Tip na výlet – Maříž u Slavonic

Jarní sezóna snad nejvíce láká k výletům do bližšího i vzdálenějšího okolí. Tentokrát vás chceme upozornit na zajímavé místo vzdálené cca 75 km od Humpolce. Jedná se o malou vísku Maříž ležící na česko-moravsko-rakouském trojmezí.

Keramická dílna Maříž


Volný čas zde můžete zhodnotit hned natřikrát. Například si můžete vyjít do pohádkové pohraniční krajiny, kde načerpáte inspiraci pro další aktivitu. V Maříži je totiž originální keramická dílna, kde si můžete sami vytvořit vlastní keramické dílko. Ovšem pokud se na uměleckou tvorbu nebudete cítit, zakoupíte si již hotovou osobitou keramiku Maříž, která se dívá na svět dětskýma očima a vidí ho jako veselé místo plné barev. Keramika Maříž slaví letos 15.narozeniny a slavit je tu můžete i vy, a to každý den od 8:00 do 20:00 hodin.


Do třetice si pak můžete odpočinout v neméně originální restauraci OÁZA MAŘÍŽ. Vzhledem k umístění na trojmezí jsou zdejší pokrmy inspirovány moravskou, českou i rakouskou kuchyní. Zdejší kuchař ale umí připravit i vynikající ryby na roštu. V domáckém prostředí je kladen důraz na místní čerstvé suroviny a klasickou domácí přípravu. Příjemnou atmosféru dotváří také posezení u krbu a tradiční pece. Restauraci můžete navštívit denně od 10:00 hodin až do půlnoci.


Interiér restaurace Oáza Maříž

Maříž, autorská originální keramika, je celoživotním dílem akademického malíře a skláře Kryštofa Trubáčka. Nese jméno zapomenuté maličké osady nedaleko Slavonic, kterou za totality stihl smutný úděl obcí, ležících “za dráty” u západních hranic. Z původně kvetoucí vísky, jež se pyšnila i zámkem, bylo vypuzeno téměř všechno obyvatelstvo a domy i zámek se proměnily v rozvaliny, pokryté křovím. A právě romantika tohoto Bohem zapomenutého koutu přilákala Kryštofa Trubáčka, který tu v bývalé kovárně založil keramickou dílnu. Mařížská keramika se brzy stala pojmem a charakterizuje ji důraz na jedinečnost každého kusu. Nejen reprezentativní servisy a kolekce, ale i jednotlivé hrnky, konvice, džbány, máselnice, vázy, mísy, květníky, svícny, popelníky, kachle, zvířata jsou autorské originály. Od ostatních keramických dílen se Maříž liší nejen svým osobitým, veselým pojetím maleb na keramice, ale i další škálou atraktivních nápadů, jaké při relativně nízkých nákladech mohou proměnit např. byt v originální obytný prostor. Více informací a drobnou galerii výrobků naleznete na stránkách
http://www.aokmariz.cz.

Čtěte dále:   PŘEDRAŽENÁ BÍDA NA ČESKÝCH HORÁCH. JAK DLOUHO TO JEŠTĚ VYDRŽÍME?



 

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Důležité upozornění pro majitele psů !

So Kvě 27 , 2006
Dávejte si pozor na erdelteriera ze „Zámečku“ – vedle prodejny Billa. Je to hnědočerný, kudrnatý, velký pes s krátkým ocasem a hranatou hlavou. Tento pes pokousal psy i lidi, kteří psi vlastní a jeho majitelům to evidentně nevadí. K nám ostatním se chovají nezodpovědně. Čtěte dále:   Tip na výlet: […]

You May Like

Témata