Hrdí Humpoláci kontra přistěhovalci

15

Tak jsme dostali do redakce e-mailový anonym. No anonym… Jako jméno odesílatele bylo uvedeno „Odpor Humpolec“, pod textem pak podpis „Hrdí Humpoláci“. Nevím, kdo to jsou – ti hrdí humpoláci. Já? Vy? My všichni? A na co jsme to vlastně vůbec hrdí? Na svoji xenofobii?

Přináším zde plné znění došlé připomínky:


 


„Připomínka: zajímalo by nás co chcete udělat s tím velkým množstvím přistěhovalců v našem městě?Hrozně by nás zajímal váš názor na tuto věc.Je čas začít s tim něco dělat!Díky za odpověd.Hrdí Humpoláci“


 


Nemohu mluvit za všechny členy redakce, neboť co člověk, to jiný názor.  Nevím, co já bych měla osobně dělat s tím velkým množstvím přistěhovalců a s největší pravděpodobností s tím nebudu dělat vůbec nic. Můj názor na věc je takový, že je mi zcela jedno, jestli v tom samém městě, co žiji já, žijí jen samí rodáci či nějací přistěhovalci. Je mi jedno, zda jsou to lidé pleti bílé, červené, hnědé, žluté či třeba zelené. Je mi jedno, jestli zde spolu se mnou žijí Romové, Slováci, Ukrajinci, Moldavci anebo Tramtáráci. Je mi to jedno do té doby, dokud budou dodržovat všeobecně platná pravidla soužití a české zákony a nebudou-li mně nebo někomu jinému nějak škodit. Ale tuto podmínku tolerantnosti mám i k rodilým humpolákům. Takže v mém postoji k přistěhovalcům nevidím žádný rozdíl oproti postojům k lidem, kteří se zde narodili.


 


Ano, donesly se ke mně nějaké ty zprávy, že v Humpolci vzrůstá počet lidí romské národnosti, přicházejících sem k nám za pracovními příležitostmi. Donesly se k mému uchu i zprávy, že tito občané snad v místě svého nocležiště plundrují zahrádky přilehlých rodinných domů a jejich majitelům způsobují nemalé škody. Zatím to je pro mě ale jen „jedna paní povídala“ a nehodlám na toto téma spekulovat. Nemám o této záležitosti korektní informace, a proto se zatím snažím nepropadávat panice. Potvrdí-li se takové zvěsti, určitě budu nespokojeně křičet – to nepopírám. Ale zatím k tomu nemám důvod. V naší firmě momentálně pracuje jeden Moldavec. Je velmi slušný, přizpůsobivý, neagresivního projevu (mnozí čeští muži by od něj mohli odkoukat vychování), učí se rychle česky. Je pracovitý, dělá přesčasy, o sobotách a nedělích, protože má jediný cíl – vydělat co nejvíce peněz, které by mohl zaslat domů své ženě, dětem a rodičům na obživu. Do hospody nechodí, alkoholu neholduje. Že by tohle bylo některým hrdým humpolákům trnem v oku? Já osobně tedy s přítomností takového přistěhovalce v Humpolci žádný problém nemám.

Čtěte dále:   POZOR: kontrola oken zdarma

 


A co vy ostatní? Vadí vám přítomnost cizinců ve městě? Máte s nimi již nějakou špatnou zkušenost?


 


Murphy: „Dobrý úsudek vyplývá ze špatných zkušeností, zkušenosti vyplývají ze špatného úsudku.“


 

myska

15 thoughts on “Hrdí Humpoláci kontra přistěhovalci

  1. Přítomnost cizinců? V zásadě nevadí.
    Problém je v tom, že (nejen) do Humpolce přichází hlavě lůza, která mnoho kladného nepřinese. Z cizinců bychom měli mít zájem o manažery, lékaře apod., ale my jsme „hrdí“ na to, že se k nám stahují kopáči a uživatelé sociálních dávek. Proti podobné imigraci se ti, kdo SAMI SEBE neoznačují za xenofoby a rasisty, všemožně brání.

    1. V podstatě byste mohl mít i pravdu, ale pokud budeme mít zájem pouze o manažery a lékaře, kdo bude dělat tzv. nepopulární práci? Hrdí Humpoláci? Já bych například kopáče neodsuzovala jako lůzu, protože tu práci, kterou dělají za jakéhokoliv počasí (třeba i při 30 stupních nad nulou), tak tu bych já dělat nedokázala. Ale někdo ji dělat musí, ne? Budete to snad vy? Nevím, že by se sem z cizích krajů stahovali uživatelé sociálních dávek. Jsou to spíš lidé naverbovaní pro různé firmy v průmyslové zóně a pracují za ne zrovna důstojných podmínek. Problémem pro Humpolec asi bude ale to, jak se chovají v době svého volna.

