Do lípy v Jiřicích se vejde šest lidí, mohla by se stát stromem roku

1

Nejsympatičtějším stromem roku 2012 by se mohla stát historická lípa v obci Jiřice na Pelhřimovsku. Postoupila totiž mezi dvanáct finalistů celostátní ankety Strom roku, a je tedy zařazena do hlasování. O tom, který strom anketu vyhraje, rozhodnou lidé svými hlasy od 15. června do 10. října.

"Z přihlášených 65 stromů vybrala odborná porota dvanáct nejzajímavějších a lípa v Jiřicích je mezi nimi," řekla Adéla Badáňová z nadace Partnerství, která celostátní anketu Strom roku pořádá již pojedenácté. Z těchto dvanácti stromů pak veřejnost svými hlasy vybere jeden.

Hlasování pro strom roku

Hlasovat pro lípu mohou lidé buď pomocí DMSnebo hlasovacímarchem, který je ke stažení na internetových stránkáchwww.stromzivota.cz/anketa.

Hlasování je zpoplatněné, a tak každý hlasující přispívá zároveň navýsadbu nových stromův České republice. V loňském roce bylo na hlasování vybráno zhruba150 tisíc korun.

Lípu v Jiřicích zapsal do soutěže Pavel Koubek z občanského sdružení Zelené srdce. Je to už druhý strom na Vysočině, který se dostal do finále ankety. Tím prvním byla před třemiletylegendární lípa v Kamenici nad Lipou.

Lípa v Jiřicích je zhruba 600 až 800 let stará, zcela dutá a v třímetrové výšce se rozvětvuje do koruny. Zajímavá je také tím, že se k ní váže spousta pověstí. Jedna z nich zní, že se právě na tomto místě ztratila kněžna z hradu Orlík. Protože přežila a byla nalezena, nechala zde na památku vysadit lípu.

Dále se říká, že na tom místě kázal o husitském učení Jan Želivský, anebo se v pověstech tvrdí, že když chtěli lípu pokácet a řízli do ní, začala z ní vytékat krev, a tak se od kácení upustilo.

Jiřická lípa je nominovaná v celostátní anketě na Strom roku 2012.| foto: Jaroslav Šnajdr,MF DNES

Čtěte dále:   Pohozené stříkačky v ulicích, důvod k obavám?

Zdroj:http://jihlava.idnes.cz/strom-roku-2012-003-/jihlava-zpravy.aspx?c=A120611_1790723_jihlava-zpravy_kol

Do vykotlané lípy by se vešlo i šest lidí

To však nejsou zdaleka všechny povídačky, které se k lípě vážou. Je jich ještě pěkná řádka. "Možná je to tím, že u lípy vždy byla hospoda. Mezi ostatními stromy v anketě ale rozhodně vyniká právě počtem šílených příběhů a pověstí s bílou paní a černými psy a také hráči karbanu," řekla koordinátorka ankety Hana Rambousková.

Fotogalerie

Jelikož zasahovala lípa až do silnice, byla dříve značněpoškozenaprovozem. Vybudoval se kolem ní obrubník, aby nebyla přejížděna auty. To, že je vykotlaná tak, že by se do ní vešlo při jejím mohutném obvodu 5,5 metru minimálně šestlidí, jí ale na celkovém vzhledu nic nebere. "U takto starých lip jsou dutiny běžnou záležitostí. Plný vnitřek má v tomto případě jen vliv na stabilitu stromu. Veškerou výživu, kterou strom potřebuje, si vezme z lýka hned pod kůrou," dodala Rambousková.

Pokud se nestane něco nepředvídatelného, mohla by lípa zdobit Jiřice ještě stovky let. "Víme i o tisícileté lípě. Pokud je s těmito stromy zacházeno dobře, mohou vydržet i mnohem déle," komentovala stáří Adéla Badáňová.

Zdroj:http://jihlava.idnes.cz/strom-roku-2012-003-/jihlava-zpravy.aspx?c=A120611_1790723_jihlava-zpravy_kol

Autor: Linda Chladová

Axl

One thought on “Do lípy v Jiřicích se vejde šest lidí, mohla by se stát stromem roku

  1. Položme so otázku proč už dávno tento strom nebyl oceněn.Jiřice,taková vesnice vyhlášená kulturním životem válcující i Humpolec a strom se řádného ocenění ještě nedočkal..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Rybářské závody a zábavný den

Po Čvn 11 , 2012
Český rybářský svaz MO Humpolec ve spolupráci s Městem Humpolec si Vás dovoluje co nejsrdečněji pozvat na RYBÁŘSKÉ ZÁVODY a ZÁBAVNÝ DEN pro širokou veřejnost. Více info a plakáty v článku. Čtěte dále:   Dětský den KČT Šlápoty Hněvkovice

You May Like

Témata