Smažená rýže na čínský způsob – honba za dokonalým receptem

14

Se smaženou čínskou rýží jsem se poprvé setkal za svého pobytu ve Spojených státech, kde se tradičně vedle klasické bílé rýže a různých nudlí podávala v čínských bufetech stylu All You Can Eat. Zde se podává jako příloha, ale je tak dobrá, že může být konzumována zcela samostatně jako hlavní chod. Tato rýže mě naprosto uchvátila a rychle se stala mým velice oblíbeným pokrmem. A nebyl jsem sám. Většině čechů s kterými jsem se v Americe potkal tato úprava rýže také velice chutnala. Není to tradiční čínská příprava jídla, takovouto rýži na asijském kontinentě budete asi jen velice těžko hledat. Jedná se o variaci čínské přípravy rýže tak aby chutnala američanům a vůbec obyvatelům tzv. západní kultury. Po svém návratu do Čech mi toto jídlo začalo velice chybět. Nikde jsem ho zde nemohl nalézt a i smažené rýže ve vietnamských vývařovnách a čínských restauracích bylo uplně něco jiného než jsem ochutnal ve Státech. No a když jsem zjistil že v žádné restauraci, bufetu ani jiném podniku zde v Čechách se s touto rýží nesetkám, pochopil jsem že jedinou možností jak si opět pochutnat na této pochoutce bude uvařit si jí prostě sám doma. A tak začal hon za dokonalým receptem, který by mi opět poskytl to uspokojení z dobré čínské smažené rýže a la USA.


Bohužel honba to byla dlouhá a vedla mnoha slepými uličkami. Český i světový internet je plný mnoha receptů na zaručeně pravou čínskou smaženou rýži
. Bohužel žádný z nich nebyl ten pravý, který by uspokojil mé tužby.
Zkusil jsem jich snad stovku, ale vždy to nebylo ono. Některé z nich
byly i ucházející, některé i dobré, ale nikdy to nebylo ono. Až onehdy,
dlouhé roky po mém návratu, jsem se na jednom americkém diskuzním fóru o
jídle seznámil s človíčkem, s kterým jsme se dostali do diskue i o
čínské smažené rýži. Ten se se mnou podělil o recept, který prý má od
kuchaře, který právě vaří v jednom takovém čínském bufetu v New Yorku.
Je to prý ten pravý recept jak se má dělat. No asi chápete mé nadšení.
Okamžitě jsem nakoupil suroviny, vytáhl wok, čínskou misku a čínské
hůlky, zapnul sporák a pustil se do vaření. K receptu jsem neměl moc
důvěru, protože se zdál velice jednoduchý. Ale co, říkal jsem si, tak to
prostě bývá. Geniální věci jsou ve své podstatě skoro vždy velice
jednoduché.

Čtěte dále:   Fotoreportáž: Street Food Festival v Pelhřimově

Nebudu vás již více napínat. Dovařil jsem, ochutnal
….. a …… byl nadšen. Výsledek byl skoro dokonalý. Pokud by jste
tedy měli čas a chuť si tuhle dobrůtku uvařit, tady je recept:

Ingredience:

5
šálků dopředu uvařené, vychladlé bílé rýže – nejlépe je 1 den stará,
vychlazená v lednici – opravdu je to znát oproti čerstvě uvařené rýži a
toto je základní pilíř receptu
1 středně velká cibule nakrájená na jemno
6 nasekaných stroužků česneku
2 rozšlehaná vejce
1 šálek zmraženého hrášku a mrkviček (rozmrzlé)
1/2 čajové lžičky kurkumy (pokud neznáte jde o koření) – nelze ničím nahradit, nehrajte si na Babicu a opravdu si sežeňte
sójová omáčka – nejlépe originál čínská sladší
2 lžíce oleje (libovolného) na smažení
maso nebo uzeniny dle vlastní vůle a chuti – mám odzkoušeno se šunkou vcelku, kuřecím masem (ze stehen) nebo krevetami

Postup:

