Na Křemešníku bylo zprovozněno lanové centrum

2

V sobotu 7. června byla na vrchu Křemešník (v těsné blízkosti hotelu) slavnostně otevřena lanová dráha, která je svojí rozlohou největší na Vysočině. Překážky byly firmou OUTDOOR SOLUTIONS připravovány celkem devět měsíců, nyní jsou tu dvě dráhy – pro děti od čtyř let a pro dospělé od sto čtyřiceti centimetrů. Pokud počasí dovolí, provoz lanového centra potrvá až do měsíce října.


Co je lanové centrum (lanová dráha)?


Jedná se o překážky umístěné v různé výšce nad zemí na dřevěných kůlech nebo na stromech, tvořené převážně lanovými prvky. Dráha je koncipována s důrazem na vzrušující zážitky, při nichž účastníci čelí duševním, fyzickým a emocionálním výzvám. Lanová centra obecně nabízí skvělé možnosti pro zábavu, odreagování, adrenalinové a sportovní vyžití, ale také velmi efektivní možnost pro vzdělávání a profesionální rozvoj. Objektivní rizika spojená s jejich překonáním jsou redukována pomocí různých způsobů jištění na téměř nulovou hranici, účastník má přesto velmi vysoký pocit subjektivního nebezpečí, které v něm vyvolává vysokou hladinu adrenalinu. Tento efekt řadí lanové překážky do dobrodružných aktivit (adventure activities).


      


Nízké lanové překážky jsou umístěny tak vysoko nad zemí, aby umožňovaly bezpečný seskok, maximálně však 1,5 metru. Bezpečnost účastníka na překážce je zde zajištěna dalšími účastníky, kteří se pohybují v jeho těsné blízkosti a jsou připraveni jej zachytit v případě pádu.


Vysoká lana jsou obdobou nízkých překážek avšak účastníci se pohybují cca 8–10 metrů nad zemí. Úkolem je zdolat tyto překážky stanoveným způsobem. Každý účastník je při tom jištěn pomocí horolezeckého lana a speciálního postroje zkušeným instruktorem. Na těchto překážkách si účastníci posouvají své osobní limity.


Dráha na Křemešníku je poměrně rozsáhlá. Absolvovat všechny překážky může někomu trvat až devadesát minut. Samozřejmě si ale lze na každém stanovišti odpočinout, případně je také možné po absolvování třech lehčích průlezů slézt dolů. Pokud se někdo rozhodne, že chce dráhu před jakoukoliv překážkou vzdát, není pro obsluhující instruktory problém pro něj dolézt a ze stanoviště mu pomoci dolů. I přesto – díky psychosociálnímu proškolení personálu – odchází klienti z programu maximálně spokojeni a bez stresu, pocitu zesměšnění atp.

Čtěte dále:   Z Kaliště do Perknova

Lanové centrum není ale jen o dřině. Je to především příjemný zážitek. Kromě krkolomných překážek jsou součástí dráhy i tři lanovky, na kterých se nechá frčet s větrem ve vlasech až dvacet metrů vzduchem. Po celou trasu je každý zabezpečen dvěma jistícími lany.


Každý, kdo má o absolvování dráhy zájem, je nejdříve oblečen do profesionální horolezecké výstroje a před výstupem na první stanoviště důkladně proškolen. Stejně tak i malé děti na dětské dráze.


      


Více informací o akcích pořádaných pro širokou veřejnost: http://hotelkremesnik.cz/


(Fotografie použity z internetových stránek dodavatelské firmy OUTDOOR SOLUTIONS http://www.outdoorsolutions.cz/)


 


 

myska

2 thoughts on “Na Křemešníku bylo zprovozněno lanové centrum

  1. Tak jsem si to v sobotu na Libíně vyzkoušela a musím se přiznat, že se z toho klepu skoro ještě dneska 🙂
    Kdo si rád zvedá hladinu adrenalinu, zajeďte se podívat na ten Křemešník, fakt to stojí za to.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Finále soutěže GEOONLINE

Čt Čvn 12 , 2008
Dne 28. května 2008 proběhlo finále soutěže GEOONLINE. Zúčastnili se ho soutěžící, kteří postoupili z prvního kola, které bylo řešeno na internetu. Čtěte dále:   Humpolecká třicítka 2023 - rybářské závody

You May Like

Témata