Hledáte podnikatelské nebe? Vítejte v Humpolci!

4

Jak již Humpolák informoval, naše město se umístilo na 1.příčce rozsáhlého průzkumu „Město pro byznys“. Ve spolupráci týdeníku Ekonom a renomované agentury Factum Invenio vznikal po dobu půl roku v České republice unikátní výzkum, který mapoval podmínky pro podnikání ve městech na celém území našeho státu. Soutěž se stala jedním z nejúspěšnějších projektů posledních let a vzbudila velký zájem jak mezi představiteli soutěžících měst, tak mezi veřejností. Umístění Humpolce na prvním místě žebříčku mohlo možná někoho překvapit, a proto přinášíme stručný přehled argumentů, které přispěly k tak vynikajícímu výsledku.

Humpolec nejprve dominoval v krajském kole a čelní příčku nakonec uhájil také v celorepublikovém měřítku. Čím si desetitisícové město uprostřed Vysočiny zasloužilo absolutní vítězství?


 


Hlavní asi je přístup radnice k podnikatelům a jejich aktivitám, který je v místě regionu hodnocen velmi pozitivně. V dobrém světle o městu hovořili totiž především samotní podnikatelé, jejichž názor představoval jednu z hlavních kategorií. Humpolec považují byznysmeni za páté vůbec nejlepší město v České republice. V průzkumu ocenili právě dobré fungování městského úřadu a místo působení.


V Humpolci existuje už delší dobu takzvaný podnikatelský klub. V rámci jeho fungování se obchodníci setkávají s lidmi z radnice na pracovních snídaních a večeřích a zároveň se mohou podílet na společných plánech. Chystá se velký investiční projekt na vybudování kongresového centra. Prezentace již proběhla na zastupitelstvu a město se na tom bude podílet budováním infrastruktury.


„Komunikace s podnikateli je na skvělé úrovni už několik let a myslím si, že funguje ke spokojenosti obou stran,“ řekl starosta města Mgr.Jiří Kučera.


„Já si myslím, že se v Humpolci vůbec nepodniká špatně, protože je tam momentálně velmi rozumný pan starosta,“ uvedl za podnikatele spolumajitel humpoleckého pivovaru Stanislav Bernard.


 


Město katapultovala do čela žebříčku všech měst vhodných k podnikání dobrá infrastruktura s důležitými dopravními uzly. Strategicky výhodná je poloha Humpolce, jež je ve středu pomyslného kříže mezi Prahou, Brnem, Českými Budějovicemi a Hradcem Králové. V kategorii kvality lokality získal Humpolec osmé místo. Ve městě je velký počet dětí v předškolním věku, což opět znamená skrytou sílu do budoucna. Zároveň se může pochlubit rostoucí bytovou výstavbou a solidní místní infrastrukturou.

Čtěte dále:   FOODMANIA 2023

Důležitý byl i příliv investorů do města. Například nizozemský investor CTP Invest, který v Česku působí už od devadesátých let, se v Humpolci objevil krátce po vstupu na tuzemský trh. Do průmyslového parku vložila firma zpočátku přes deset milionů marek, přičemž investice neustávají. Společně s městem například vybudovala pod areálem vodohospodářská zařízení, nyní se na střechu svého parku chystá (jako na ostatní v ČR) instalovat solární panely na výrobu elektřiny.
Přitažlivost regionu se neopírá jen o dobrou silniční síť, ale také o lidské zdroje.
„Řekl bych, že na Vysočině je jedno poměrně silné specifikum. Jde o to, že pracovní síly jsou rekrutovány z lidí, kteří jsou zvyklí na zdejší život. A ten nikdy nebyl lehký, což se odráží na disciplíně a tvrdší práci,“ shrnul situaci Rostislav Dvořák z Hospodářské komory.


Z pohledu investorů se jedná také o výhodu v tom, že na české poměry nejsou místní lidé zvyklí na vysoké mzdy. Není tedy žádným překvapením, když se podniky stěhují hlavně tam, kde nemusejí platit příliš velké platy. Ovšem ve finále z toho začínají těžit i obyčejní lidé. Nezaměstnanost dosahuje na Vysočině vůbec velmi nízkých hodnot – v září to bylo 5,2 procenta. V okrese Pelhřimov (kam spadá i Humpolec) činila dokonce jen 3,2 procenta.


 


Žebříček průzkumu porovnával ve 205 městech vedle podpory podnikání ze strany regionálních správ také podnikatelské prostředí, situaci na pracovních trhu, kvalitu lokality a cenové podmínky dané oblasti, celkem se jednalo o 50 hodnotících kritérií rozdělených do šesti oblastí.


 


(Zdroj: http://ekonom.ihned.cz/ )


 


 

myska

4 thoughts on “Hledáte podnikatelské nebe? Vítejte v Humpolci!

  1. To je pro všechny občany Humpolce skvělá zpráva.Nyní je nutné aby radnice investovala větší částky z rozpočtu města do bezpečnosti ve městě = městská policie a do dopravní infrastruktury.Ovšem rozumně a po několikerém projednání s občany,viz velmi,velmi problematická rekonstrukce Okružní.Humpoláci držte se,jste nejlepší ve všech zemích Koruny České.

    1. Naprosto souhlasím v otázce bezpečnosti. Problém bude zřejmě v tom to celé ošetřit, protože v Humpolci i když je nebe ve dne bez mráčku, je čím dál tím víc šilenější tma. Proto je třeba konečně rozsvítit a nemusí hned svítit jen vyholené žárovky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

V Humpolci se srazil vlak s osobním automobilem

Pá Říj 31 , 2008
Ve čtvrtek ráno se srazil vlak s osobním automobilem. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Ve vlaku jeli tři cestující, kteří ale před příjezdem hasičské jednotky místo nehody opustili. Řidiči osobního automobilu, se kterým se vlak srazil, se také nic nestalo. Čtěte dále:   Bernardfest 2023

You May Like

Témata