Kde v sobotu pily naše děti (názor humpolecké občanky)

Jako každý zábavychtivý občan města Humpolce jsem i já vyrazila alespoň v sobotu okouknout Pivní slavnosti a ochutnat zlatavý mok zdejšího pivovaru. Tradičně tu vypiji třetinu ze svých deseti piv za rok a pak pozvolna přejdu k tanci a limonádám, které – nutno přiznat – mi zde letos chyběly. Inu, nejsem klasický pivař a ani docela dobré pivo Free mi pomeranče nenahradí. Protože jsem stánek s nealkem uvnitř areálu nenašla (prý se prodávalo všude, kde grilovali maso), vyrazila jsem pro Fantu ke kolotočům. A v rámci těchto doprovodných atrakcí mě čekalo skutečné překvapení.

Rodičové, jejichž děti si domů přinesly koliky a zvracení způsobené alkoholem, obraťte se na Obchodní akademii! Naproti blikajícím autíčkům, točícím se zvířátkům a nechutně rychle jedoucím vláčkům se z oken školy zcela oficiálně a bez skrupulí nalévalo dětem. Chlapečci ve věku stěží 15 let tu jako staří profesionální opilci postávali v okénku, kde jim obsluha s úsměvem a pochopitelně za úplatu nalévala jednoho panáka za druhým. Ano, žádné limonády nebo koly, normální pěkně panáky – slivovice, fernet, rum atd.! Mimochodem, proto se zde fronta pohybovala tak pomalu.

Možná stárnu anebo ve mně vinou mateřství vzkvétá zodpovědnost, ale musím se ptát: „Skutečně musí během pivních slavností pít i děti?“

Střet s chladnokrevnou travičkou našich dětí (jak jinak označit tuto nezodpovědnou ženskou v bufetu) mě přiměl k tomu, abych v rychlosti oběhla i stánky na náměstí. Zde jsem naštěstí žádné pijící dítě nezahlédla. Vidět zase děti, tak navzdory tomu, že jsem dlouhodobě příznivec těchto oslav, skutečně nažhavím telefon a bez okolků volám 155 – koneckonců čísla na policii visela po celém areálu.

Asi se jevím jako mravokárce nebo kverulant, ale jsem rozhodnuta si to jít příští rok zkontrolovat a prosím, všechny, kdo chcete mít střízlivé děti, přidejte se!

Čtěte dále:   SVAŘENÝ SÁNĚ JSOU TU!

Petra Kratochvílová, Humpolec

Karel Kratochvíl

13 thoughts on “Kde v sobotu pily naše děti (názor humpolecké občanky)

  1. Tak já bych jen dodala, že i u stánků na náměstí pily děti, neboť dle očitých svědků od nich při nakupování žetonů na pivo nikdo žádný průkaz totožnosti nepožadoval. Stačilo jen odkývat „ano, bylo mi už osmnáct“. No, on význam těch žetonů spočíval v něčem úplně jiném a ne v zamezení požívání alkoholických nápojů dětem. Pivovar si tak chtěl pojistit, aby jej neokrádali prodejci, tudíž za jeden vypitý sud museli prokázat patřičný počet vyinkasovaných žetonů. A tak mně stále a stále vrtá hlavou, jak to pan Bernard myslel tím svým výrokem: „Striktní zákaz prodeje alkoholu lidem mladším osmnácti let samozřejmě platí i na Pivních slavnostech. Pro letošek jsme připravili další vylepšení, s jehož pomocí na první pohled zjistíme, zda se jedná o plnoletého člověka, či nikoliv.“ Anebo že by to byla jen nějaká novinářská kachna? No v každém případě – jak už tu někdo poznamenal – není třeba kolem toho dělat nějaký povyk. Že si v Humpolci mohou děti koupit alkohol jak v hospodě, tak i v obchodě (tedy kdykoliv bez konání Pivních slavností) – tak to víme asi všichni.

    1. myško, nauč se pořádně číst novinové články. Pan Bernard to tam jasně vysvětlil, že mladší 18ti let budou mít jiné pásky na rukách a tudíž obsluha lehce pozná komu může pivo prodat.

      1. S tímto tvrzením nemohu souhlasit. Je mi 17 let a ménu příteli také, je dokonce i o něco mladší. Přesto jemu dali pásku pro lidi nad osmnáct. Na slavnostech jsem potkala i mé dva kamarády kterým také ještě nebylo osmnáct a i oni měli pásku pro lidi nad. Vůbec se neptali kolik jim je, prostě ji dali těm kdo se jim zdál už osmnáctiletý.

  2. je třeba ptát se hlavního pořadatele,jak je možné,že se to stalo.všude na západ od hranic za Aší je v hospodách a v i nejzaplivanějších putykách nealko lacinější,dokonce i v Rusku je na billboardechs reklamou piva upozornění o škodlivosti alkoholu.tady v Čechách se nic neděje,zkrátka pohoda.jak se někdo ozve,hned se podnikatelé rozkřičí,že je někdo omezuje.někdy se mi zdá,že z té demokracie a svobody pose….me
    konzumace mladistvých je varovná.zajímá to někoho?nic nevadí,jen když tržní konzum kvete a jede dál

    1. Má to zajímat rodiče. Nikoliv Bernarda, nebo Vámi zmiňované podnikaele. Kdyby dotyčný dostal doma po čuně, tak by s to příště rozmyslel…

  3. Ale no tak, to už si nepamatujete na dobu,kdy jste byli nedospělí? Samozřejmě prodávat tvrdý alkohol dětem, kterým je 15 je špatná věc, a měla jste upozornit policii,jsou tam od toho, přeci ne? Na druhou stranu,ale pokud si 17ti letý klučík dá dvě pívka,myslím, že to není taková tragédie. Přirovnal bych to k tomu,když jedu po městě rychlostí 51 km za hodinu, taky jsem porušil zákon,ale žádná tragédie se nestala.

