Rozhovor s organizátorkou humpoleckých farmářských trhů

7

Humpolák vám přináší rozhovor s Katarínou Křížovou, která se významnou měrou zasloužila o pořádání farmářských trhů v Humpolci.

Vlna nadšení, že v supermarketech jsou i vyloženě sezónní odrůdy zeleniny a ovoce k dostání po celý rok, již pominula, neboť spotřebitel rozmazlený přeplněnými regály chce najednou víc. Fenoménem dnešní doby se staly tzv. farmářské trhy. Cizojkrajné plody sice potěší zrak, ovšem na jejich mnohdy mdlé chuti je znát, že vážily dlouhou cestu.  A to je  jeden z hlavních  důvodů, proč se farmářským trhům, kde pěstitelé nabízejí produkty z vlastních záhonů či skleníků u nás (a nejen u nás) daří. Kromě prokazatelně lepšího pochutnání se na vzrůstající popularitě farmářských trhů podílejí i  psychologické aspekty.  Je to zase něco nového, respektive „staronového“ , kdy označení „domácí“ má punc kvality. Lze zde naleznout produkty, které se v obchodních řetězcích  nevyskytují a navíc – kontakt prodejce a zákazníka je mnohem osobnější. Důležitou roli sehrává i pocit, že kupující podporuje české zemědělce, na něž doléhá všudypřítomná globalizace.


Historii farmářských trhů odstartovala na podzim roku 2009 na hřišti školy v Klánovicích novinářka a gurmánka Hana Michopulu, jež psala knihy a články o vaření. Obcházela okolní pěstitele a doslova na polích je přemlouvala, aby o sobotách rozložili své přebytky na stáncích, a současně jim hledala zákazníky.  Vše se rozvíjelo pomalu a obtížně, ale nakonec se zpráva rozkřikla a na tržiště přijížděli lidé z celé Prahy. V březnu následujícího roku se do experimentu zapojila radnice Prahy 6 a v současnosti sem každou sobotu míří davy zájemců o produkty českých zemědělců.  V dnešní době jsou pak nejnavštěvovanější farmářské trhy na smíchovské pěší zóně U Anděla, na Náměstí Jiřího z Poděbrad, na Kubánském náměstí ve Vršovicích a na Náplavce pod Vyšehradem. Tyto trhy předčily i dříve vyhlášenou holešovickou tržnici.


I Humpolec má svoji vlastní „průkopnici“  farmářských trhů, kterou je paní Katarína Křížová. Humpolák paní Křížovou oslovil a položil jí několik otázek, jejíž odpovědi by vás snad mohly zajímat.


 


Ahoj Káťo, děkuji ti, že jsi věnovala Humpolákovi svůj čas a byla jsi ochotna odpovědět na pár otázek týkajících se organizace farmářských trhů v  Humpolci. Jaké byly tvé první kroky od prvotního nápadu začít pořádat v Humpolci farmářské trhy?


První kroky vedly na radnici. Velmi mě potěšil pozitivní přístup pana starosty Kučery a následně všech představitelů města. Spolupráce s městem jako organizátorem trhu je výborná. Tímto bych chtěla všem, kteří se na přípravě trhů podílejí, poděkovat.


Když jsme spolu naposledy mluvily, zmínila ses o tom, že největším problémem bylo přemluvit některé pěstitele a výrobce, aby do Humpolce vůbec přijeli a své produkty nabízeli. Čím a jak se ti nakonec podařilo je přesvědčit?


Tak to byla těžká písemka. Když odmítli jednou, přijela jsem znova…už jim to trochu leželo v hlavě, asi byli zvědaví, co kdyby to náhodou fungovalo. Hlavně, že přišli a většina z nich se vrátila na všechny trhy.


Získání  kterého prodejce pro humpolecké trhy ti způsobilo největší radost? A kterého prodejce, o kterého jsi měla velký zájem, se ti naopak nepodařilo za žádnou cenu přemluvit?


Radost mám z každého prodejce, který nabízí kvalitní vlastní produkty. Nejlépe z Vysočiny. Nejsem schopná přemluvit humpolecké rybáře. Pokud se některý z nich bude tímto cítit osloven, srdečně ho na trh zvu. Jako místní dostane přednost.

