Začaly státní maturity, v Kraji Vysočina bojuje o úspěch 4800 studentů

Studenti posledních ročníků středních škol v Kraji Vysočina včera začali boj o zkoušku z dospělosti. Přesně v osm hodin ráno obdrželi studenti obálky s testy z českého jazyka a literatury, následně je čeká slohová část.

„Na Vysočině bylo připuštěno k maturitě celkem 4800 žáků ze 47 krajských středních škol a 17 středních škol jiných zřizovatelů," uvedla Marie Kružíková, radní Kraje Vysočina pro oblast školství.

Matur.jpg

Po loňské rozpačité premiéře státních maturit došlo ke zmírnění pravidel při hodnocení písemné části. Například ti studenti, kteří neuspějí v některé části, zopakují pouze neúspěch v určitém předmětu, nebudou už muset opakovat všechny testy znovu. Státní maturita nabízí na výběr z lehčí a těžší varianty, v Česku si těžší variantu vybralo, letos stejně jako loni, okolo 4 % absolventů. „V Kraji Vysočina se počet studentů s lehčí variantou s největší pravděpodobností také měnit nebude, více však budeme vědět po zaslání přehledu od zadavatele těchto zkoušek,“ okomentovala radní Marie Kružíková s tím, že v roce 2011 skládalo zkoušku dospělosti na Vysočině 4 728 studentů z 63 středních škol v Kraji Vysočina.

Okres

Počet studentů

Havlíčků Brod

751

Jihlava

1293

Pelhřimov

612

Žďár nad Sázavou

1076

Třebíč

1068

Celkem

4800

Větší část nákladů uskutečněných státních maturit v roce 2011 byla přenesena státem na jednotlivé kraje. Konkrétně v Kraji Vysočina se náklady vyšplhaly na 2,25 milionu korun. „Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy zaslalo formou dotace necelého půl milionu korun, rozdílnou sumu 1,75 milionu korun musel prozatím pokrýt krajský rozpočet,“ uzavřela radní Marie Kružíková. 

zdroj: www.i-vysocina.cz

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Unikátní prohlídku zažije Želiv, budou furianti

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Český obr oslavil pětatřicátiny, chtěl by účinkovat v televizní estrádě

Čt Kvě 3 , 2012
Obr Tomáš Pustina z Rozkoše u Humpolce oslavil ve středu pětatřicáté narozeniny. Jeho narozeninovým přáním byl kromě lepšího zdraví i „náhradní“ táta. Také by si rád opět zahrál ve filmu. Narozeniny si zpestřil projížďkou na speciálním vozítku, které mu pomáhá překlenout tělesný handicap. Čtěte dále:   Tipy na víkend na […]

You May Like

Témata