VELKÁ GASTROAKCE NA STŘEDNÍ ŠKOLE INFORMATIKY A CESTOVNÍHO RUCHU

Gastroden 2012 na Střední škole informatiky a cestovního ruchu v Humpolci je nezapomenutelným zážitkem nejen pro návštěvníky školy, ale také pro studenty, kteří se na Gastrodnu aktivně podíleli. A jak na tento – dle jejich slov „super den“ – vzpomínají?

Když se přiblížil Den otevřených dveří, byli jsme všichni – jak se říká – „na trní“. V souvislosti s ním totiž proběhl i první ročník Gastrodne 2012, který byl na naší škole absolutní novinkou. Pro nás, studenty prvního, druhého a třetího ročníku oboru kuchař-číšník a prodavač-výrobce lahůdek, znamenal tento vskutku důležitý den zaktivování všech našich schopností a dovedností. Jednohlasně všichni souhlasíme s tím, že přípravu na Gastroden jsme nepodcenili. Trvala nám nejméně tři týdny. A vyplatila se!!  

Jednou z oblastí naší tvorby byla příprava slavnostních tabulí, při níž jsme mohli ukázat náš cit pro detail, vkus a barevný soulad. Návštěvníci nešetřili chválou nad tabulí snídaňovou, svatební a vánoční. Náměty a nápady jsme čerpali z vlastní zkušenosti, ale samozřejmě také z odborných knih, jež jsou nám ve škole k dispozici. Velmi vstříc nám vyšly restaurace, kde vykonáváme odborný výcvik. Pomohly nám při přípravě výrobků, ale i ochotně zapůjčily inventář. Naše poděkování patří těmto restauracím: Černý kůň v Humpolci, Restaurant Bar Tennessee v Humpolci, Hotel Kotyza v Humpolci, Penzion Sedlácký dvůr Jiřice, Sport CLUB v Pelhřimově, restaurace Popovice v Pelhřimově, Restaurace u Vlasáků v Pelhřimově, Karamba v Humpolci, Městská restaurace ve Světlé nad Sázavou, dále také Pan Zdeněk Hubáček z Havlíčkova Brodu, Dětský domov Senožaty, Dětský domov Humpolec. 

I v cvičné školní kuchyni jsme se řádně zapotili. Celý den probíhala soutěž o titul „knédlmajstra“, neboli o nejlépe uvařený knedlík. Tvořili jsme různé druhy knedlíků, například špekový, houbový, hrnečkový, klasický houskový, karlovarský a lehký zelený knedlík. Všechny druhy byly hodnoceny a bodovány.  Návštěvníci hodnotili: chuť, vzhled, konzistenci… a zároveň je bylo možné ochutnat jako příloha ke guláši, který jsme vlastnoručně taktéž připravili. Slova chvály i prázdné talíře svědčily o tom, že gulášek a knedlíky všem výborně chutnaly.

Čtěte dále:   Orel mořský z Horní Cerekve se vrátil zpět do přírody

Že člověk může jíst i očima jsme dokázali při prezentaci našich 145 výrobků studené i teplé kuchyně, které bylo možno zhlédnout v upravených prostorách školní tělocvičny. Všichni cizí návštěvníci školy, a nebylo jich málo, nám pomohli v hodnocení 4 nejlákavějších výrobků jak vzhledově, nápadem, tak i intenzitou působení chuťových buněk.1. místo obhájila Nikola Rigóová se svým tiramisu (Tennesse), na 2.místě skončil Petr Čára a sushi

(Pizza bowling bar), 3. místo patří Janě Čihákové a ovocnému stromečku, a na 4. příčce se umístila Markéta Krčmářová a její výrobek Štrasburská kachna (Karamba).  

Za pomoc při přípravě našich výrobků patří obrovské poděkování nejen našim instruktorům z odborného výcviku, kde vykonáváme praxi, ale především učitelům paní Bartoškové a Urbánkové. Jako součást výstavy mohli návštěvníci zhlédnout přípravu míšených nápojů, barmanskou show, flambování palačinek, ekvilibristiku s lahví, atd.  

 I přes počáteční nervozitu, která z nás ale s příchodem prvních návštěvníků spadla, musíme říci, že tento den byl pro nás opravdu dobrou zkušeností do budoucna. Ověřili jsme si, že tréma se dá zvládnout, když jsme cítili podporu a obdiv hostů a viděli úsměvy na návštěvnících Gastrodne 2012. Ještě jednou děkujeme výše jmenovaným restauracím za pomoc, návštěvníkům za podporu a těšíme se na setkání v příštím roce.

Gastroakce.JPG

Gastroakce2.JPG

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Jak jsme volili ve II. kole na Vysočině

So Led 26 , 2013
Ve II. kole prezidentských voleb zvítězil Miloš Zeman, i s pomocí Humpolce Čtěte dále:   Zálesí, léto 2023

You May Like

Témata