V Ledči se uskuteční přehlídka filmových dokumentů Jeden Svět 2013

15.ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden Svět pořádaný společností Člověk v tísni se nakoná tradičně pouze v hlavním městě, ale v polovině března se přesune také do regionů. Letos poprvé proběhne ve dnech 22. – 24.3. v kinosále ledečského Gymnázia.

Letošní jubilejní patnáctý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se poprvé uskuteční i v Ledči nad Sázavou. Konat se bude ve spolupráci s místním občanským sdružením Molekul ve dnech od 18. do 24. března 2013. Festival upozorní na nebezpečné tendence, které se poslední dobou objevují v české společnosti. Provokativní tezí „Pod tíhou strachu chce festival otevřít debatu o sílící netoleranci, rasismu a diskriminaci.

První dny ledečského festivalu, tedy od pondělí 18. do čtvrtka 21. března, budou vyhrazeny projekcím a besedám pro žáky základní školy v Ledči nad Sázavou a studenty místního gymnázia, v jehož přednáškovém sále se bude celý festival odehrávat. V pátek se brány kinosálu gymnázia otevřenou i pro širokou veřejnost. „Jsme moc rádi, že se nám podařilo přivést festival Jeden svět také do Ledče nad Sázavou, která bude jedním ze čtyřiceti měst z celé ČR, kde se bude letos festival konat. Samotné poslání festivalu je velmi důležité a my jsme moc rádi, že jej takto můžeme zprostředkovat jak studentům, tak občanům. Letošní Jeden svět obecně reaguje na současný stav společnosti v České republice, v níž narůstají tlaky způsobené ekonomickým vývojem a jeho sociálními dopady i krizí politických autorit,“ říká Vladimír Veleta, koordinátor festivalu Jeden svět v Ledči.

Studentské filmy budou celkem čtyři. Film Na sever od slunce slibuje fantastické záběry přírody, dobrodružné surfování za polární noci i „běžné“ pobývání na pláži. To vše spojuje čirá radost ze života mimo civilizaci, i když si hrdinové filmu musí zajistit základní podmínky k přežití. Film Na divokém severu režiséra Davida Vondráčka mapuje události v severních Čechách během horkého jara a léta 2011 a klade je do historických souvislostí, které dnešnímu neutěšenému stavu tohoto kraje přímo či nepřímo předcházely. Film Polibek od Putina na příkladu mladé a ambiciózní Máši Drokovové sleduje různé tváře provládního mládežnického hnutí Putinových příznivců v Rusku. Poslední film pro studenty, Zakázané hlasy, zase představuje tři odvážné ženy z Íránu, Kuby a Číny, které rozhodly nemlčet a postavily se diktatuře.

Zahajovacím filmem pro veřejnost bude Pevnost, na který, jak organizátoři z občanského sdružení Molekul doufají, osobně přijede i režisér filmu Lukáš Kokeš. Poeticky laděný dokument popisuje na příbězích několika postav každodenní život v propagandistických kulisách Podněsterské moldavské republiky. V nabídce pro veřejnost bude i film Hra o kámen, na který také přijede osobně režisér Jan Gebert. Tento film balancuje na hranici vlastenectví a nacionalismu, řeší péči o věci veřejné a politický cynismus i absurditu lokální politiky a jejích hybatelů. Promítat se bude i film Silvie Dymákové Šmejdi, který ukazuje manipulaci, ponižování a nátlak, které se skrývají za zavřenými dveřmi „předváděcích zájezdů pro seniory“. Na programu bude také film Dejte nám peníze, jenž mapuje aktivity celebrit v oblasti humanitární a rozvojové pomoci, a film Velvyslanec, který odkrývá pozadí nelegálního obchodu s diamanty a diplomatickými pasy v Africe. Festivalou sérii pak doplní film Po zemi, po moři, který kromě líčení riskantního útěku přináší také svědectví o absurdních podmínkách života uprchlíků v nové zemi a o byznysu, který se v souvislosti s uprchlictvím rozvinul. Vzdělání po čínsku je název posledního filmu, který festival v Ledči nabídne.   

Čtěte dále:   Devátý týden na Platformě

„Hlavním posláním letošního ročníku je nejen upozornit na stávající globální i tuzemské otázky v lidsko-právní problematice, ale také především upozornit na jakési preventivní principy fungování. Protože se nyní bohužel často nacházíme v situaci, kdy velké procento lidí automaticky negativně zareaguje nejen na romskou národnost sousedů, ale i na jiný politický názor, příliš hlasitý hovor na ulici, obyvatele jiného města, víry a podobně,“ dodává Veleta.

Chybět nebudou ani české filmy ze sociálně vyloučených oblastí České republiky. Příklon k rasismu, diskriminaci a vyhledávání „obětních beránků“ však nezaznamenává pouze Česká republika. Proto Jeden svět celkově nabízí sérii filmů z různých částí světa, které zobrazují celou škálu případů od toho, jak se xenofobní nálady v lidech pozvolna rodí, až po krajnosti, do nichž může situace eskalovat. Hlavní tematická kategorie „Bojíte se snášet?“ nicméně přinese i několik dokumentů, jež mohou české diváky a divačky v otázkách soužití a tolerance pozitivně inspirovat.

Jeden svět v Ledči nad Sázavou se pro veřejnost uskuteční 22. – 24. března 2013. Promítané dokumenty budou tradičně doprovázeny debatami s tvůrci a odborníky na danou problematiku. Více informací najdete na webu www.jedensvetledec.cz

 

V průběhu února Vás budeme kontaktovat s nabídkou zajímavých hostů z řad filmových tvůrců a občanských aktivistů, kteří do Ledče nad Sázavou na Jeden svět přijedou.

Kontakt:

Vladimír Veleta, VVeleta@seznam.cz, telefon: 602 318 486.

Šárka Nevoralová, sarka.nevoralova@centrum.cz, telefon: 603 451 872.

Letakledec.jpg

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Nalezený pes

Út Bře 5 , 2013
Dne 4.3.2013 byl před budovou Městského úřadu v Humpolci nalezen opuštěný pes bez známky. Pro více informací kontaktujte TS Humpolec, kam byl pes umístěn. Čtěte dále:   Putování za rodáky - říjen

You May Like

Témata