1)
Na pánvi upravíme a prohřejeme maso. Šunku nakrájíme na kostičky, nebo
kuře pokrájíme na malé kousky, nebo použijeme vyloupané krevety.
Okořeníme podle potřeby – šunce nic nechybí, na kuřecí a krevety
použijeme pepř a sůl. Když je maso hotové, vyndáme a dáme stranou.
2)
Na pánev nebo wok dáme trochu oleje a zahřejeme. Přidáme rozšlehaná
vejce. Uděláme buď omeletu, nebo smažená vejce na větší kousky. Vyndáme z
pánve a dáme prozatím stranou. Pokud jsme si udělali omeletu, pokrájíme
nebo nasekáme na menší kousky.
3) Do pánve dáme zbytek oleje a opět
zahřejeme. Vložíme česnek, cibuli, hrášek a mrkvičky. Za stáleho míchání
smažíme, dokud zelenina nedosáhne požadované měkosti.

4)
Vsypeme rýži a za stálého míchání smažíme další dvě minuty. Přidáme
kurkumu a vložíme zpět vejce a maso. Pořádně promícháme a lehce
prohřejeme.

5) Přidáme sójovou omáčku dle chuti a již dále neohříváme. Nesolíme, slanost nám dodala sójová omáčka.

A je hotovo. Můžeme podávat. Dobrou chuť!




Výsledek opravdu stojí zato. Vynikající jako lehký oběd
nebo večeře. Vyzkoušejte a dejte mi vědět jak vám chutnalo. 🙂 Já zatím
budu pokračovat a hledat ještě dokonalejší verzi. 🙂

 

Axl

14 thoughts on “Smažená rýže na čínský způsob – honba za dokonalým receptem

  1. Pěkně napsaný článek a hlavně recept! Právě jsem dovařil a veliká pochvala!! Jednoduché a hlavně rychlé jídlo. Přidal jsem trochu ústřicové omáčky (na takový malý vzorek vedle talíře) a také to bylo výborné.

    Vašek Liška

  2. Prosím vás pěkně, nechá se někde v Humpolci pořídit ta kurkuma a originál čínská sojová omáčka…?

    1. V Bille koupíte sojovku značky Kikkoman v ázijském koutku. Kurkumu na trhu před Fabrikou 29. března, prodává Davídkovo koření

          1. Tak zítra recept vyzkouším a těším se jaký to bude. Jinak kurkumu a spustu jiných koření a dobrot koupíte v Rozmarýnce.
            Jirka Čáp

  3. Vážený pane, to, co popisujete je fakticky jedna z variant indonézského Nasi Goreng. Já sám smaženou rýži dělám v těchto variantách už řadu let – pokud pro někoho, tak jemnou, pro sebe ostřejší… V Indonésii je to národní jídlo a všade je to o trochu jiné, než jinde. V Evropě na tento druh rýže doporučuji Amsterdam. Naprosto vynikající restaurace je Nam Kee na Zeedijk, hned na kraji Red-light district. Myslím, že Nasi Goreng Special Vás nezklame – ale je trochu ostřejší… Dlouho jsem bádal, čím to doostřují, až jsem konečně našel – Naga Jolokia, kombinace ostrosti a vůně.
    Tak dobrou chuť…

  4. Dobrý den, zkoušel jsem váš recept, musím říct že výsledek byl opravdu dobrý, nicméně co se týče rýže, používám rýžovar, kde se rýže slepí, následně smažení spočívá v rozmačkávání hrudek slepené rýže, která se tím i deformuje. Používáte pytlíkovou, nebo také z rýžovaru? Já kupuji jasmínovou od Vietnamců. Díky, Kučera

    1. Zjevně dáváte do rýžovaru příliš vody. Po uvaření se rýže má lepit k sobě, ale druhý den se při smažení zrníčka od sebe oddělují.

  5. Tak jsem to udělal a super! Chutné a rychlé. Dokonce i přesto, že jsem neměl sojovku… tak jsem ji nahradil směsí balzamikového octa a maggy. No a ono to fungovalo i tak. Zejména je tam výborná ta nasekaná vaječná omeleta.
    Díky

    Miroň

  6. Moc děkuji za tento recept, mám moc rád smaženou rýži a tato verze se stala mou opravdu oblíbenou, jednoduché a chutné.

Napsat komentář: Anonym Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Informace z městského úřadu

Pá Dub 13 , 2012
Vybrané dokumenty, oznámení a další z městského úřadu v Humpolci. Čtěte dále:   Holandská polévka na zahřátí

You May Like

Témata