Nerovné podmínky

10

Bývalý hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil říká, že díky snaze sociálních demokratů o zrušení poplatků u lékařů vzniknou na Vysočině nerovné podmínky. Toto své prohlášení zaslal (krom jiných regionálních periodik) do redakce internetového deníku Vysočina-news.cz, který jej zveřejnil v plném znění bez redakčních úprav – stejně jako reakci současného hejtmana Jiřího Běhounka.

Nerovné podmínky


 


Možná si již i Jiří Paroubek uvědomil, jaký zmatek a nerovnost může způsobit „zrušení“ zdravotnických poplatků pouze v krajských zdravotnických zařízeních zejména v nemocnicích a v lékárnách.
Možná i proto dlouhou dobu trval na tom, že zrušení zdravotnických poplatků na úrovni Parlamentu chce za každou cenu. Hrozily dokonce handly s ohroženými životy a bezpečím vojáků v Afganistánu, handly s reputací České republiky jako spolehlivého člena NATO. Účel světí prostředky, ať to stojí, co to stojí. Nakonec se díkybohu tak nestalo a naše mezinárodní ostuda je snad zažehnána.

Zdravotní poplatky jako problém však samozřejmě nezmizely. V současnosti to vypadá, že na parlamentní úrovni ke změnám dojde a že chaos a nerovnost připravované na úrovních krajských tím budou snad minimálně zčásti potlačeny. Přesto si dovolím pro informaci něco napsat k možným dopadům krajského vměšování do úhrad zdravotnických poplatků.
Pokud nebudou zdravotnické poplatky upraveny nebo zrušeny Parlamentem, ale budou kompenzovány z krajských rozpočtů, vznikne od 1. února 2009 na Vysočině následující situace:

1. Na Vysočině vzniknou dvě kategorie pacientů.
Rozdělíme se na pacienty, kteří poplatky platí a na pacienty, kteří poplatky neplatí. Vše bude přitom záviset pouze na tom, zda k lékařské péči nebo nákupu léků budeme schopni využít krajskou nemocnici a krajskou lékárnu. Jedině tam nám totiž zaplacený poplatek formou daru ihned vrátí.
Že využití služby krajské nemocnice a nemocniční lékárny je mnohem jednodušší pro pacienta bydlícího blízko krajské nemocnice, než pro pacienta bydlícího například v Jemnici je jasné.
Peníze daňových poplatníků ve formě vrácených poplatků tedy někteří občané od kraje dostanou jiní nikoliv a rozhodujícím kritériem nebude zdravotní stav a sociální situace, jak byste možná někteří čekali, ale vlastně vzdálenost bydliště od krajské nemocnice.

2. Ve zdravotnictví v kraji vzniknou dvě skupiny zařízení.
První skupina zdravotnických zařízení (krajské nemocnice a krajské lékárny) bude námi všemi s pomocí krajského rozpočtu dotována a bude si moci tedy dovolit zdravotnické poplatky vracet.
Druhá skupina zdravotnických zařízení (soukromé lékárny, soukromá a státní zdravotnická zařízení) bude muset poplatky vybírat nebo je nevybírat, ale potom je platit je ze svého.

3. Krajský rozpočet bude o desítky milionů vydané na vracení poplatků chudší.
V době nedostatku krajských prostředků například na sociální služby a potřeby dalších investic v této oblasti to myslím není dobrá zpráva

4. Byrokracie opět vzroste.
Při vracení je darovací smlouva a jejich evidence nutná. Osobně odhaduji, že darů budou poskytnuty minimálně desítky tisíc.

Co říci na závěr?
Již jednou jsem napsal, co si o zavedení poplatků ve zdravotnictví myslím. Bylo to v mém článku „Cíl správný, cesta špatná“, který vyšel v Lidových novinách a je také k dispozici na mých webových stránkách.
Zrovna dnes jsem si i proto se zájmem vyslechl senátní návrh úprav placení zdravotnických poplatků. Osobně si myslím, že se jedná o rozumný kompromis. Platbu za pobyt v nemocnici ve výši 60 korun za den považuji za logickou, co je třeba zejména pohlídat a změnit je sociální únosnost doplatků za léky.
Velmi bych uvítal, kdyby došlo k dohodě na parlamentní úrovni a kdyby naše krajské socialistické vlády přišly k rozumu a přestaly do našeho již tak nepřehledného zdravotnického systému vnášet další chaos a nerovné podmínky.
Jednobarevná socialistická rada kraje na Vysočině má potom ve svém programovém prohlášení, že bude pracovat pro komplexní a vyvážený rozvoj kraje. Dovoluji si tedy upozornit, že zavedení odpouštění poplatků jenom někde a jenom těm, kteří jsou schopni se dostavit do krajské nemocnice a krajské lékárny, jde přesně proti tomuto prohlášení.
Ale nakonec co. Kraj bude fungovat dál, peníze zatím jsou a jak se říká: „Sliby se slibují, …“.

