Pozor na sníh a rampouchy na střechách

Těžký mokrý sníh a rampouchy na střechách domů ohrožují vaši bezpečnost. Všímejte si proto převisů sněhu na okrajích střech a okapů a raději se takovým místům vyhýbejte. Minulý týden ve čtvrtek museli například humpolečtí hasiči odstraňovat nebezpečné rampouchy na budově policie.

Tím ale sněhové nebezpečí nekončí – vysoká vrstva mokrého těžkého sněhu může poškodit i konstrukci stavby. Své by o tom mohl vyprávět humpolecký zimní stadion, který se před třemi roky pod sněhovým přívalem sesunul k zemi. Provozovatel haly tak nyní pro jistotu každodenně zkoumá na střeše výšku sněhu. Podle výrobce konstrukce je nutné začít s odklízením pokrývky teprve v okamžiku, kdy je na střeše 40 centimetrů, nebo pokud hmotnost přepočítaná na metr čtvereční přesáhne 120 kilogramů. Prozatím leží na střeše 30 centimetrů, a tak k obavám není důvod.


 


U veřejných budov existuje provozní řád, kde je uvedeno, v jakém případě se má sníh ze střechy odklízet. Pokud napadne například čtyřicet centimetrů sněhu, začne se s jeho odklízením. V mnoha případech na místo přijede i statik, který rozhodne, zda je nutné sníh odklidit. Co se týká soukromých budov, odklízení sněhu je čistě na uvážení vlastníků.


 


(Zdroj: Pelhřimovský deník)


Čtěte dále:   Putování za světovými Vánocemi

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Kino v měsíci BŘEZNU

Po Úno 23 , 2009
Program humpoleckého kina na první jarní měsíc. Čtěte dále:   Představení knihy „Neštěkej na svého psa"

You May Like

Témata