V humpoleckém muzeu vyroste indiánská vesnička

Městské muzeum Dr. Aleše Hrdličky chce vzdát hold svému jmenovci, který by se za dva roky dožil 140 let. Proto už dnes vzniká v prvním patře budovy kopie pracovny významného antropologa světového jména a indiánská vesnička, ve které nějaký čas žil s domorodými kmeny a zároveň zkoumal způsob jejich života. Nová expozice muzea by měla být přístupná prvním návštěvníkům již v červnu tohoto roku.

Investice na přestavbu expozice měly dosahovat podle původních propočtů až dva a půl miliónů korun, ovšem tak vysoká částka v rozpočtu města chyběla. Nakonec se podařilo sestavit kompozici za sumu přesahující 300 tisíc korun. Část bude uhrazena z grantového programu a zbytek doplatí město ze svého rozpočtu. Peníze poslouží k výrobě replik předmětů používaných indiánskými kmeny.


Celého projektu se ujaly pracovnice muzea, které tak zareagovaly na výtky o chybějících informacích z celého života Aleše Hrdličky. V režii zaměstnankyň muzea je i výtvarné pojetí místnosti. Bude zde k vidění nejen plně zařízené indiánské teepee, ale i mnohé předměty, které indiáni používali při své činnosti. Ve vesničce se zabydlí dokonce tři indiáni ve skutečné velikosti a jejich obydlí doplní pravá buvolí kůže.


V novém prostředí si přijdou na své nejen odborníci, ale i děti a mládež. Expozice bude totiž zpestřena hmatovými skříňkami, ve kterých budou děti určovat indiánské předměty. V budoucnu by měl přibýt zvukový panel, ten se však prozatím nepodařilo zajistit z důvodu nedostatku finančních prostředků.


 


Za dva roky se bude v Praze konat pátý ročník Antropologického kongresu, jehož účastnící věnují jeden den svého programu právě návštěvě muzea Dr.Aleše Hrdličky v Humpolci. Jistě i pro ně bude nová expozice vítanou změnou, neboť od roku 1989 se Antropologická expozice nedočkala větších úprav.

Čtěte dále:   Koupaliště Žabák zdražilo vstupné i jídlo. Oproti jiným stále levné, tvrdí lidé

 


(Zdroj: Pelhřimovský deník)


 


 

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Speciální veřejné bruslení

Čt Úno 8 , 2007
Zimní stadion Humpolec, s.r.o. si vás dovoluje pozvat na speciální veřejné bruslení konané u příležitosti 1.výročí zřícení zimního stadionu (na minutu přesně!). Čtěte dále:   Humpolec vyhlásil soutěž na proměnu Spolkového domu a školy v Husově ulici

You May Like

Témata