa Gross (ČSSD). Týdeník Respekt zas Miloš Zemen (ČSSD). Báru Hrzánovou za Hrdého Budžese celá KSČM. Šéf komunistů Filip vymyslel zákon, který by cenzuroval nevhodné pořady pro děti v TV. Pokud by vládli se socanama, tak ho klidně prosadí. To se budeme pak divit. Zkrátka levičáci to jaksi mají v povaze.
        Karel

        1. Milý naivní Karle, ty jsi dodnes nepochopil a nevidíš, že v každé straně vládnou komunisté? Většina je byvalých, ale to na věci nic nemění, hrají to stále jenom pro sebe! A je jim srdečně jedno, jestli mají nad sebou modrého ptáka, růži, třešně či ukřižovaného Krista! Hlavně, když jim to sype. Otevři oči a podívej se kolem sebe, stačí zde v Humpolci. Jirka.

          1. Neboj, nejsem tak naivní, abych nevěděl, že v každé straně se najdou kariéristi, bývalí bolševici atd. Vím ale, že růže s třešničkami jich tam mají nejvíc a jsem stoprocentně přesvědčen, že si vládu této party rozhodně nepřeji i z důvodu, že se čím dál víc přibližují politickému stylu z dob komunistických.
            Karel

          2. Jak tak sleduji dění ve světě, všude se to tak trochu blíží k naší době minulé. Jenom se obávám, že se k moci cpou noví lidé, kteří si také chtějí naplnit svou kapsu a také lidé, kteří prošustrovali, co nakradli po revoluci a chtějí se znovu opeřit. Toho se bojím více, než hrozby komunismu. Neber to osobně, ale zdá se mi, že komunismem hrozí nejvíce ti, kteří se hodlají po volbách nejvíce napakovat na úkor kohokoli, hlavně aby to bylo snadné a bez práce. A když těm, co sedí v parlamentu sahneš na jejich privilegia, je jedno, zda je to komunista, socan, pambíčkář či modrý pták, pak se dají dohromady jako jeden a voliče pošlou do ……, však víš kam. Jirka.

          3. Ahoj Jirko, právě jsem se dočetl, že na studenty středních škol a gymnázií čeká opět povinná četba. Ministerstvo školství rozhodlo, které (600 titulů) díla budou muset studenti znát, tzn. opět se učit nazpaměť telefonní seznam. A to přesto, že tento systém byl téměř všude zavržen jako neefektivní a zastaralý. Další taková drobná věcička, kdy státní moc diktuje lidem (učitelům, rodičům, žákům), co mají dělat. Od loňska, jak víš, si už děti nemohou vybírat z více středních škol, na které by se chtěly přihlásit. To jsou právě takové ty „bezvýznamné“ drobnosti, které prezentují onu plíživou totalitu.
            Karel

          4. Nazdar Karle, všechno má své pro i proti. Uvidíme tedy po volbách, zda „vyvolení“ dodrží své předvolební sliby. I když si myslím, že věřit v to je hodně naivní. Nechme se tedy překvapit. Přeji Ti hezký den, i když venku to tak nevypadá. Jirka.

          5. Co se tyce manazerky, tak se na to nekaslalo, oni to taky vicemene pozadovali, ale tak v prvaku a ve druhaku, pak uz to kantori vzdali, protoze kdo necetl tak pak mu to u maturity treba chybelo. PP

          6. Povinná četba??? Nevím, jak je to na jiných středních školách, ale dcera letos maturuje na hotelovce v Pelhřimově a tam měli povinnou četbu celé 4 roky. Známá má dceru na zemědělce v Humpolci a je to tam to samé. Ani o tom nevím, že by tohle někdy přestalo fungovat. Pokud je za povinnou četbu určen např. Čapek a ne Leninovy spisy, tak na tom neshledávám zase nic plíživě totalitního. Ono stejně toho Čapka přečte jen tak jedno procento děcek a výpis z díla si najdou na internetu. Bohužel. Pokud by to ale škola po těch dětech nechtěla, tak si nenajdou ani něco to málo a nevědí o českých klasicích zhola nic. Což je příklad mého syna, který byl na manažerce v Jihlavě, kde se na tohle kašlalo. Kdyby ses ho dnes zeptal, kdo to byl třeba Jan Otčenášek, tak pochybuju, že by ses dočkal nějaké solidní odpovědi. Takže já bych „povinnou“ četbu zase jako takové strašné zlo neviděla.

          7. To, co popisuješ, je nejspíš četba, kterou vyžadují po svých žácích konkrétní kantoři a určitě jich není 600. Tady jde o to, že tohle bude nyní řízeno z centra od vševědoucí vlády v rámci jednotné státní maturity. Mezi těmi povinnými knihami nechybí ani klenoty od pokrokové Marie Majerové. Více však na iDnes. Karel

          8. No ale pokud tomu dobře rozumím, tak se v článku iDnes píše, že si studenti během posledního ročníku z 600 autorů vyberou dvacet děl, z nichž jedno si pak při maturitě vylosují. Takže de facto klasický počet maturitních otázek (za nás jich bylo z literatury 30 – a vybírat autory jsme si rozhodně nemohli). Jako z čeho jiného by se měla skládat maturitiní zkouška z češtiny, když by neměla obsahovat otázky z literatury? 🙂 A dále jsem se dočetla, že toto téma řešila celonárodní diskuse středoškolských češtinářů, takže se nejedná o nějaké neuvážené striktní nařízení vlády, respektive ministerstva školství. Výtky ze stran učitelů snad měly zaznít v tom směru, že s nimi nikdo nekonzultoval seznam autorů. No a že se tomu brání studenti, je logické – já bych se bránila taky 🙂 Chápu to snad nějak blbě?

