Poškozenou hráz rybníka u Zachotína možná provizorně přemostí

Část poškozené hráze rybníka Dolní Kladiny u Zachotína na Pelhřimovsku zřejmě přemostí. Je totiž nutné obnovit cestu k domům v lokalitě Machkův Mlýn. Tu přerušil provizorní otvor, kterým hasiči vodu z rybníka upouštěli. „Chceme, aby to bylo co nejdříve hotové,“ potvrdila starostka Zachotína Lenka Dědicová.

Kdy se část hráze provizorně přemostí, zatím není jasné. Nejlepší by bylo lávku vybudovat zároveň s opravami poškozené části. Jejich začátek je ale zatím v nedohlednu.
Rybník Dolní Kladiny je majetkem církve. Ta s ním však kvůli nedořešeným církevním restitucím nemůže disponovat, a tak je vodní plocha spravována státem prostřednictvím Pozemkového fondu ČR. Ten zatím začátek oprav neodhadl.
"Na místě probíhají šetření ohledně výše škod a technického stavu hráze," řekla mluvčí Pozemkového fondu Monika Machtová. "Podle výše škod pak budeme schopni odvodit i částku potřebnou na opravu. Zatím ji nemohu sdělit, stejně tak ani termín, kdy by opravy mohly začít," doplnila mluvčí.
Rybáři chystají výlov
Pozemkový fond rybník pronajímá rybářům z firmy BioFish. I ta se bude dopočítávat škod. "V rybníce byli hlavně kapři a v menším množství amuři, candáti a marény," uvedl jednatel společnosti Petr Tůma.
BioFish chystá výlov ryb. "Nyní jsou na to velká vedra. Za těch by ryby výlov nepřežily. Počkáme, až se ochladí, což by mohlo být v příštím týdnu," řekl Tůma.
Protržená hráz mohla ohrozit obyvatele nedaleké obce Kletečná. Tam byl v minulém týdnu dvakrát vyhlášen třetí povodňový stupeň. Záplavě se předešlo navážením kamení do části poškozené hráze. Připravené byly i pytle s pískem.

Hráz rybníka u Zachotína na Pelhřimovsku se v minulém týdnu z části zřítila. Hasiči v ní museli vytvořit provizorní otvor pro odtok vody.| foto: Petr Lemberk,MF DNES

Čtěte dále:   Den otevřených dveří v hydrometeorologické observatoři Košetice

Zdroj:http://jihlava.idnes.cz/poskozenou-hraz-rybnika-u-zachotina-mozna-provizorne-premosti-pww-/jihlava-zpravy.aspx?c=A120620_1794667_jihlava-zpravy_bor

Hasiči ve středu znovu bojovali s trhlinami v hrázi rybníka Dolní Kladiny u
Hasiči ve středu znovu bojovali s trhlinami v hrázi rybníka Dolní Kladiny u

Zobrazit fotogalerii

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Skóre otevřel brankář

St Čvn 20 , 2012
Třetí příčku v konečné tabulce krajského přeboru pečetili fotbalisté Humpolce. Čtěte dále:   Vyrazte na prázdniny #DoJihlavy!

You May Like

Témata