Humpolec se potýká s nedostatkem zubařů

Se zoufalým nedostatkem stomatologů se potýká kromě mnoha dalších oblastí i Pelhřimovsko. Například v Humpolci nemá svého zubaře přímo v místě bydliště více než tisíc lidí.

Zubaři v Humpolci mají tolik klientů, že objednací lhůty u nich bývají i vřádech několika týdnů. Pokud nejde o akutní případ, může se jednat i o dobu delší než měsíc. Vytížení jsou všichni, a tak nové pacienty už nikdo z nich nepřijímá. Pokud se někdo přistěhuje nebo chce pouze změnit svého lékaře, většinou má smůlu. Právo pacienta na svobodnou volbu ošetřujícího lékaře pak bere za své. V ojedinělých případech mají lidé možnost sehnat zubaře přes své rodinné příslušníky. Některé zubní ordinace i přes plný stav přijmou například partnera nebo dítě již zaregistrovaného pacienta. Ti ostatní musí na ošetření a preventivní prohlídky dojíždět.


 


Za nedostatkem stomatologů stojí malý počet nastupující nové generace. Každoročně sice přibudou absolventi vysokých škol, ale jejich počet nemá šanci zaplnit místo po zubařích, kteří odcházejí do penze. Navíc mladí zubaři mohou ve svých ordinacích začít samostatně pracovat až po dvou a půl letech praxe. To znamená, že i když teď začne z lékařských fakult přicházet více nových stomatologů než dříve, potrvá několik let, než se chybějící zubaři nahradí.


 


(zdroj: Pelhřimovský deník)

Čtěte dále:   Fotografický workshop Pohlednice pro Humpolec

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Rudy Linka vystoupí již podruhé v Karambě se svým triem!

Út Říj 30 , 2007
Linka se na koncertě může opřít o duo vynikajících muzikantů. Konkrétně s Doug Hirlingerem na bicí a Joe Michaels na kontrabas . Linkovo trio je považováno za jednu z nejlepších jazzových kapel na současné newyorské scéně. Hudba kapely se vyznačuje dokonalou sehraností celého tria a současně technickou vybroušeností hry jednotlivých […]

You May Like

Témata