Pomůžete najít učitele ze ZŠ Světlice?

2

Můžete pomoci jednomu bývalému žákovi ze světlické školy, který shání jakoukoliv informaci o svém někdejším učiteli? Jedná se o pana Věslava Váňu, posledního ředitele základní školy ve Světlici, která byla uzavřena v roce 1977. Vaši zprávu můžete napsat do komentářů, případný kontakt na pana Váňu nám raději zašlete do redakce a my jej předáme pátrajícímu. Předem děkujeme za každé bližší info.

Obec Světlice, ke které patří i Světlický dvůr byla až do šk. roku 1927/8 přiškolena do Budíkova.


Ale už v roce 1926 uvažovalo světlické obecní zastupitelstvo, zda by si obec mohla dovolit stavbu vlastní školy. Jednání mělo výsledek ještě v témže roce. Obec koupila výhodně od manželů Morávkových pozemek na kraji vsi při silnici do Humpolce.


Stavba byla zadána staviteli F. X. Lhotákovi z Humpolce. Započato bylo na jaře 1927 a již l. září mohla být otevřena jedna třida, kterou navštěvovalo 71 dětí. Celá stavba byla dokončena ještě na podzim těhož roku.


Budova je jednopatrová, 2 učebny, kabinet, dílna a další škol. přislušenství. V přizemí je byt pro učitele 2+1 s příslušenstvím, se samostatným vchodem.


Ačkoliv obec obdržela třetinu zařízení z budíkovské školy, pořídila nábytek nový, moderní. Brzy splatila i všechny dluhy. Škola se tak stala ozdobou obce. Byt a blízkost města udělaly z ní pro učitele vyhledávanou „štaci“.


Působili zde E. Vojtěch, J. Palán, delší dobu Jar. Pek, pozdější vedoucí šk. odboru, manželé Vašíčkovi, J. Roček, Al. Koutná, M. Švamberková a posledním ředitelem byl Věslav Váňa.


Škola byla uzavřena v roce 1977 aby se nemuselo učit na směny. Potom ji využívala až do roku 1986 humpolecká ZDŠ Podhrad a vyvážela tam zvláštním autobusem dvě třídy.


Nakonec budovu převza1 Českomoravský len a upravil ji stavebně jako bytový fond (4 bytové jednotky). Zbývající prostory využívá obec pro knihovnu, vysílání rozhlasu a na schůze osadního výboru.

Čtěte dále:   Poradna na cestách

Jiří Rychetský (Zálesí)

myska

2 thoughts on “Pomůžete najít učitele ze ZŠ Světlice?

    1. Je nám líto, že budeme tlumočit tak smutnou zprávu. V každém případě děkujeme za její poskytnutí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

V Plusu se nejen nakupovalo

Út Pro 4 , 2007
Hned první den své působnosti v Humpolci zaznamenal nový diskont pokus o krádež. Čtěte dále:   Na Humpolecku probíhá již třetí vzdělávací projekt hrazený z prostředků Evropské unie

You May Like

Témata