Čtěte dále:   Humpolecké farmářské trhy

Vím, že organizaci farmářských trhů věnuješ mnoho svého osobního volna včetně víkendů. Co na to říká tvoje rodina – nevyčítá ti, že jí věnuješ málo času?


Tento můj koníček se kloubí s rodinným životem celkem dobře. Děti už jsou velké a občas mají zájem dojet na farmu nebo na trh se mnou. O dovolených neutrácím peníze v buticích,  ale na tržištích, místních farmách a restauracích. Jídlo a víno jsou jediné suvenýry, které si z cest vozíme.  A když pak máme doma kvalitní suroviny na přípravu oběda či večeře, nebo o několik tříd lepší mléko na kakao, rodinnou pohodu to spíš umocní. Jako bonus mne těší poměrně slušná gastronomická gramotnost mých dětí, důsledek neustálých hovorů o jídle. Připouštím, že jim tím asi lezu na nervy.


Chápu – v naší rodině také o jídle neustále mluvíme. Zastavám tezi, že když o jídle nemluvím, tak o něm alespoň čtu nebo na něj myslím. : -)
Mohli by ti nějakým způsobem být humpolečtí občané v provozování farmářských trhů nápomocni, tedy kromě své hojné účasti na trzích?


Pro životaschopnost trhu je hojná účast návštěvníků a nakupování to nejdůležitější. Budu vděčná za každý způsob, jak trhy propagovat. Také přivítáme další místní výrobce nebo pěstitele.


V loňském roce byla organizace farmářských trhů podporována dotacemi, které letos bohužel poskytovány nejsou. Ovlivní to nějak průběh letošních trhů a kde vezmeš potřebné finanční prostředky?


Osvíceným organizátorem trhů je město Humpolec.  Zastupitelstvo schválilo v rámci rozpočtu financování sedmi trhů v roce 2012 v plné výši.


Když bys měla kupujícím doporučit něco, co sis sama na minulých trzích zakoupila a byla jsi s produktem spokojena, co by to konkrétně bylo?


Těší mne vysoká kvalita sezónního ovoce a zeleniny, včetně česneku a žampionů. Velkým zážitkem jsou sýry pana Kolmana z Krasolesí.  S crottinem, bastionem, gratienem na prkýnku a Cabernet Savignonem od pana Lekavého jsme s přáteli prožili několik hezkých večerů. Taky nejdu domů bez hroudy Grand Moravie a farmářského másla. Na uklidnění zažívání doporučuji přírodní Francimel z farmy Němcových. 


Najdeme na letošních trzích nějakou absolutní novinku?


Doufám.  Účast slíbila mléčná farma Mama z Úhořilky. Jejich tvaroh je dokonalý. Vanilkový „Mamánek“ obsahuje skutečně pravou vanilku a připomene vám dětství. Novinkou, ze které mám velkou radost, jsou kuřata z volného výběhu. Ve svém stánku je budou nabízet Němcovi. Kuře jsem podrobila přísnému testu v rámci nedělního oběda (jenom máslo a sůl) a nemělo chybu. Stojí sice 180 Kč, ale opravdu si pochutnáte.


Tuto sobotu jsi navštívila farmářské trhy v blízkém Havlíčkově Brodě. Inspirovalo tě tam něco, co bys chtěla představit i v Humpolci?


Bylo by hezké dostat sem chlazenou zvěřinu a jehněčí maso z Horní Krupé. Ale jak už to u farmářů bývá, jsou plně zaměstnáni péčí o zvířata a stíhají sotva jeden trh za měsíc.


Děkuji ti za rozhovor a věřím, že nadcházejícím farmářským trhům bude počasí příznivě nakloněno. Sama osobně se velice těším a tímto ti i skládám dík za tvoji veškerou snahu a úsilí, které organizaci farmářských trhů věnuješ. Bez tebe by byl život v Humpolci chudší, a to nemyslím jako frázi.


