Zapomněli jsme chodit pěšky?

6

V pátek 25.srpna zaznamenal Humpolec dopravní chaos, který zřejmě dosud ještě nezažil. Uzavírka hlavního tahu v ulici Okružní a návazné objížďky měly za následek dlouhé kolony vozidel a problémy vznikly dokonce i při nájezdu na dálnici. Průjezd městem, který jindy trvá minuty, mohl pro někoho znamenat i téměř hodinu čekání v dopravní zácpě.

Obyvatelé ulic Sadová a V Cípku zůstali takřka odříznuti od okolního světa, což mělo za následek četné spílání občanů na adresu těch, kteří dle jejich úsudku nerozvážně určili objížďky. Někteří jedinci vzniklou situaci řešili tak, že projížděli přes uzavírku, či se vydali cestou přes pole.
Nemohu si pomoci, ale na mysl se mi vkrádá otázka: nebylo by lépe pro jednou nechat auto doma v garáži a vyrazit do města pěšky? Z ulice V Cípku do centra to určitě není tak daleko jako například z Tróje na Ruzyň a při svižné chůzi zabere cesta zhruba dvacet minut času. V dnešní době, kdy se každý třetí občan ČR potýká s obezitou, by to byla určitě vhodně strávená doba, kdy by lidé udělali něco pro svoji dobrou fyzickou kondici. Samozřejmě, chápu, že někdo potřebuje auto pro výkon svého povolání. Je mi také jasné, že je to i problém pro lidi, kteří dojíždějí za prací do okolních vesnic či měst, určité potíže mohli případně zaznamenat i řidiči Rychlé záchranné služby či hasičského sboru. Ale dost dobře nerozumím tomu, když si v dnešních Pelhřimovských listech přečtu lamentaci jisté paní, která si stěžuje, že normálně jezdí do práce 5 minut a nyní jela půl hodiny. Myslím, že tato dáma mohla svůj vůz klidně zanechat doma a do práce by byla dorazila včas.
Zrovna tak se mi moc nezamlouvají nářky na špatnou informovanost o uzavírce. Tato plánovaná akce byla již dopředu avizována v různém regionálním tisku a v neposlední řadě o ní padla zmínka i na stránkách Humpoláka. Dvacátého června

Čtěte dále:   Humpolec vyhlásil soutěž na proměnu Spolkového domu a školy v Husově ulici

http://www.humpolak.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=3605 a znovu podrobněji 28. června


http://www.humpolak.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=3610. Možná by stačilo být trochu pozornějšími, neboť kdo nechce vědět, ten neví. Anebo si občané Humpolce představovali, že měštští zastupitelé budou chodit dům od domu, byt od bytu, a podávat informace jako zvěrozvěstové?

Jedná se o tři dny, kdy je nutno dopravu městem regulovat, aby hlavní silnice mohla být zrekonstruována. Pouhé tři dny. Buďme tedy trpěliví a na tu chvilku zaparkujme svá vozidla. Taková nedělní procházka městem ještě nikdy nikomu neuškodila.

myska

6 thoughts on “Zapomněli jsme chodit pěšky?

  1. My obyvatelé Cípku to všechno chápeme a víme, že ty tři dni musíme nějak přežít, ale vždy nám bylo vysvětlováno, že alespoň jedna přístupová cesta zůstane. Ono se to hezky vysvětluje, když někdo bydlí jinde, ale ani město ani firma nám neráčila sdělit, že ve čtvrtek a v pátek nás odříznou! Kdyby jsme to věděli, tak jsme se přizpůsobili, protože chápeme, že je to i pro naše dobro, ale toto byla totální ignorace cca 800 obyvatel a ani MU ani firma se neobtěžovali nám sdělit, že nás odříznou !!! A to že dělníci pak ve čtvrtek, když jsme zmateně jezdili sem a tam a nemohli vyjet, nám sdělili, že můžeme přes zákazy nepovažuji za adekvátní – museli jsme porušovat dopravní předpisy a riskovali jsme pokuty a body. A i když si myslím, že občané Cípku chápou, že se to někdy musí udělat, tak takováto ignorace a neinformovanost ze strany MÚ a firmy snad mohla být jen za komunistů, ale ne v roce 2006 !!! Je třeba si na to vzpomenout u voleb vážení občané !!!