          9. Jo a ještě jsem se chtěla vyjádřit k té Marii Majerové. To se jako najednou máme začít tvářit, že neexistovala? Vyřadit ji z literárních dějin našeho národa? A to by ti nepřipadalo jako cenzura?

          10. No jistě, Julius Fučík taky existoval. Ale tady jde přeci o něco jiného. Učitelům a jejich žákům se opět upírá možnost samostatné výuky, opětné zavádění jednotných osnov a jednotné státní maturity bez ohledu na specifika té dané školy. Zkrátka snaha dělat ze všech nesvéprávné ovečky, protože pouze státní správa ví nejlépe, co je pro nás dobré. Takhle by to mohlo dojít až do situace, kdy ministerstvo kultury vymyslí seznam knih, které se musí-nesmí prodávat v knihkupectví (to myslím v nadsázce).
            Karel

          11. A ještě k té cenzuře. Právě výběrem těch 600 děl ministerstvo tedy cenzuruje ty knihy, které mezi nimi nejsou. Opět jsou preferovány z centra bez jakýchkoliv konzultací s odbornou veřejností. Copak češtináři nemají vlastní mozek, aby nedokázali svým žákům sami něco doporučit?
            Karel

          12. Checht – z Fučíka jsem psala maturitní písemku :))) Proč to pořád házíš na tu státní správu, když o tom rozhodlo kolegium středoškolských profesorů? To se zlob na ně. Jinak si myslím, že není důvod mít na středních školách odlišné zadání maturitních otázek z češtiny dle specifikace jednotlivých škol. Podle mého by každý absolvent střední školy měl mít v této oblasti všeobecné znalosti toho nejpodstatnějšího rázu. Co se týče výběru těch 600 děl, nevím, co je v tom seznamu obsaženo, takže nemohu hodnotit. Na iDnesu byli uvedeni jako alarmující asi 2 autoři. To z celkového počtu není zase až tak donebevolající a bít na poplach je myslím předčasné. Co se týče mozku češtinářů, tak bych si troufla v některých případech zapochybovat. V prvním ročníku měla dcera číst Božskou komedii od Danteho Alighiery. Nevím, zda to znáš, ale ty verše jsou tak náročné a nesrozumitelné, že jsem to nepochopila ani já, natož pak patnáctiletá holka. Zadávat k četbě dílo ze 14.století dnešním mladým lidem, tak to mi připadá na totální ztrátu soudnosti a zdravého rozumu. Tímto přístupem dochází minimálně k potvrzení odporu vůči klasické literatuře.

          13. Kolegium profesorů pouze částečně spolupracovalo na podobě, státem nařízené, jednotné maturitě. No, hezky jsme pokecali, i když máme na věc rozdílný názor, ale už bych tím čtenáře Humpoláka dál nenudil. Tak někdy příště.
            Karel

          14. Tak čus. Ale jinak – preference ODS na Humpolákovi = dobrý, ne? :))))

          15. To mě, Miso, moc nepřekvapuje. Spíš mě děsí zelení a jejich názory. Ti nám ještě zamotají kebule.

          16. Nejvic se mi libi, ze priznivci modro/cervenych levicovych stran se navzajem osocuji z podpory zlodeju a tunelaru, zlodeje krici chytte zlodeje, ale na cem se shodnou, je naproste zdeseni z mozneho vlivu noveho politickeho subjektu na scene – zelenych. Bezpaternost lidovcu jim nevadi, naopak, ale cokoliv noveho je privadi k nepricetnym reakcim. Aniz bych mel nejakou velkou iluzi o vedeni zelenych, uz jenom reakce fanatiku z tabora s.Klause a s.Paroubka me jednoznacne presvedcuje o volbe zelenych. Navic i z tech pohadkovych volebnich slibu jsou ty jejich pro me nejblizsi. Ale jinak at si kazdy voli koho chce, v podstate stejne zvitezi komuniste, bo u nas nikdo jiny v politice ani neni a neexistence pravicove strany to jenom dokazuje.

