Koupaliště v Humpolci prodloužilo provoz o hodinu

Vzhledem k vysoké návštěvnosti během posledních tropických dnů se provozovatelé rozhodli otevírat koupaliště Žabák o jednu hodinu dříve, tedy už od 9:00 hodin. Zavírací doba zůstala stejná – ve 20:00 hodin. Denně navštíví humpolecké koupaliště téměř pět set lidí.

Koupaliště je vyhledávané zejména z důvodu snadné dostupnosti přímo ve městě a z hlediska nezávadnosti vody. Vzhledem k vysokým teplotám mají totiž přírodní nádrže většinou nekvalitní vodu s vyšším obsahem chlorofylu A. Značné riziko pak představuje možnost přítomnosti toxických sinic, které mohou znamenat pro člověka nepříjemné zdravotní komplikace. Po koupání ve vodě zamořené sinicemi může dojít k zarudnutí kůže nebo přímo k zánětu kůže. Sinice vyvolávají rovněž alergické reakce, na kůži se mohou tvořit puchýřky a otoky. Dalším projevem bývají průjmy, žaludeční nevolnosti a křeče, slzení očí, záchvaty dušnosti, vodnatá rýma s kýcháním. Nejohroženější skupinou obyvatel jsou děti, starší či nemocní lidé. U těchto skupin lze očekávat oslabení obranyschopnosti organismu, zesláblost a permanentní únavu až malátnost.


Někteří příznivci vodních radovánek však do vody chodí, i když ta jeví známky přítomnosti sinic, což signalizuje zelená, zakalená voda, která zapáchá. Předpokladem výskytu sinic je i bahnité dno rybníku či jezera. Po koupání v takové vodě je důležité se osprchovat, čímž lze snížit nebezpečí zdravotních potíží. Pokud si nejste jistí, zda voda obsahuje sinice, naplňte PET láhev vodou a nechejte ji stát cca dvacet minut v klidu na světle. Objeví-li se u hladiny zelený proužek – signalizuje to pravděpodobně výskyt sinic. Rovnoměrně zakalená voda nebo zákal na dně láhve je typický spíše pro řasy, které taková zdravotní rizika nepředstavují.

Čtěte dále:   Představení knihy „Neštěkej na svého psa"

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Moderní hledání pokladů kolem nás

So Čvc 29 , 2006
Skvělá hra, která oslovila již mnoho lidí i z České republiky. Abyste se mohli zapojit, potřebujete GPS navigaci, internet, chuť hrát si a kousek dobrodružného ducha v sobě. Čtěte dále:   Sběr kaštanů a žaludů

You May Like

Témata