Čtvrtý babybox na Vysočině je v Havlíčkově Brodě

Havlíčkobrodská nemocnice je čtvrtým místem v Kraji Vysočina, kde funguje babybox. Schránka, kam mohou ženy v tíživé životní situaci odložit novorozeně, se nachází v hlavní budově nemocnice u vchodu do traumatologie.

Místo stranou hlavního ruchu poskytne matkám anonymitu a dostatečné soukromí. Vyhřívaná schránka, která dnes byla oficiálně za účasti předsedy Senátu Milana Štěcha a hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka uvedena do provozu, nese pořadové číslo 52. „I kdyby se podařilo zachránit jen jedno dítě, má zřízení babyboxu smysl,“ uvedl v Havlíčkově Brodě hejtman Běhounek.

 

 
 

Speciální schránky jsou vybavené vytápěním i klimatizací nastavenou na 28 °C. Dítě se vkládá do plastové vaničky s váhovým senzorem, která při zatížení okamžitě vyšle signál zdravotnímu personálu nemocnice. Babyboxy fungují v Česku už sedmým rokem a za tu dobu pomohly 79 dětem, z toho 46 holčičkám a 33 klukům. Náklady na výrobu a instalaci jednoho babyboxu přesahují 250 tisíc korun a podle vyjádření Ludvíka Hesse, předsedy Nadačního fondu pro odložené děti STATIM, jsou hrazeny pouze z příspěvků dárců. V letošním roce by měl být babybox instalován ještě v Novém Jičíně, celkem chce Nadační fond umístit v České republice 80 vyhřívaných schránek.´

 

Babyboxy na Vysočině:

Nemocnice Pelhřimov: 21. prosince 2007 (Slovanského bratrství, Pelhřimov, babybox se nachází v přízemí dětského pavilonu)

Nemocnice Jihlava: 19. září 2009 (Vrchlického ulice, Jihlava, babybox se nachází v přízemí ve spojovací chodbě mezi vchodovou halou s informačním centrem a ambulantním traktem)

Nemocnice Třebíč: 19. března 2010 (Purkyňovo náměstí, Třebíč, babybox je umístěn u vstupu do nemocnice, kousek od vrátnice, napravo od vchodu)

http://www.kr-vysocina.cz/

Čtěte dále:   Druhé čtvrtletí přálo Vysočině. Rostla návštěvnost i konferenční turistika

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

2. ročník jazykové soutěže

Út Lis 20 , 2012
Milí čtenáři, dne 15. listopadu 2012 se při Dni otevřených dveří SŠ informatiky a cestovního ruchu SČMSD Humpolec konal 2. ročník jazykové soutěže, ve kterém jsme přivítali soutěžní dvojice ze širého okolí. Soutěžící, jak se ukázalo, byli jazykově nejen velmi talentovaní, ale i hraví. Čtěte dále:   Parkování v centru […]

You May Like

Témata