Zámeckou zahradu v Pacově od zítřka prozáří české filmy

Pořádnou filmovou porci si pro obyvatele připravili v Pacově. Do města totiž po loňském úspěchu přijede už zítra Kinematograf bratří Čadíků a na začátku srpna tam zavítá i Putovní letní kino Čáslavský.


„Po loňském úspěchu jsme se letos rozhodli pro angažování dvou společností. Důvodem bylo hlavně to, že kvůli postupující digitalizaci došlo k významnému poklesu distribuce filmových kopií na 35 mm. Nyní proto nemůžeme měsíčně naprogramovat více než pět nových filmů a situace se neustále zhoršuje," řekla za Městské kulturní středisko v Pacově Petra Volfová. Ta vzápětí dodala, že letní kina tuto absenci divákům alespoň částečně vynahradí. „Vstupné na promítání obou kin je dobrovolné. Začátky v zámecké zahradě budou vždy po setmění, počítám okolo půl desáté večer," uvedla Petra Volfová.

Korunky pomohou dobré věci

První promítání pod širým nebem začne zítra. Kinematograf bratří Čadíků uvede film Fimfárum – Do třetice všeho dobrého. Další dny se diváci mohou těšit na filmy Lidice, V peřině a Nevinnost.

Na všech filmových projekcích bratří Čadíků je vybíráno dobrovolné vstupné, které je každoročně věnováno na charitativní účely. Loňský výtěžek ve výši 360 tisíc korun byl v plné výši poukázán Kontu Bariéry. Letošní výtěžek bude věnován na projekt Rádia Impuls – Pošli to dál, s cílem pomoci dvanáctiletému Martinu Zelinkovi pokračovat ve školní docházce zakoupením zdvihací plošiny.

„Martin se narodil s nemocí svalová dystrofie. Pro toto onemocnění je typické ochabování svalstva. Děti okolo sedmého až dvanáctého roku ztrácejí schopnost chodit," uvedla při návrhu do projektu Pošli to dál Martinova učitelka  Lucie Bryndová. Martinovi je právě jedenáct let a je odkázaný na invalidní vozík. „Naše třída byla v přízemí. Od září však nastane problém, protože učebny jsou v různých patrech školy. Zdvihací plošina by Martinovi pomohla bez problémů chodit se svými spolužáky na výuku," dodala Bryndová.

Čtěte dále:   Humpolecká muzejní zahrada se promění v letní kino

O dva týdny později, konkrétně 6. srpna do Pacova poprvé přijede se svým putovním kinem Jiří Čáslavský. Ten vždy po několika dnech skončí na jedné štaci, zapřáhne maringotku za traktor a odjede jinam. A lidé na něj všude vzpomínají. „Zní to jako klišé, ale své diváky mám rád a mám vždy radost, když se jim promítání líbí. Má to svoje zvláštní kouzlo. Je to více osobní než modernímultisály, je tu kontakt s lidmi. Cítíte, že se na film nedíváte sami. Jste venku, máte před sebou večerní soumrak a nad sebou pak letní oblohu," popsal Jiří Čáslavský.

Ten Pacovským promítne Čertovu nevěstu, Postřižiny, Okresní přebor, Twilight sagu: Rozbřesk I. část a Perfekt Days – I ženy mají své dny. „Už nyní máme na obě kina kladné ohlasy. Lidé se na promítání těší. Kouknou na film, popovídají si, něco dobrého zakousnou a vypijí," uzavřela Petra Volfová.

Alexandra Knapová

Autor: Alexandra Knapová – Pelhřimovský Deník – http://pelhrimovsky.denik.cz/zpravy_region/zameckou-zahradu-v-pacove-od-zitrka-prozari-ceske-filmy-pe12.html

Promítání  filmů pod širým nebem je v létě velmi populární.

Promítání filmů pod širým nebem je v létě velmi populární. Autor: Ilustrační foto: Deník/Miroslav Jilemnický

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Kam vyrazit o víkendu na Pelhřimovsku

Pá Čvc 20 , 2012
Nevíte kam vyrazit o víkendu na Pelhřimovsku za kulturou? Přinášíme pár tipů. Čtěte dále:   Program kina na duben

You May Like

Témata