  2. Mám drobnné přirovnání ,nedávno pan europoslanec a odbor.boss Falbr nazval pana prezidenta „českým Lukašenkem“ a pan ministr Rath „vrtošivým staříkem“.nevím zdali tyto pánové budou odvoláni nebo sami odejdou to asi těžko.Potom co česká televize zrušila pořad „Bez obalu“ prý pro finační náročnost a nahradila ho kvalitním veřejnoprávním „V žitě“,které je jistě levnější je mi nějak divně a cosi tady začíná smrdět.Po snahách usměrňovat novináře co je dobré psát a říkat a co ne se bojím ,abych pro moje děti nemusel časem shánět pionýrské šátky a do školy jim nemusel v neděli vystřihovat články do občanské nauky co řekl náš nejvyšší, kde byl, o co se „zasadil“ ,co pro naše blaho zařídil a vúbec co je vlastně pro nás to nejlepší ,protože by jsme na to sami nepřišli.
    Dál čekám kdy začnou demonstrace v české televizi nebo v rozhlase a někteří aktivisté sbalí spacáky a pudou spát do těchto zařízení a opět vzniknou nějaké hnutí typu „děkujeme odejděte“ Somdis

    1. V sobotu se má v italském městě Ceccano pálit „rouhačská“ Brownova kniha Šifra Mistra Leonarda. Tak tomu říkám cenzura a totalitarismus. Fíha, máme tu zpátky středověk!

      1. No, to je celkem síla, ale nepředpokládám, že je to nějaká povinná akce. To je pouze dobrovolná akce demagogů a dogmatiků. Je to něco jako když Shinned O´Connor před lety veřejně roztrhala fotku papeže a následně banda fanatických katolíků přejížděla válcem její cédéčka. Skutečná cenzura by byla, kdyby státní moc stahovala knihu z prodeje.
        Karel

          1. Myslím, že za posledních 16 let to bylo jednou, a to u spisku Adolfa Hitlera – Mein Kampf. Ale ani tehdy se nestahovala kniha z obchodů. Policie udělala akci u jednoho z distributorů a obvinila pana Zítka (vydavatele), aby ho soud nakonec osvobodil. Karel

        1. No jo, Karle, to máš ale potom dvojí metr. Protože A.Cibulku také neodvolala státní moc a považuješ jeho odvolání za cenzuru slova. Já si osobně myslím, že tahle akce flanďáků je přesně to, co jsi tu ve svých příspěvcích zmiňoval – zásah do svobody slova a tisku, určování, co je správné či špatné, vševědocnoust církve atd.atd. Ona církev u nás doma nemá tak významné postavení, ale jinde ve světě určitou moc má a dokáže ovlivňovat myšlení lidí víc, než jsme si my ateisté ochotni vůbec připustit. Teď mluvím o civilizovaném světě, ne o zfanatizovaných muslimech. No a teď jde o to, kolik lidí se nechá ovlivnit a ve své podstatě je to jedno, kdo tebou bude manipulovat – jestli „papeženci“, ČSSD nebo ODS. Nevěř tomu, že pokud dojde ke změně vlády, změní se i taktika politiků. Spíš mám obavy, že v případě modroopeřenců ten diktát bude ještě horší, byť jiným směrem. Sice jsou taky ješitní (inu – chlapi), ale zase ne tolik. No ale ještě dost dobře si vzpomínám na jistého ministra financí a následného předsedu vlády, který byl nejchytřejší, neomylný a vůbec ve všem dokonalý a nesnesl žádný jiný názor, který by se neshodoval s tím jeho. „Vrtošivý stařík“? Já bych řekla, že i „vrtošivý mladík“. A kupodivu nebyl z ČSSD.

          1. Tak za prvé, můj článek byl o tom, co se děje u nás. Za druhé, když někdo skoupí několik knih a začne je demonstrativně pálit, tak je to jeho věc, i když je to vůl. Není to však zásah do svobody tisku, protože nikdo v Itálii nezakázal vydání a prodej té knihy. Vím, že různě ve světě se občas zakazuje vydávání některých knih, promítání filmů atd. Samozřejmě je to cenzura a já, kdybych tam žil, bych křičel. A co se týká našich politických stran, vol si koho chceš. Rozhodně se tady nechci pouštět do debat co, která strana udělala dobře, nebo špatně. Howgh. Karel

          2. No počkej, nerozčiluj se – byl jsi to ty, kdo začal debatu, která strana co udělala špatně. Jinak dík, že mi po necháváš možnost volit, koho chci :))) To rozhodně udělám. Tvoje právo na svobodnou volbu i já tobě ponechávám – vol si koho chceš :))) Ale pořád si myslím, že neměříš stejným metrem. Pana Cibulku tady taky nikdo nezakázal. Ani v rozhlasu – ani v televizi, ani mu nebylo zakázáno vydávat své knihy. Byl odvolán z jednoho diskuzního pořadu. Nesouhlasím s tím, důvod se mi zdá víc než směšný, ale pořád v tom nevidím politickou cenzuru. Howgh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

ZUŠ Gustava Mahlera slaví výročí

Čt Kvě 18 , 2006
Základní umělecká škola v Humpolci oslaví v pátek 19.května 60 let od svého vzniku. Při této příležitosti uskuteční Den otevřených dveří a představí veřejnosti jednotlivé umělecké obory. V 15:30 hodin začne před sálem kina koncert dechového orchestru mladých při základní umělecké škole. Současně s ním vystoupí i mažoretky z Třebíče. […]

You May Like

Témata