Hnízdících sov pálených na Vysočině přibývá

Ochráncům přírody z Klubu ochrany dravců a sov při sdružení Děti Země se podařilo na Vysočině zvýšit počet hnízdících párů vzácné sovy pálené. Děje se tak díky umělému odchovu.

Klub ochrany dravců a sov se sídlem v Maldých Bříštích je skupina lidí, kterým není lhostejný osud ohrožených dravců a sov. Ve svých programech a projektech se snaží vytvářet podmínky pro návrat těchto ptáků do naší krajiny, chránit jejich hnízda v době hnízdění a změnit postoj veřejnosti k nim.


Sova pálená patří na Vysočině mezi vůbec nejvzácnější a nejohroženější ptačí druhy. V těchto dnech vychovává v hnízdní budce, umístěné na půdě kravína nedaleko Humpolce, pár sov pálených dvě mláďata. Rodičovský pár se vytvořil ze skupiny, kterou ochránci přírody vypustili do přírody v dubnu. Nyní je to jediný nalezený hnízdící pár tohoto druhu sovy na okrese, u nějž se zahnízdění podařilo. Ochránci doufají, že se rodičovský pár v této lokalitě usadil natrvalo a neodlétne s mláďaty, tak jako už se to před pěti lety stalo na jiném místě. Sovy pálené jsou obecně totiž velcí tuláci a mláďata většinou z místa hnízdění odlétnou a mohou se odstěhovat i desítky kilometrů daleko.


I na to se snaží ochránci pamatovat. Proto pro sovy rozmístili desítky hnízdních budek. V letošním roce je ale sovy na Vysočině kromě uvedeného hnízdního páru neobsadily. Pro změnu tohoto stavu je připravena na vypuštění do volné přírody další skupina deseti mladých sov pálených z umělého odchovu odchovu. Sovy jsou uzavřeny na půdě nepoužívaného kravína, kde procvičují létání a učí se lovit živé hlodavce. Po vypuštění v polovině srpna budou ochránci přikrmovány. Tuto skupinu by měla na konci léta následovat ještě jedna. Ta ale bude kvůli končící výjimce ze zákona pravděpodobně poslední. Snad i některé z těchto vypouštěných sov přežijí a zahnízdí. Při předpokládaném hnízdění deseti párů v celém kraji je každý pár velice důležitý pro zachování tohoto druhu na Vysočině.

Čtěte dále:   Parkování v centru Pelhřimova je dražší. Připlatí si hlavně místní

(Zdroj: MF Dnes)

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Nejen české soudy oplývají absurditou

Pá Čvc 27 , 2007
V USA byli opět vyhlašováni vítězové každoroční Ceny Stelly. Cena je pojmenována podle 81ti leté Stelly Liebeck, která se kdysi polila kávou a úspěšně za to nechala odsoudit McDonalda. Tento případ inspiroval ke každoročnímu vyhodnocení nejkurióznějších a nejúspěšnějších soudních případů v USA. Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. […]

You May Like

Témata