Drogy v Evropě

Občané Evropské unie dávají přednost cannabis.

Lisabonský ústav pro sledování drogových závislostí pro občany Evropské unie (EBDD) vydal aktuální výroční zprávu a zveřejnil v ní řadu zajímavých poznatků a skutečností. Mezi jiným konstatoval, že hodnocení problematiky konzumu omamných látek v zemích EU stále ještě není zcela přesné a správné a pouze částečně je mezi jednotlivými zeměmi srovnatelné.
Trend vývoje v jednotlivých zemích je těžko sledovatelný a rozeznatelný. Není to vůbec překvapující, neboť drogy jsou zde v ilegalitě a konzumace drog je kriminalizována.

Nicméně nyní přichází závěrečné a celkové hodnocení které praví že občané EU nejraději konzumují cannabis.
A přitom je také cannabis nejčastěji zabavována. Pozorovatelé tvrdí, že pro opatření zmíněně drogy je velmi atraktivní a zajímavý evropský turismus mládeže. Konzumace cannabis převyšuje spotřebu extáze.

Do budoucnosti se projevuje tendence střídání nebo záměny mnohostranného využívání drogové spotřeby různých syntetických či nesyntetických substancí. Hlavním producentem a nejdůležitější exportní zemí extáze je dnes Nizozemí, dále následují baltické státy, Bulharsko, ČR a Polsko.

Vzestup spotřeby heroinu byl zaznamenán v Řecku, Lucembursku, Finsku, Švédsku, Velké Británii, Německu a v Rakousku. V Nizozemí nebyly registrovány žádné změny a Španělsko hlásí nejednotný obrázek.
Konzumace drog vstřikováním látky přímo do žil ubývá ve většině zemí EU – mimo Itálii, Lucembursko, Portugalsko, Velkou Británii – kde tato problematická spotřeba drog je nejvyšší. Stoupající konzumace drog byla zaznamenána i v Irsku.

50 až 75% všech přírůstků z řad konzumentů drog v zemích EU jsou stále případy závislosti především na heroinu, jako hlavní drogy. Novými spotřebiteli drog se většinou stávají muži v průměrném stáří 29 let. Průměrný věk nově závislých žen je nižší.

pramen: www.emcdda.org, HANF 0l/2002

překlad Bohumil Mojžíš

Čtěte dále:   Lidé v Humpolci zaplnili náměstí, aby si s Deníkem zazpívali koledy

kapik

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Konopí ve světě

Ne Bře 10 , 2002
Brazílie: Soudce spatřuje nebezpečí a tak zakazuje konopné látky Čtěte dále:   Strašidelná bojovka ve Stromovce

You May Like

Témata