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Unikátní prohlídku zažije Želiv, budou furianti

 


Miloš Vystrčil, 21.01.2009


(zveřejněno 23.1.2009)


Reakce hejtmana Jiřího Běhounka na text Miloše Vystrčila:


Plně chápu politický postoj krajského zastupitele Miloše Vystrčila a pohnutky, které ho ke zveřejnění článku v Jihlavském deníku vedly. Myslím si však, že se v uvedeném článku měla objevit i zmínka o tom, že ještě jako opoziční zastupitelé jsme pana Vystrčila opakovaně žádali, aby otázku nekoncepčních regulačních poplatků z pozice hejtmana kraje Vysočina řešil. Zvláště když sám uvádí, že regulační poplatky, tak jak byly nastaveny a užívány, nejsou tou správnou cestou. Naše připomínky se však nikdy nesetkaly s odpovídající odezvou.


Zdá se mi podivné, že pan Vystrčil osočuje krajskou reprezentaci z rozdělování občanů na dvě kategorie, když i ODS už samotným zavedením regulačních poplatků postihla ty nejpotřebnější, ty kteří se nemohou bránit – děti, seniory a chronicky nemocné (například poplatek 30 korun za položku na receptu – jaký je smysl této regulace?).


Druhou zásadní nerovností byl tolik proklamovaný limit 5 000 korun. Podle oficiálních statistik Ministerstva zdravotnictví České republiky na něj v roce 2008 dosáhlo pouze 4 300 občanů místo předpokládaných 150 000. Jako lékař, který vidí situaci kolem zavedení a fungování regulačních poplatků z obou stran, nemám z tohoto vývoje žádnou radost. A kritizovat krajskou reprezentaci resp. ČSSD za snahu bránit občany kraje Vysočina všemi legálními prostředky proti tvrdohlavým postupům autorů pseudoreformy zdravotnictví považuji přinejmenším za nefér.


Ke všem krokům, které jsme zatím udělali, nás vedla snaha zrušit případně změnit špatný a nepromyšlený zákon o regulačních poplatcích. Podle mého názoru je lepší udělat pro občany alespoň něco, než se neustále odvolávat na neměnné rozhodnutí z centra.


S napětím teď budu očekávat výsledek hlasování v poslanecké sněmovně o senátním návrhu.


Jiří Běhounek


(zveřejněno 5.2.2009)


 


Zdroj: http://www.vysocina-news.cz/


 

myska

10 thoughts on “Nerovné podmínky

  1. Předesílám,že jsem člověk kterému jsou sympatické pravicové názory.Ovšem to co stvořila ODS kolem poplatků ve zdravotnictví může prosazovat snad jen blbec.
    Předně,kde je slib ODS ohledně individuelních zdravotních účtů,ano to byla cesta k placení úkonů ve zdravotnctví.Dnes se o tom jen cudně mlčí a zavedly se hlouposti,které naprosto zbytečně zaměstnávají hromadu lidí a nadělaly spousty zlé krve.
    Jak může soudný člověk zavést stejné poplatky pro lidi ve stáří nad 80 let a dětem do patnácti v porovnání se statisíci lidmi s nadprůměrnýmí příjmy? O poplatcích v lékárnách ani nemluvě.
    Pan Vystrčil zřejmě neumí rozlišit následek za příčinu a pan Běhounek mu to vcelku logicky nandal.
    Snad úpravy poplatků ty hlouposti napraví.

    1. Ano,pokud by bývala Julínkova melody boys navrhla rozumné řešení poplatků,lidé by sice se skřípotem zubů na ně kývli.
      Mám v archivu výstřižky jak Julínek nejprve navrhoval 30korun za celý recept a 50 za den v nemocnici. Pak to upravil na položku. Lidé by se smířili s poplatkem za den v nemocnici,ale nejvíc vadí 60 korun v lékárně. Mluvme ne o 30,ale 60 korunách pokud jsou dvě položky.
      Dále bych do zákona prosadil povinné vydávání dokladů o platbě u lékařů,ne jako dosud na vyžádání. I v Humpolci se najde lékařka,která i na vyžádání nechce doklad vydat a má řeči. Když lidé mají platit,pěkně doktoři dokladfy vydávejte.