    1. Opravdová tragedie .Uzavření cípku na cca 1,5-2 dny to už je skoro na humanitární sbírku.Jen chci připomenout , že právě obyvytelé okolo okružní několik let žádali ,aby se něco udělalo s provozem.Jelikož je okružní majetkem Ředitelství silnic a dálnic a ne města nebylo zřejmě snadné sehnat, při stavu ostatních silnic v republice ,peníze na zklidnění dopravy .Průjezd městem nebyl zdaleka tak tragický jako na jiných průtazích , ale i přesto se peníze sehnali .Jen chci připomenout např. opravu 5.května ,kdy se lidé nedostali ke svýn domovům autem i měsíc.Ano volby jsou na podzim určitě by někdo jiný postavil do cípku provizorní most.

  2. Je to sice offtopic, ale nevíte kdo to z pátku na sobotu nabořil na silnici do stromu z Trucbaby do Petrovic? Mám takový pocit, že to nepřežil… Celkem jsem nechápal, jak se mu to mohlo povést.

  3. Milá Mysko, o víkendu jsem procházel ulicí Okružní a mohu Tě ujistit, že každé druhé auto u mě zastavovalo a ptalo se na cestu. Sám jsem okoukl značení a na křižovatce u autobusáku byl směr objížďky po staru, tj. do ulice Lnářská. Přitom se jezdilo na Čejovskou kolem Icomu. Dost dobrý, co? A s tou obezitou bych to nechal v klidu. To by měl posoudit každý sám. A docela rád bych Tě viděl, jak táhneš tašky s nákupy cca 2 km v rukách, když u domu stojí auto, co? Ale vše má nějaké chyby, doufám, že situace se brzy uklidní a vše se dostane do těch správných kolejí.

    1. Milý Styrlitzi, mohu tě ujistit, že v mé úvaze nepadla ani zmínka o dostatečném či nedostatečném značení objížďky. O tahání tašek s nákupy by se nechalo polemizovat. Kolik může sníst dejme tomu taková čtyřčlenná rodina jídla za 2 dny? Metrák? Dva? Copak asi dělali lidé dřív, když auto neměl každý? Chcípali hlady? A to chodili na nákupy třeba i z vesnice do vesnice několik kilometrů (ve sněhu, v mrazu). Přičemž si nemyslím, že by to z Cípku bylo například k Růži 2 kilometry, jak se zmiňuješ. Nevím – nevím, ale zdá se mi to jako přílišné zveličování problému, který sice problémem byl, ale ne takovým, aby si z toho někdo musel příliš zoufat. Jsou snad zaznamenány nějaké ztráty na životech způsobené hladomorem? 🙂

      1. Mysko, reagoval jsem pouze na informovanost o uzavírce. Ta,podle mě, byla pro mimohumpolecké nedostatečná. Je ovšem otázkou, čí to byla vina. Dále pak k Růži – je to cca necelý kilometr, ale zde vše nekoupíš. A pokud vím a pamatuji se, tak dříve se jezdilo autobusem, nebo dojížděly pojízdné prodejny. To ale dnes již neexistuje a hádej proč? Nicméně hladomor nevypukl a ztráty na životech nebyly zjištěny. Život jde tedy dál a jistě nám v brzku připraví další záludnosti, o kterých budeme moci diskutovat. Styrlitz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Neznámý poberta odcizil pamětní kámen

Ne Srp 27 , 2006
Co všechno se dnes už neukradne. Čtěte dále:   Humpolecké farmářské trhy

You May Like

Témata