Šumava má první 3D film o rašeliništích

Správa Národního parku Šumava promítá v Informačním středisku ve Svinných Ladech svůj první 3D film. Trojrozměrný film se jmenuje Šumavská rašeliniště a má podtitul výlet ve 3D. Prohlédnout si ho mohou ti, co dorazí do Informačního střediska Správy NP a CHKO Šumava ve Svinných Ladech u Borových Lad. Nasadí si speciální brýle, sednou si do malého sálku a začíná zhruba pěti minutové představení. Film zachycuje to, jak se šumavská rašeliniště a život na nich mění v průběhu celého roku.

„Diváci uvidí život na Knížecích pláních, Chalupské, Mlynářské či Jezerní slati,“ popisuje Václav Hřebek, vedoucí územního pracoviště Správy NP a CHKO na Borové Ladě, který se na natáčení filmu spolupodílel.

Díky moderním projekčním přístrojům vystupuje z promítacího plátna do prostoru spousta detailů, ze života rašelinišť. Okolo diváka tak proletují různé mušky nebo motýli, může si „přičichnout“ k vzácným květinám jako je například šicha černá, kyhanka sivolistá, nebo prstnatec májový.

Moderní Informační Středisko ve Svinných Ladech prošlo loni rozsáhlou rekonstrukcí.Nová expozice představuje šumavská rašeliniště a vystavené exponáty jsou „čitelné“ pro všechny návštěvníky včetně sluchově, zrakově i tělesně postižených. Zajímavostí jsou interaktivní obrazovky, na kterých si může návštěvník prohlédnout rostliny a živočichy, které na rašeliništích žijí. Některé si mohou i poslechnout.

Čtěte dále:   Tip na výlet: Zatopený lom v Horní Cerekvi

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Kdysi Magor dětem, teď děti Magorovi. Básníkovi potomci zachraňují statek

Čt Čvc 26 , 2012
Děti básníka Ivana Martina Jirouse, který zemřel vloni 9. listopadu, založily občanské sdružení Magorův statek. Jeho cílem je opravit Jirousovu usedlost v Prostředním Vydří na Českomoravské vysočině a vytvořit z ní básníkův památník. Čtěte dále:   Tip na výlet: Zatopený lom v Horní Cerekvi

You May Like

Témata