V humpoleckém hotelu stráví někteří psi celé léto

Pelhřimovsko – V období dovolených lidé na Pelhřimovsku řeší, kdo jim pohlídá domácího mazlíčka.

Chtějí totiž ušetřit psa před přílišným horkem nebo náročnou cestou.

Hafik2.JPG

Letos zatím nenastala taková vedra, která by pro psy znamenala přílišnou zátěž. „Počasí je přijatelné, takže není namístě řešit potíže psů spojené s horkem. Jiné je to, pokud se majitelé chystají na dovolenou. Svého psa mohou vzít s sebou, ale musí mu přizpůsobit cestování. Zvíře potřebuje pravidelné přestávky, venčení a dostatek tekutin. Také přílišné rozdíly mezi teplotami v klimatizovaném autě a venku mu stejně jako člověku nedělají dobře,“ vyjmenoval pelhřimovský veterinář Petr Vondrák.

S horky se lépe vyrovnávají psi s hustou srstí, která působí jako izolace jak před teplem, tak před zimou. Nejhůř jsou na tom psi bez srsti. „Naháče musí jejich majitelé před sluncem chránit krémem,“ doplnil lékař.

Teplé počasí špatně snáší i psi s krátkým čenichem. Kvůli rozmaru chovatelů, kteří je takto vyšlechtili, trpí problémy s dýcháním.

Do hotelu nebo pro letní sestřih

Řešením prázdninového hlídání může být psí hotel. Na Pelhřimovsku například jeden už bezmála deset let funguje v Humpolci.
„Vejde se sem kolem patnácti psů a teď přes prázdniny míváme plno. Největší zájem o ubytování mazlíčka je o letním a zimním volnu,“ sdělila majitelka psího hotelu Romana Točíková.

V hotelu tráví nejlepší přátelé člověka různě dlouhou dobu. „Někteří přijedou jen na pár dnů, jiní zůstanou třeba i dva měsíce. Většinou se zabydlí velmi rychle. Rozdělím je do skupinek, ve kterých se dobře snesou, a žádné problémy nejsou,“ dodala Točíková, v jejímž hotelu spojeném se salonem najdou ubytování i kočky.

Z chování svého psa ve zvířecím hotelu by však měl obavy Jiří Duffek z Pacova, který si před několika lety pořídil aljašského malamuta.
„Má velice milou povahu, člověku by neublížil, ale jiné psy příliš netoleruje,“ prozradil Duffek o svém zvířecím kamarádovi Britovi.
Stejně jako jeho páníček Brit špatně snáší vysoké letní teploty. „Nechodím s ním přes den na dlouhé procházky, protože by mu rychlý pohyb nedělal dobře. Vyrazíme spolu raději až večer,“ řekl majitel psa, který daleko více než vedra miluje první sníh.

Čtěte dále:   Sportovní hry seniorů. V Humpolci si zájemci prověří svou zdatnost

Vzít ho s sebou na dovolenou do tepla nepřichází vůbec v úvahu. „Hlídání nám většinou zajišťuje soused nebo třeba loni se o Brita postaral syn,“ svěřil se s řešením zahraniční dovolené Duffek, ale dodal k tomu, že jeho pes odloučením trpí. „Pokud odjedeme na delší dobu, vyje třeba tři dny, než se uklidní,“ podotkl.

Ať už vlastníkovi nezbyde nic jiného než odvézt psa do psího hotelu, nebo se rozhodne vzít ho s sebou na dovolenou, vyžaduje jízda splnění určitých pravidel.

„Poutání psů v autech sice neupravuje žádný zákon, policisté ale mohou doporučit, aby majitelé své psy řádně zabezpečili. Psi mohou být přepravováni v klecích či přepravkách v zavazadlovém prostoru. Existují také kšíry, kterými lze psa připoutat na zadním sedadle,“ uvedla mluvčí pelhřimovských policistů Hana Kotková.

Připoutání zvířat je podle ní nezbytné pro jejich bezpečnost, ale hlavně pro bezpečnost řidiče a celé osádky automobilu. „Při nárazu se může pes, stejně jako nepřipoutaný člověk, vymrštit a přitom se zranit nebo v nejhorším případě zabít. Kromě toho může zranit i další osoby ve vozidle. Nepřipoutaný pes může dokonce nehodu způsobit, pokud začne vyrušovat řidiče při řízení, zejména pokud zahlédne venku na ulici jiného psa,“ mluvila o možných nebezpečích jízdy se psem Kotková.

Dominika Dufková

převzato z Pelhřimovského deníku:

http://pelhrimovsky.denik.cz/zpravy_region/20110720psi_hotel.html

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

I. Hradní DIVADELNÍ víkend

Pá Čvc 22 , 2011
Dovolujeme si Vás tímto pozvat na divadelní představení pod širým nebem na hradě Orlík nad Humpolcem. V případě nepřízně počasí se představení odehrají v sále provozní budovy. Čtěte dále:   Nabídka dlouhodobého pronájmu bytu 4+1 v Budíkově

You May Like

Témata