Humpolec v proměnách času se zapíše do literárních dějin

Humpolec – Každý, kdo se jen trochu blíže zajímá o humpoleckou minulost a přítomnost, bude chtít mít těch pět svazků v domácí knihovně.

Humpolec v proměnách času, tak se jmenuje právě připravovaný seriál knížek. První z nich má společného jmenovatele v humpolecké zájmové činnosti.

„O humpoleckém spolkovém životě vycházel seriál v měsíčníku Zálesí. Ucelené zmapování této oblasti však chybělo,“ odůvodnil rozhodnutí k přípravě knihy Roman Brzoň.

Ten usedá nad deskami plnými písemností poté, co si splní každodenní místostarostenské povinnosti. A zároveň přiznává, že dát dohromady kloudný text není žádná legrace. „Sehnat všechny potřebné údaje je pěkná makačka. Kvůli jednomu člověku pomalu abych obvolal poloviny republiky,“ přitakal Brzoň, který osobně sestavuje soupis dějin humpolecké kopané. Čtenáři najdou také zmínku o činnosti oddílů TJ Jiskra a Sokola jakožto i dalších jedenácti spolků.

Humpl2.JPG

Z pěti kronik musí vytříbit pár stránek

Svůj příspěvek chystají rovněž rybáři. „Je to náročné. Přece jenom naše kronika sestává z pěti knih. Vybrat to nejdůležitější z nich na několik málo stránek není snadné,“ řekl Jaromír Slavík za organizaci, která v roce 2008 oslavila stoleté výročí.

Ještě o rok víc pamatují humpolečtí včelaři. Jaroslav Bártl čerpal z výročního almanachu. „Knížka o spolcích je výborný nápad. Když to vezmu třeba už jenom za nás, je užitečné uvědomit si úlohu včelařství. A také, že včela zdaleka není jen tvor, který nosí med a rozdává žihadla,“ usmál se předseda společenství 136 včelařů, jejichž průměrný věk přesahuje šedesát let. „Stárneme, potřebovali bychom nalákat do našich řad nějaké mladé,“ dodal Bártl.

Vedoucí městské knihovny Ludmila Trnková ocenila pětidílný seriál jako takový. „Regionální literatura nevychází příliš často. Tím cennější je a na zájmu ze strany čtenářů se to samozřejmě odráží rovněž,“ podotkla Trnková.

Čtěte dále:   Mikulášská nadílka

I ona si ostatně vyzkouší úlohu přispěvatelky. Druhý díl pentalogie si vezme na mušku právě kulturní život a také osobnosti. Třetí část zhodnotí Humpolec po stránce přírodovědecké, tehdy z pohledu botanického, geologie a archeologie. Další knížka odpoví na náboženskou otázku a konečně ta poslední se zaměří na hospodářský rozvoj města.

Co rok, to kniha

Vlastně jediné, co zbývá domyslet, je grafika díla. Jinak už mají v kolektivu autorů jasno i o nákladu a periodicitě. „Každý titul by měl vyjít v šesti stovkách výtisků. Co rok, to kniha,“ řekl Brzoň s tím, že první, „spolkový“ díl by rádi vydali ještě letos.

K mání bude na městském úřadu, v infocentru, v knihovně a v neposlední řadě i jako populárně naučná literatura do škol.

Knižní seriál o Humpolci díl po díle
1. Spolky a jejich vývoj – zřejmě vyjde ještě letos
2. Městská knihovna, Hrdličkovo muzeum, osobnosti z regionu
3. Botanický, geologický a archeologický rozbor
4. Náboženská otázka ve městě, souhrn s ní spojených památek
5. Hospodářský rozvoj města, školství
Každý z dílů vyjde v nákladu 600 výtisků, k dostání bude na městském úřadu, v infocentru či v knihovně.
převzato z Pelhřimovského deníku:

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Jazz ve dvoře 2011

Čt Čvc 28 , 2011
O. s. Čtveráci zvou na 5. ročník jazzového festivalu JAZZ ve dvoře 2011. 30. 7. 2011 – Mladé Bríště u Humpolce – začátek 13:00 hod – konec 23:00 hod. Vstup: 150 Kč. Čtěte dále:   Mikulášská nadílka

You May Like

Témata