  2. Tak myslím,že už tady padla všechna klišé, která se sluší zmínit, jakmile dojde na případnou xenofobii či rasismus. Znám jednoho a ten je slušný… atd. Jistě je chvályhodné odlišit „zrno od plev“, nebo se o to alespoň snažit. Myslím ale, že tady chybí(hlavně ze strany Myšky) osobní zkušenost. Názory typu „mně osobně nevadí, nic mi neudělali“ jsou legitimní, do nedávna jsem je též zastával, ale zakládají se právě na absenci osobní zkušenosti, a bohužel se dosti rychle mění, jakmile ke zkušenosti dojde.
    V pracovním týdnu trávím čas v Jílovém u Prahy, kde je dost početná romská komunita a za sebe mohu říct, že mám zkušenost z devadesáti procent negativní… A to se, abych taky použil jedno klišé, snažím lidi rozlišovat ne podle toho jak vypadají, ale jsou-li slušní či nikoliv. Neberte to jako rasismus, ale pouze jako moji osobní zkušenost….

    P.S. Jinak to co napsali „Hrdí Humpoláci“ má nulovou hodnotu a spíš to svědčí o míře hrdosti někoho, kdo se ani neumí podepsat….

    1. Toho klišé, že nerozlišuju lidi podle toho, jakou mají barvu pleti a jaké jsou národnosti, ale podle toho, jsou-li slušní či nikoli, se asi budu držet pořád – osvědčilo se mi. Jinak bych řekla, že vzhledem k svému věku mám zkušeností dost – dobrých i špatných. Ty špatné mám nejen s Romy (z jednoho městečka na Šumavě, kam jezdívám), ale například také s jedním Ukrajincem. Z toho však nebudu dělat závěr, že všichni Ukrajinci jsou svině a mají z Humpolce táhnout, odkud přišli. Zrovna tak si nebudu na základě jedné dobré zkušenosti samozřejmě dělat iluze, že všichni Moldavci jsou skvělí. Mimo to mám ale také dost špatných zkušeností s mnoha „bílými“ Čechy. A jsou – kupodivu – mezi nimi i hrdí Humpoláci. Mám snad začít usilovat o jejich deportaci? No já dost dobře nevím, co dělat s problémem přistěhovalců, jak znělo zadání v připomínce. Založit humpolecký Ku-klux-klan?

      1. Máte naprostou pravdu,
        ale možná děláme „Hrdým Humpolákům“ největší radost tím, že vůbec na takové bláboly reagujeme….

    2. V podstatě s Tebou souhlasím,ale je třeba si představit negativní devadesáti procentní zkušenost v místě kde žiješ celý týden se vším všudy.Možná se zatim v Humpolci moc negativně neprojevují,ale řekl bych,že to přijde,až jim některým ve Valeu dají vale.Ti už v Humpolci zůstanou….
      Pavel Svoboda

      1. No právě o tom byla řeč. Tu negativní zkušenost mám přímo fyzickou. Když Tě bezdůvodně(nebo možná z nudy) fyzicky napadne pět „sociálně méně přizpůsobivých občanů“, uvítal bych nějakou Kateřinu Jacques, hájící pro změnu také jednou zájmy nás, kteří platíme daně, aby je obvinila z rasisticky motivovaného útoku. Myslím, že lidi už mají dost jejich pozitivní diskriminace. Že většina Čechů není rasistická, jen chce právě to stejné zacházení, nikoliv platit si různé kurátory sama proti sobě….
        Lukáš Krajíček

  3. Znáte nějakou zemi, kde by se osvědčilo přistěhovalectví černých, hnědých nebo přičmoudlých? Tzn., kde by barevní nepáchali atentáty, veřejné nepokoje a zapojili se do tamního běžného života?

        1. No nemyslím si. Žil jsem v USA tři roky a žil jsem tam v naprostém klidu vedle černých, žlutých a různě hnědých a žili jsme vedle sebe v krásném, přátelském souladu. Všechno to byly pracovití a milí lidé. A stejné jsem viděl i v mnoha jiných normálních komunitách all around US. Pokud se ovšem začneme bavit o čistě černých komunitách v centech měst, tak to je jiná. A to je to jedno přimhouřené oko.

          1. To se ale přeci nedá srovnávat!! Když od společnosti něco chci, musím jí také něco dát, nějak participovat, ne jen čekat s nataženou rukou. Jinak jsem parazit, ať jsem jakkoliv barevný. To je asi ten rozdíl mezi těmi černými, žlutými a dalšími v US, o kterých se zmiňuješ, a našimi (nejen) Hnědočechy….

  4. Cikánů, Slováků, Moldavců, Ukrajinců a kdoví jaké jiné havěti v tomto městě roste jako houby po dešti a to hlavně díky průmyslové zoně u dálnice. To nevidíte co to sem natahalo blech, vší,…. Zeptejte se zaměstnanců onoho podniku. Projděte se večer po Humpolci a uvidíte kolik ožralých a smrdutých cikánů, Ukarjinců, Slováků a Moldavců se toulá po ulicích, halekají a ničí vše kolem sebe.
    Myška je podle mě kráva největší za ty keci co tady pořád vede. Na tom místě nemá co dělat. Klidně si to s ní vyměnim i já.
    Tomáš Kos

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

11. Středověké slavnosti na hradě Orlíku nad Humpolcem

Ne Čvc 1 , 2007
Středověké slavnosti aneb Slasti a Strasti středověku proběhnou již po jedenácté v prostoru rozsáhlé zříceniny gotického hradu Orlík u Humpolce ve dnech 5. – 6. července. Pro veřejnost bude otevřeno po oba dva dny od 10 do 18 hodin. A co všechno uvidíte, se můžete dočíst v článku. Čtěte dále: […]

You May Like

Témata