Student se na Vysočině nakazil prasečí chřipkou

Lidé by neměli brát očkování proti chřipce na lehkou váhu. Na začátku listopadu skončil na infekčním oddělení jihlavské nemocnice 18letý student poté, co mu chřipkové onemocnění zkomplikoval zápal plic. Laboratoř následně prokázala přítomnost pandemického viru H1N1 – původce tzv. prasečí chřipky.

A jak upozornila krajská epidemioložka Alena Dvořáková, prokázalo se, že tento neviditelný zlosyn představuje větší riziko pro střední a mladší generaci. Platí to i pro Vysočinu: ze tří osob, prokazatelně zemřelých v důsledku napadení zmiňovaným virem, patřili hned dva do kategorie čtyřicátníků.


Virus dál koluje populací


„Nerada bych strašila, ale bylo zjištěno, že tento virus v populaci koluje. Zájem zdravých lidí o očkování proti chřipce je přitom malý, nyní snad ještě menší než dřív. Pandemický virus přitom napadá hlavně střední a mladší generaci, protože ta starší se s ním již v 70. letech  setkala a nějaké protilátky v sobě má,“ upozornila lékařka.


Jak dodala, virus H1N1 je zrádný zejména tím, že často způsobuje komplikace. V minulé chřipkové sezóně, tj od podzimu 2009 do jara letošního roku, skončilo v kraji Vysočina právě v nemocnici 73 lidí. Výše uvedený 18letý student je prvním případem sezóny nadcházející.


Epidemiologové mají proti sezónním chřipkám několik druhů vakcín, mezi nimi i novou vakcínu s krátkou jehlou, která se aplikuje pouze do kůže. Lidé se mohou nechat očkovat u svých praktických lékařů nebo v očkovacích centrech. „Všechny vakcíny dostupné na trhu na obranu proti pandemickému viru pamatují,“ zdůraznila Alena Dvořáková


Při chřipkových epidemiích v Česku onemocní až třetina populace. Na chřipku nebo její následky zemře ročně až 2500 lidí.


Zdroj: http://www.novinky.cz/domaci/216969-student-se-na-vysocine-nakazil-praseci-chripkou.html


 


 

Čtěte dále:   Vánoce na Pelhřimovsku klepou na dveře. Víme, kdy rozsvítí vánoční stromy

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Z deníku policie

Út Lis 16 , 2010
Neznámý zloděj „navštívil“ humpolecký pivovar. Čtěte dále:   Druhé čtvrtletí přálo Vysočině. Rostla návštěvnost i konferenční turistika

You May Like

Témata