Navštivte o Vánocích Zázračnou studánku na Křemešníku

Vrch Křemešník, známé poutní místo, asi není potřeba na těchto stránkách nikomu představovat. Ne každý ale ví, že se zde nachází tajemná studánka, ze které vyvěrá pramen s léčivými účinky pouze určitý čas v roce a začíná proudit právě vždy v čase okolo Vánoc. Až tedy budete přesyceni nejen vánočními dobrotami, ale i povalováním před televizí, udělejte si menší turistický výlet a navštivte toto zajímavé místo. Můžete se pak sami osobně přesvědčit, zda jsou údaje o studánce pravdivé.

Zázračnou studánku objevíte podle toho, že je přímo za ní vystavěna kaple a začíná zde křížová cesta stoupající na vrchol Křemešníku. „Zázračná“ nebo také „Zlatá“ studánka začíná pravidelně rok co rok vyvěrat okolo Vánoc a voda mizí koncem května nebo v červnu. Je zajímavé, že studánka nereaguje na počasí, déšť nebo sníh, ať je sucho nebo hodně vody, pramen vytéká vždy od Vánoc do jara. Pověst praví, že pokud se voda objeví už na podzim, věští válku. Podle záznamů podzimní voda vytryskla v letech 1938 i 1939.


Voda je slabě radioaktivní a jsou jí přisuzovány léčebné účinky. Traduje se, že se za třicetileté války ke studánce doplazil z blízkého bojiště raněný vojín, „jal se vodou raněné údy vymývati a ty se počaly brzy uzdravovati“. Když se zvěst o zázraku rozhlásila, putovali sem churaví poutníci ze všech stran. Věřilo se, že tato voda je i bezpečným prostředkem proti choleře, vypuknuvší v roce 1837. Ke studánce chodily zástupy nemocných, tehdejší účast na poutích dosahovala 7 až 8 tisíc lidí. Voda se vozila do okolních i vzdálenějších měst.


O vodě se dále traduje, že si ji odebírali námořníci na své dlouhé zaoceánské plavby, neboť díky radioaktivitě a obsahu stříbra je mimořádně kvalitní a nekazivá.

Čtěte dále:   Tip na výlet: Zatopený lom v Horní Cerekvi

 


Studánek je na Křemešníku více – studánka „U Buku“ se nachází na druhé straně kopce v kapradí u cesty a je svým způsobem spojena se „Zázračnou“. Když má vodu jedna, má ji i druhá, a naopak.


Asi kilometr od „Zázračné“ najdete „Stříbrnou studánku“, která je zastřešená. Tady teče voda bez přestání a je neobyčejně chutná. Pramen vyvěrá pod hájovnou v Korcích, kde stávala vesnice Korček, která však byla v době husitských válek zcela zničena.


 
 


Jaro – pramen vyvěrá


Podzim – ani kapka

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Unikátní pohyblivý a osvětlený betlém bude k vidění v Domě sv. Antonína v Moravs

Po Pro 21 , 2009
Unikátní pohyblivý betlém z roku 1935 bude od pátku 25. prosince do středy 6. Ledna již tradičně k vidění v Domě sv. Antonína. Tento pohyblivý a osvětlený betlém byl téměř padesát let v Hradišti u Znojma, kam se na něj chodívaly ročně dívat stovky lidí. Od loňského roku je ve […]

You May Like

Témata