Humpolec se vrátí do doby husákovské normalizace

23

V pátek večer si v divadelním sále humpoleckého kina přijdou na své všichni příznivci dramatizace románu Ireny Douskové Hrdý Budžes.


Hra s Bárou Hrzánovou v hlavní roli si rychle získala stejnou oblibu
jako její knižní předloha. Příběh se odehrává v době husákovské
normalizace. Jeho hrdinkou je žákyně druhé třídy základní školy Helenka
Součková. Ta diváky svým zkoumavým i naivním dětským pohledem provází
tragikomickým začátkem sedmdesátých let minulého století, tak jak se
tehdejší události promítaly do běžného života dětí i dospělých.

Bára Hrzánová za roli Helenky v roce 2003 získala Cenu Thálie za
mimořádný ženský herecký výkon. Své příznivce si Hrdý Budžes našel
i v Humpolci, což dokazuje fakt, že sál byl vyprodaný během několika
dnů. Představení Hrdý Budžes začíná v divadelním sále humpoleckého kina v
19.30 hodin.

Z představení Hrdý Budžes
Z představení Hrdý Budžes
Čtěte dále:   Večer hudby a poezie

Axl

23 thoughts on “Humpolec se vrátí do doby husákovské normalizace

  1. Bohužel Bára Hrzánová onemocněla a představení se ruší. Náhradní termín je stanoven na 5.11.2011. Je to škoda, moc jsem se těšil, ale počkám si.
    Karel

        1. To snad není kritika. Jen konstatování, že ti dvě osůbky jsou s totalitním režimem tak nějak spjaty.

          1. Ne, to není konstatování. To je zesměšňování někoho kvůli jeho politickému názoru. To snad nemáme zapotřebí. Ústavní soud komunisty nezakázal, a ani to neudělá, protože pravice by pak neměla kým strašit lidi. Ať se nám to líbí nebo ne, je to legitimní strana. „Tak nějak spjati s totalitním režimem“ jsme všichni – žili jsme tu.

          2. To že je ústavní soud nezakázal, ještě neznamená, že tak učinil správně.Fašisty zakázal, komanče vynechal. Asi je tam pořád moc převlečených. Jinak souhlasím, že být komunistou je směšné a trapné. O vládách komunistů bych si chlapče na tvém místě něco přečetl,a až pak zaujal názor. I když někdo má žaludek na ledacos a jak píšeš, co není zakázáno, je povoleno.

          3. Dobrý večer, jen pár poznámek. Zaprvé si netykáme (alespoň o tom nevím, pokud nevím, s kým mám tu čest).O tom, na základě čeho zaujímám názory, nic nevíte. Literaturu si rovněž dokážu vybrat sám, každopádně Vám děkuji za doporučení. Hezký večer.

          4. Tak tomu říkám logika. Dáváte tedy na roveň zločince i jeho oběť. Taky jsou „tak nějak spjatí“ s tím zločinem. Nesnažte se relativizovat dějinná fakta. Komunistický režim byl jednoznačně zločinný a členové KSČ ty zločiny veřejně svým postojem podporovali.
            Karel

          5. Paradoxem ovšem je, že současný zastupitel a stále ještě člen KSČM soudruh Vystrčil, prosazuje na jednání zastupitelstva daleko pravicovější názory než někteří zastupitelé za pravicové strany a o ČSSD ani nemluvím. Jinak soudruh Kašpar už není straník a po 40 letech loni na podzim ze strany vystoupil – asi konečně prokoukl …..

          6. Tak nevím jak podporoval zločiny 50.let třeba soustružník ze strojíren, který byl členem KSČ a žil v 80.létech, nebo traktorista na poli.Ten se musel sakra ohánět,aby si vydělal.

            Za druhé jediné co je dnes povoleno je kritika poměrů,to je bez debat.
            Ovšem zkuste si kritizovat poměry v práci,nebo něco požadovat a majitel s vámi zamete,že se divit nepřestanete.
            Proti tomu co dnes různě existuje byli obávaní kádrováci ze 70.let zcela neškodní.

            Srovnávat fašismus a tzv.komunismus je historická zhovadilost.

          7. Tak jak tu poslední dobou čtu, je zde přemíra diskutujících s „novodobým myšlením“, kteří takto vehementně pouze podporují rostoucí násilí a anarchii v tomto státě.Viz články o opilých narkomanech za volantem atd.Tací lidé pak zajisté také podporují vyznamenávání vrahů Mašínů a jim podobných. Je mi z toho prapodivně, většina takovýchto lidí takto mluví, aniž by s dobou minulou měli nějaké zkušenosti, pouze věrně „papouškují“ rozumy lidí stejného ražení, kteří se takto chovali i v minulosti. Žádný režim není natolik spravedlivý, aby nedošlo k bezpráví.Jsou zde napadáni lidé, kteří ač členové – řekněme – nepopulárních stran něco pro město a společnost dělají těmi, kteří pouze umí frfňat na všechno a na všechny. Na takové frfňaly by mělo být použito pana Kalouska, aby jim řádně vysvětlil (způsobem jemu vlastním), jak se mají chovat. Každý občan má právo vyjádřit svůj názor, ale pokud to dělá na veřejném foru, mělo by to býti alespoň trochu kultivované. Jirka.

          8. Máš pravdu. Mladí už dnes pramálo vědí jaký byl komunismus svinstvo a kolik utrpení, bezpráví a neštěstí napáchal. Mělo by se o tom víc učit a těm starším s krátkou pamětí to neustále připomínat.

          9. Souhlasím, ale v tom případě je nutno ukázat i „klady“ dnešní ideální doby jako je korupce, úplatkářství, tunelování, nájemné vraždy atd. Ale toto by se asi Vám nelíbilo, že. Jirka.

          10. Stejně tak by se měly připomínat i nedostatky současného režimu,které už jsou známé 150 let a netvrdit neustále,že nic lepšího jak kapitalismus neexistuje,že pouze tento systém je prostě unikátní.

            Nezaměstnanost a krize tu byly před 100 i 80 lety a máme ji tu stále.Ale o tom se muknout na školách asi nebude brzy smět.

          11. Až vám zaměstnavatel za to, že ho kritizujete rozmlátí obličej u 10-ti hodinového výslech, vyrazí vám zuby. Pak vás zavře na pár měsíců do vazby a vaše děti za to vyhážou ze škol, pak vám dám za pravdu.
            K.

          12. Takový zaměstnavatel o kterém píšete byl v Humpolci snad jen jeden a tu velkou firmu poslal pod kytky…. Je ale pravda, že lidem říkal “ co chcete vy č….áci…. a nasliboval hory doly, ale vždy skutek utek.

          13. Logika tomu začal říkat pan Topolánek, ten dal vyznamenáním lidí, kteří zabili svázaného člověka, na roveň zločince a oběti.

          14. Vážený diskutere, jestliže zpochybňujete rozhodnutí Ústavního soudu, pak veškerá komunikace s Vámi je mrhání časem. Asi nejste schopen dodržovat základní pravidla občanského soužití a pak zde není prostor pro Vače vyjadřování ! Jirka.

          15. „Ti dvě osůbky“ jsou sice vázáni totalitním režimem, ale na rozdíl od Vás alespoň ovládali gramatiku!!! Jirka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Kamion s chemikáliemi visel na krajnici

Pá Zář 23 , 2011
Pozdvižení mezi řidiči na trase mezi Pelhřimovem a Humpolcem poblíž odbočky na Velký Rybník ve čtvrtek způsobila nebezpečně se naklánějící cisterna. Čtěte dále:   Zájezd na divadelní představení Mrzák inishmaanský

You May Like

Témata