Petr Krčál: Ve financování sociálních služeb musí být koncepce a ne chaos

1

Financování a rozvoj sociálních služeb se v letošním roce opět stane pro jednotlivé poskytovatele služeb a kraje zřejmě noční můrou, protože s výrazně zkrácenými finančními zdroji z ministerstva práce a sociálních věcí se nedají provozovat.

V sociálních službách celostátně již dnes chybí minimálně jedna miliarda korun a další prostředky budou krajům chybět s ohledem na investice do domovů a ústavů. Výrazně zkráceny jim byly i prostředky na financování nízkoprahových center pro děti a mládež. Na Vysočině hrozí téměř všem zánik pro aktuální nedostatek finančních prostředků. Ministerstvo práce a sociálních věcí pro rok 2013 změnilo přístup k rozdělování peněz na sociální služby. Na sociální služby letos ministerstvo získalo ze státního rozpočtu pouhých 6,05 miliard korun, což je o 360 milionů korun méně než za celý loňský rok.

 

 
 

Podle krajů by takovýto pokles mohl konkrétně vést k ukončení činnosti 250 sociálních služeb, propuštění zhruba 2400 pracovníků, snížení kapacity pobytových služeb včetně služeb pro seniory o 1800 lůžek a další omezovaní ambulantních služeb. Poskytovatelé budou muset omezovat pracovní místa v řádu stovek, snižovat kapacity lůžek a azylových domů, počty poskytovaných hodin terénní péče a intervencí apod. „Současný stav ve financování sociálních služeb přetrvává již čtyři roky. V oblasti financování není žádná koncepce a rok od roku se opakuje stejná situace, která ohrožuje poctivé poskytovatele kvalitních sociálních služeb,“ říká krajský radní pro sociální záležitosti Petr Krčál.

 

Rada kraje na svém posledním jednání schválila poskytnutí dotace na sociální služby, jejichž provoz byl doposud financován i z prostředků Evropské unie. Tato forma podpory však v březnu skončila a kraj musel vyřešit otázku, co bude dál. „Pro jednotlivé poskytovatele sociálních služeb schválil kraj dotaci v celkové výši 14 725 000 Kč. Výše dotace by měla poskytovatelům prozatím vydržet do pololetí letošního roku,“ dodává k celkové situaci krajský radní Petr Krčál, který o financování sociálních služeb jednal i ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou.

Čtěte dále:   Zapojte se do debat Letní žurnalistické školy v Havlíčkově Brodě

 

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce do konce dubna zjistit konkrétní situaci v krajích a případně další dotace rozdělí po konzultaci s krajskými úřady. Zejména se zaměří na takové sociální služby, kterým by prokazatelně hrozilo omezení nebo zánik a lidé nemohou v oblasti využít žádnou další alternativu.

www.kr-vysocina.cz

Petr

One thought on “Petr Krčál: Ve financování sociálních služeb musí být koncepce a ne chaos

  1. Na Humpolecku nevím o žádném poskytovateli sociálních služeb. Snad brodská Charita a domov důchodců

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Kraj Vysočina posílá milion na kulturu v obcích

St Dub 3 , 2013
Milión korun rozdělí už v následujících dnech Kraj Vysočina mezi 38 obcí a podpoří tak společenské a kulturní aktivity, oslavy a připomenutí významných výročí. Čtěte dále:   Zapojte se do debat Letní žurnalistické školy v Havlíčkově Brodě

You May Like

Témata