Takže nezapomeňte –  v pátek 18.května nashledanou na Horním náměstí!

myska

7 thoughts on “Rozhovor s organizátorkou humpoleckých farmářských trhů

  1. Díky moc za pěkný rozhovor paní redaktorce a díky moc za organizaci farmářských trhů paní Křížové a městu Humpolec. Také už se těším na pátek moc a moc a doufám, že na mě nějaké to dobré kuřátko vybyde. 🙂 Jinak chlazená divočina, to by byla divočina! To by bylo luxusní. Kéž by se to někdy v budoucnu povedlo. Díky.

  2. Já se přidávám k vaší chvále a na sobotu jsem zařadila do jídelníčku naší rodiny též kuře.Pí Křížové už palce držet nemusím,protože to zvládla úplně na jedničku!

    1. Lidem by sice vyhovoval sobotní termín,ale co se dá dělat.Hlavně je třeba zajistit,aby to byli opravdu prvovýrobci a ne vychčijoni,kteří to nakoupí ráno v Makru a pak vozí na trhy.V Praze je to už byznys tohoto typu ne prodej výpěstků.

  3. Tak já už to mám dneska za sebou. Byl jsem tam hned ráno a bylo to super! Sice jsem tam nechal půlku výplaty, ale zase jsem si domů přinesl spousty pěkných věcí a hlavně spousty dobrůtek, a teď budu snad o pěkném víkendu jenom ochutnávat, grilovat, opékat a labužničit. A co jsem si koupil? Třeba naprosto vynikající jogurt od farmy Mama zmiňované v článku. Ten je opravdu „božský“. Vanilkový Mamánek bohužel nebyl, ten vyprodali někde včera, ale ochutnal jsem karamelový a také super. Mám ho doma. Samozřejmně ono kuřátko od Němcových a od nich i trochu poctivého másla. Pak jsem koupil tlačenku, buřty a jitrničky, které všechny vypadaly opravdu poctivě a krásně, a krásně i voněly. Uvidíme. Ohníček špekáčky poctivě otestuje. Dále mám zvěřinovou sekanou a salám z divočáka, ale ten už znám a jeho kvalitu už jsem si ověřil, takže zde jsem nakupoval již ověřené. Dále jsem nakoupil pečivo, chléb a koláče z pekárny z Kamenice nad Lipou. Opět vše vypadá skvěle, budu teprve testovat. Jen jsem od nich k snídnani spolkl koblihovou kapsu plněnou meruňkama. Mňam! Takhle by měli chutnat koblihy a né ten molitan co se prodává po obchoďácích. Dále hanácký česnek. ten má teda grády. Paní dávala ochutnat, ochutnal jsem jenom kousíček a málem mi tekly slzy. Ten mi vydrží na hodně dlouho. No a pak třeba nový krásný poctivý koš na dříví. Starý se mi rozpadl a potřeboval jsem nový. Tak ho mám. Uvidíme jestli vydrží tak dlouho jako ten předchozí. A to je skoro asi tak všechno. 🙂

    1. No joooo! To se není co divit že na nás obyčejný lidi co tam přišli ve dvě už nezbylo ani jedno kuře. Pán povídal že jich měl 10, slovy deset. Příště že přiveze o něco víc, že nečekal zájem a už asi vůbec nenažraný ex-amerikány :-))

      1. Jo, Pierre, to já jsem si vzala raději dovolenou, abych se na trh dostala včas – dřív než mi Axl všechno sežere. A představ si, ten pacholek, který jindy vstává až někdy kolem jedenácté, tam už před devátou pobíhal jako křepelka a všechno vykoupené zboží si odnášel dokonce v nůši! 🙂 Ale jedno kuře jsem ještě stihla ukořistit. 😉

Napsat komentář: pierre Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Letní sezóna v Zoo Jihlava právě začíná

St Kvě 16 , 2012
Do zoologické zahrady láká nejen teplé jarní počasí, ale i aktuální novinky. Od 1. května do 30. září je prodloužena otevírací doba od 8:00 do 18:00 hodin, každý den včetně víkendů a svátků.V provozu je také lanový park PraLEZ hned vedle dětského koutku. Čtěte dále:   Kvůli opravě kanalizace v […]

You May Like

Témata