    1. Máte pravdu – taky jsem popíjela alkohol coby mladistvá, o tom žádná diskuze. Ale určitě se to dříve nedělo téměř legitimní formou. Copak nejsou alarmující následující věty?
      „Třetina patnáctiletých a šestina třináctiletých českých dětí pije alkohol pravidelně, nejméně jednou týdně. Vyplývá to z nejnovější mezinárodní studie Světové zdravotnické organizace, do níž je zapojena i Česká republika. U patnáctiletých pravidelně pije týdně alkohol 36 procent českých chlapců a 21 procent dívek. Nejčastěji se pije v Česku pivo. To se na celkové potřebě u patnáctiletých podílí 45 procenty. Ve 37 procentech pijí destiláty a v 17 procentech víno. Dřívější studie dokonce odhalily, že s pitím alkoholu začínají už i malé děti. Zkušenosti s pivem má 30 procent sedmiletých, s vínem 16 procent a s destilátem 7 procent. “ A že u nás pijí děti nejvíc v celé Evropě, to jste určitě už také někde četli.

      Samozřejmě, že odpovědnost rodičů je nepopiratelná, ale není samospásná. Když jsem já přišla domů v šestnácti nachmelená, dostala jsem od otce takovou, že druhou jsem vzala o skříň. Ale musím prohlásit, že abstinent se od té doby ze mne nestal. Jo, příležitost dělá zloděje. Proč například v USA skutečně neexistuje možnost, aby si mladý cápek ten chlast mohl koupit? Protože každý, kdo by ten alkohol nezletilému prodal, by přišel o licenci a zacáloval pořádnou pokutu. No v ČR jde o státní business – jen ať se erární kasička pěkně plní a je jedno, kdo ji naplní.

      1. Také si myslím, že podávání alkoholu mezletilcům je v ČR velká móda. V které koliv hospodě nalijí alkohol bez kontroly a mohu potvrdit, že viditelně mladistvím. Vždyť třeba konkrétně do Zálesi pomalu dospělý nepřijde a z čeho by tam byl personál živ? Pokud nevěříte, pošlete tam 10 – 11leté děcko a sami uvidíte. A jek se tam už těší na začátek školního roku. Zase nastanou žně. Vedení města o takovýchto jednáních moc dobře vědí, ale proč si dělat zle, že? Vždyť při kontrolách je vše v naprostém pořádku. A tak to jde stále dokola. Jirka.

  4. Ahoj, já jsem ráda, že jste se někdo ozval 🙂 Chápu, že kluci v pubertě udělají všechno proto, aby jim někdo nalil – lžou, podvádějí etc., a nepomůže ani „po čuni“ a chápu taky, že u každého kiosku prostě nemůže stát policajt. Na druhou stranu, všude jsou dospělí lidi, a podle mě by se prostě ten prodavač měl bát nebo stydět nalívat to pití před těma dospělýma. Mě teda překvapilo, že se prostě nestydí a po upozornění se tváří, jakoby nic…prostě pohoda, klídek :-)tak si říkám, že když to prostě nevezmou do svých rukou sami dospělí (očití svědci), tak se to si nezlepší – taková domobrana 🙂
    Petra Kr.

  5. Já to stále nechápu, většina dnešních dospělých, kteří si tady stěžují na chování provozovatelů občerstvení, měla v mládí zkušenosti s obstaráváním alkoholu. Pokud se nepodařil koupit osobně, využil se někdo plnoletý, který za úplatu obstaral, co bylo třeba. Jediný výsledek byl, že se pil a pije tvrdý alkohol někde v parku s následnou demoliční akcí ve městě. Ostatně o trávě se nikde nemluví, protože ta se dá vypěstovat za humny a není to na koho házet, takže rodiče dělají, že nevidí. A výsledek? Nevšimnul jsem si, že by ze všech, co se napili a nebo zakouřili stali alkoholici a feťáci.Jestli někdo chce, aby se dítě ničeho nedotklo, tak ať ho uváže k baráku a nebo je s ním 24h denně, jinak si stejně udělá co bude chtít, bez ohledu na vyhlášky a zákazy. Ale ať nehází jejich starosti na hlavu níkoho jiného.

    1. Já se ani nedivím, že to nechápete, pokud jste mladší ročník. My, poněkud starší, si pamatujeme, že jsme také potají něco vypili a zakouřili. Ale nikdo si nedovolil popíjet a pokuřovat před dospělými, natož aby nás viděl někdo z učitelů či rodičů. To pak byl mazec ve škole i doma.Bylo tak trochu více studu a slušnosti. Ale to tu nebudu vysvětlovat, je jiná doba, ještě mne někdo napadne za propagaci a podporu jiných režimů. To je dnes velmi moderní a schovává se za to veškerý zlořád. J.

      1. plně s vámi souhlasím.opravdu se dnes děje,že jak někdo něco řekne,že před prevratem něco bylo lepší.hned je obviněn z podpory starého režimu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Střípky z Humpolce

Po Srp 13 , 2007
Zajímavosti uplynulých dnů Čtěte dále:   Barevní papoušci přiletěli za klienty SeneCura SeniorCentra Humpolec

You May Like

Témata