AKTUALIZOVÁNO: Hráz rybníka na Pelhřimovsku nevydržela nápor vody a zřítila se

Hráz rybníka Dolní Kladiny u Zachotína na Pelhřimovsku se ze tří čtvrtin zřítila. V nedaleké Kletečné byl kvůli zřícení hráze vyhlášen třetí povodňový stupeň. Evakuace zatím nebyla nařízena. Trhlina v hrázi se objevila v pondělí. Hasičům se nepodařilo zabránit jejímu rozšíření.

U Zachotína na Pelhřimovsku se v hrázi rybníka Dolní Kladiny objevila trhlina.| foto: Petr Lemberk,MF DNES

Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/v-zachotine-na-pelhrimovsku-je-vazne-narusena-hraz-rybnika-po6-/krimi.aspx?c=A120612_103646_jihlava-zpravy_bor

"I nadále se hasiči na místě snaží utěsnit hráz. K rybníku neustále míří nákladní vozidla, která dovážejí kamení. Na místě byla přijata veškerá bezpečnostní a preventivní opatření. Evakuace osob není zatím nutná," uvedla mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová.

Podle starosty Humpolce Jiřího Kučery je ale ohroženo 13 domů v Kletečné a mlýny na Kladinském potoce.  

Kraj Vysočina rozhodl, že posílí nasazenou techniku o čtyři vozy správy a údržby silnic, aby pomohly navážet suť a kamení z kamenolomu v Nemojově, který bude výjimečně otevřen do dvaadvacáté hodiny.

U Zachotína na Pelhřimovsku se v hrázi rybníka Dolní Kladiny objevila trhlina.
U Zachotína na Pelhřimovsku se v hrázi rybníka Dolní Kladiny objevila trhlina.

Na trhlinu v hrázi rybníka upozornil v pondělí večer chatař, který si všiml, že v potoce je více vody a hladina stoupá. Muž zavolal nejprve správci rybníka, o události poté informovali i hasiče. 

Na místo vyrazili profesionálové z Pelhřimova. Snažili se prasklinu provizorně utěsnit. Netěsnost se ale ráno zvětšila. Přivolaný odborník poté rozhodl, že bude vytvořen další otvor, který měl odtok z asi tři sta let starého rybníka regulovat.

Ve 14:56 byla vyhloubena náhradní propusť a voda začala pozvolna odtékat. Přesto se po 17. hodině tři čtvrtiny hráze vysoké osm metrů zřítily.

Uzavřeli cyklostezku, plní pytle s pískem

Kvůli zřícení velké části hráze zatím nebylo nutné nikoho z okolních obyvatel evakuovat. Už před ním policie kvůli bezpečnosti pouze uzavřela cyklostezku mezi Zachotínem a Žirovem.

Chovatel, který má statek pod rybníkem pak evakuoval svá zvířata. V Kletečné, která je částí Humpolce stavěli celá den hasiči hráze. "Situaci budeme stále hlídat," řekl starosta Humpolce Jiří Kučera.

Hráz rybníka Dolní Kladiny na Pelhřimovsku je narušená.

Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/v-zachotine-na-pelhrimovsku-je-vazne-narusena-hraz-rybnika-po6-/krimi.aspx?c=A120612_103646_jihlava-zpravy_bor

Čtěte dále:   V Humpolci bude jídlo. Vrací se festival rekordů. Tipy na víkend na Pelhřimovsku

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Hledáte moderní hotel u dálnice D1? Volte Hotel Kotyza

St Čvn 13 , 2012
KOMERČNÍ SDĚLENÍ Školení, semináře, konference, rodinné oslavy, rauty. To vše nabízí moderní čtyřhvězdičkový hotel s uzavřeným parkovištěm a krytým garážovým stáním. Je to místo pro kongresovou turistiku, firemní školení, společenská setkání, ale i pro rodinnou rekreaci, abiturienstské večírky či víkendové pobyty u sjezdu dálnice D1 Humpolec. Čtěte dále:   Brod […]

You May Like

Témata