Na zajíčky se nesahá

1

Na malé zajíčky se nesahá, vzkazují ochránci přírody všem lidem, kteří by se zdánlivě opuštěné zajíčky chtěli pokusit zachránit. Malé zajíčky lze v přírodě Vysočiny objevit od počátku března nehybně sedící na holé zemi. Může se zdát, že jsou opuštění a bez pomoci člověka zahynou, ale není tomu tak.

„Máma zaječka chodí malé zajíčky pravidelně krmit, ale jinak se u nich nezdržuje, aby na ně zbytečně neupozorňovala nepřátele,“ vysvětluje ochránce přírody Pavel Koubek ze sdružení Zelené srdce.  To nejhorší, co můžete pro tato mláďata udělat je pokusit se je zachránit. I když je jenom pohladíte, matka zaječka je již nepřijme a uhynou hlady. 


„Lidé si také berou zajíčky domů a nebo je odvážejí do stanic pro poraněné živočichy, ale velká většina z nich  lidskou péči nepřežije, protože se nedaří dlouhodobě nahradit zaječí  mateřské mléko,“ stěžuje si Pavel Koubek. To nejlepší co můžete při nálezu malých zajíčků udělat je pokochat se pouze pohledem a místo okamžitě opustit.


 


Zajíc polní nepatří v posledních letech v kraji Vysočina k hojným živočichům.  Na vině je zemědělské hospodaření a také obrovská úmrtnost pod koly automobilů.  

Čtěte dále:   Čistá Vysočina

myska

One thought on “Na zajíčky se nesahá

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Dopravní hřiště pro děti by mělo stát již letos

Čt Bře 26 , 2009
V parku bývalé nemocnice by se v květnu mělo začít stavět hřiště pro malé řidiče. Děti by zde měly najít vše, co potřebují ke zvládnutí dopravní výchovy. Budou zde standardní značky, se kterými se setkáváme v dopravě, kruhový objezd, různé typy křižovatek či přejezd přes železnici. K dispozici by měla […]

You May Like

Témata