      Pan Vystrčil bude ještě dlouho rozdýchávat ukončení své hejtmanské kariéry,svým přístupem to už dokázal jindy. Myslel zřejmě,že to tam má jisté,ještě pár let.
      Poplatky ano,ale vytvořit rozumný systém…

      1. Ani já nekopu za žádnou stranu,ale co vymyslel Julínek ohledně poplatků,to je rarita.Naprosto souhlasím s placením,ale pouze v případě,že vše půjde zpět do zdravotnictví.Jinak to nemá žádný smysl a vše,jak se můžeme dnes a denně přesvědčit,je jeden velký guláš a vítězí pouze korupce,podvody,porušování zákonů atd.Nač platit v lékárnách když jim o tuto částku snížili marži?Opět nelogický přístup.Toto vše už proběhlo na Slovensku a velmi rychle od toho upustili,tak proč vymýšlet již vyzkoušené a bohužel neosvědčené,ale to by přišlo hodně zkorumpovaných ůředníků o velmi plná koryta.Jak vidno,odejití se nemohou smířit že bude mlaskat u koryt někdo jiný a noví zavádějí praktiky jak někde v Africe.Stále více se potvrzuje skutečnost,že vládu řídí mafiani a různí podvodníci.Kulantně se tomu říká prorůstání zločinu do politiky. Miruna

        1. Poplatky jsou nejspíš odměnou věrným za pomoc ve volbách. Většina obvodních lékařů jsou voliči ODS, a kdo jiný než oni z toho něco má?? Navíc zákon je tak vágní, že můžou vybírat kdykoliv a jakkoliv bez rizika postihu. Jinak si to neumím vysvětlit.

          1. Prosím o jasnější výklad:vybírat kdekoliv a blablabla bez rizika postihu?:)… myslim ze je tedy na case zavolat lekare bez hranic atd. Zkus se objednat k zubari v ,,socialistickém svédsku“, mozna te např.schopnost vydrzet s bolavou drzkou 14-30 dnů donutí je si je čistit…

          2. „Schopnost vydrzet s bolavou drzkou 14-30 dnů“ by asi naopak člověku dovolila si zuby nečistit.
            K tématu: Někde platí praxe, že jdete-li s jedním problémem k více lékařům (obvodní Vás pošle dál), platíte jen u prvního. Někde vybírají i všichni následující. jednou přijdeme s miminem k lékařce a platíme, jednou nikoliv, podmínky stejné, racionálního vysvětlení se mi nedostalo. Někde jdete na převaz a platíte, ale podruhé zase neplatíte, protože ošetření klasifikují jako „malý převaz“(přitom úplně stejný jako ten předchozí, placený – zkušenost „osoby blízké“).
            Tomu neříkám pořádek…..

          3. Omlouvám se, zapomněl jsem se registrovat.
            „Schopnost vydrzet s bolavou drzkou 14-30 dnů“ by asi naopak člověku dovolila si zuby nečistit.
            K tématu: Někde platí praxe, že jdete-li s jedním problémem k více lékařům (obvodní Vás pošle dál), platíte jen u prvního. Někde vybírají i všichni následující. jednou přijdeme s miminem k lékařce a platíme, jednou nikoliv, podmínky stejné, racionálního vysvětlení se mi nedostalo. Někde jdete na převaz a platíte, ale podruhé zase neplatíte, protože ošetření klasifikují jako „malý převaz“(přitom úplně stejný jako ten předchozí, placený – zkušenost „osoby blízké“).
            Tomu neříkám pořádek…..

          4. Dávám za pravdu, mne nějaké přiblblé poplatky uráží už jen z toho prostého důvodu, že pojišťovně daleko více odvádím než z ní čerpám. Předně bych se jako MZ hojil na lidech co o své zdraví nedbají. Tzn. do jednoho pytle /az na vyjímky/ všechny tlusťochy, kuřáky, vochlasty, lenochy a jiný příživy a parazity……

          5. Jo a pak černý, žlutý, katolíky, máničky, Židy, leváky…. Takový teorie už tu byly, ne??
            Mimochodem, na těch, kteří nejvíce parazitují a jejichž jméno je zakázáno vyslovit, si těžko něco vezmete, mají jen dávky od nás ostatních…:-)

          6. Ale cikáni přeci nejsou všichni liní a tlustí kuřáci s flaškou v ruce. Stejně tak jako nejsou ani zdaleka všichni bílí pracovití. Navíc bych jim já dala ekologickou daň. Tlusťochům za to že se nadměrně potí a smrdí, u kuřáků je to jasné, a ochlastové svým dechem také zamořují ovzduší 🙂 Ne bez legrace, ten kdo o své zdraví záměrně nedbá a poškozuje si ho, by to měl platit ze svého a ne my za něj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Víkendové nehody na silnicích

Po Úno 9 , 2009
Přeražený sloup veřejného osvětlení a auto bez šoféra zůstalo v sobotu nad ránem v humpolecké Lužické ulici. Dosud neznámý řidič vrazil autem BMW 325 do pouliční lampy u Penny Marketu směrem na Budíkov. Místo, aby ohlásil policistům poškození veřejného osvětlení, z místa karambolu utekl. Čtěte dále:   Novinky z Jihlavy

You May Like

Témata