Úřednice si nechávala část poplatků, přišla si na desítky tisíc korun

Na Vysočině to v poslední době nebyl jediný případ, kdy si úředník nechával část poplatků, jež mu občané zaplatili. Něco podobného, i když v mnohem větším měřítku řešil městský úřad v Humpolci letos v létě. Tam si úřednice přišla na stovky tisíc.

Úřednice jihlavského magistrátu si po téměř čtyři roky přilepšovala z peněz, které měly skončit v pokladně úřadu. Přijímala žádosti od občanů a s tím i související poplatky. Část z nich si nechávala. Za čtyři roky si přišla na několik desítek tisíc korun

Případem devětatřicetileté úřednice se kriminalisté zabývají od konce července, kdy dostali trestní oznámení. Po shromáždění důkazů nyní mohli ženě sdělit obvinění z trestného činu zpronevěry.

Vyšetřovatelé zjistili, že žena si peníze dávala do svých kapes od začátku roku 2008 až do konce roku loňského. Pracovala na pokladně, kde mimo jiné přijímala žádosti občanů a vybírala s tím související správní poplatky.

"Od žadatelů takto přijala téměř pět tisíc žádostí. Žena je podezřelá z toho, že přes 1 100 žádostí nezaznamenala do pokladní knihy a přijaté poplatky v celkové výši přes osmapadesát tisíc korun neodvedla do pokladny zaměstnavatele," uvedla jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Běžné kontroly nic neodhalily, peníze si žena brala čtyři roky

Zpronevěru odhalil hloubkový vnitřní kontrolní systém úřadu. "Po prvotních zjištěních následoval hloubkový audit, který podezření potvrdil," konstatoval mluvčí magistrátu Radek Tulis.

Úřad se s pracovnicí okamžitě dohodl na ukončení poměru dohodou a předal věc policii, což mu nařizuje zákon.

Podle Tulise si úřednice brala peníze tak nenápadně, že běžnými pravidelnými kontrolami se jí nepodařilo odhalit. Šlo vesměs o velice drobné částky. "Těch pochybení bylo 1100, to už nemohla být chyba, ale úmysl," dodal mluvčí.

Část peněz, jež si dnes již bývalá zaměstnankyně od úřadu vzala, už vrátila. Další část bude město požadovat právní cestou.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/policii-obvinila-urednici-magistratu-v-jihlave-ze-zpronevery-p6o-/krimi.aspx?c=A121128_123159_jihlava-zpravy_mv

Čtěte dále:   Pozor na změny v Brodě. Kvůli novému obchvatu mění město dopravní značení

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

SŠ informatiky a cestovního ruchu SČMSD Humpolec drží krok

Čt Lis 29 , 2012
Skutečnost, že škola disponuje nejmodernějšími stolními počítači a celou třídou vybavenou notebooky, všichni moc dobře znáte. Čtěte dále:   Pozor na změny v Brodě. Kvůli novému obchvatu mění město dopravní značení

You May Like

Témata