Z deníku Policie

V Kraji Vysočina se zvýšil počet vykradených domů a bytů. Provozovatel baru zpronevěřil peníze. Opilá dívka skončila v nemocnici. Vážná dopravní nehoda na dálnici D1.

Za šest měsíců letošního roku pachatelé na Vysočině vnikli do 29 bytů. Nejvíce případů se stalo na Havlíčkobrodsku (12) a Jihlavsku (10).  Osm případů vloupání, tedy 27,89 procenta, se policistům podařilo objasnit. Za stejné období loňského roku jsme v našem kraji dokumentovali 19 případů vloupání, což bylo o deset méně než za letošního půl roku. Z těchto údajů vyplývá, že letošní počet případů vloupání do bytů představuje nárůst 52,65 procenta.

Za šest měsíců letošního roku jsme zadokumentovali celkem 101 případů vloupání do rodinných domků. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to o pět případů více, což představuje nárost o 5,27 procenta. Letos se podařilo 12 případů vloupání objasnit. Z bytů i domů se ztrácejí různé cenné věci a nejrůznější vnitřní vybavení. Z bytů nejčastěji mizí peníze, šperky, elektronika, obrazy a jiné starožitné věci. Z domků, především z novostaveb, si pachatelé odvážejí také různé domácí spotřebiče, které jejich majitelé ještě ani nezačali používat.

Letošní dovolené jsou v plném proudu a někteří lidé se na ně teprve chystají. Proto je velice důležité dodržovat základní pravidla, abychom riziko krádeže vloupáními do bytů a domků minimalizovali. Lidé by měli vědět, že není vhodné sdělovat termín odjezdu na dovolenou předčasně a bezdůvodně někomu poskytovat informace o svých majetkových poměrech. 

Zvláště riskantní je zveřejňovat přesnou dobu odjezdu na dovolenou na sociálních sítích, kam má zcela nekontrolovaný přístup velké množství lidí. Zejména na Facebooku často zveřejňují lidé konkrétní informace o místě bydliště a o svém majetku a v kombinaci s informací o přesném termínu odjezdu na dovolenou se riziko vloupání do bytu nebo domu výrazně zvyšuje. V této souvislosti je důležité věnovat pozornost také dětem, kterým by rodiče měli vysvětlit, že nesmějí údaje o bydlišti a termín odjezdu na dovolenou zveřejňovat na sociálních sítích nebo tyto informace komukoli bezdůvodně sdělovat. Je zapotřebí dětem také řádně vysvětlit případné důsledky takového počínání.

Po dobu nepřítomnosti v místě bydliště by si měli občané své doklady, peníze a cenné věci, zejména šperky, uschovat nejlépe do bezpečnostní schránky nebo do domácího trezorku, který je  pevně zabudovaný ve zdi. Je také dobré zrušit před odjezdem na dovolenou dodávku zboží do domu.

Důležité je zkontrolovat pečlivě všechna okna a dveře, zda jsou zajištěné,  případně dobře zamčené. Není dobré mít po dobu nepřítomnosti v bytě na oknech zatažené závěsy nebo stažené rolety a žaluzie. Z okolí především rodinného domu je vhodné uklidit žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít při vloupání do domu. Dále doporučujeme nemít v blízkosti domu volně odložené předměty, které by mohl pachatel použít k páčení nebo jinému násilnému vniknutí do objektu.

Klíče od bytu nebo domku je možné svěřit po dobu naší nepřítomnosti spolehlivému sousedovi nebo příbuznému, který bude byt pravidelně kontrolovat a vybírat poštovní schránku. Před odjezdem na dovolenou lze v bytě vytvořit zdání, že je uvnitř někdo přítomen. Lze k tomuto využít cenově dostupné a jednoduché elektronické spínací zařízení, které podle nastavení například rozsvítí v bytě světla.

Čtěte dále:   Nehoda v Humpolci. Náraz do auta i kovového zábradlí. Škoda je dvě stě tisíc

Majitelům a uživatelům rodinných domů ale i bytů, které se nacházejí v přízemí nebo nižších patrech, doporučujeme, aby v době své nepřítomnosti nebo také v noci v době spánku uzavírali a měli řádně zajištěná všechna okna, a to včetně oken místností koupelny, toalety a spíže. Obyvatelé rodinných domů by neměli zapomínat ani na okna ve sklepních a půdních prostorách. Je důležité mít vždy na paměti, že přivřené okno nebo okno otevřené v poloze ventilace může použít k vniknutí do domu a krádeži zloděj. Dále je nutné při každém opuštění domu nebo bytu uzamknout dveře. To platí i pro vchodové dveře, které nejsou z venkovní strany opatřeny běžnou klikou. 

zdroj: www.i-vysocina.cz

PELHŘIMOVSKO: Muž neodevzdával výnosy z videoloterijních terminálů 

Pelhřimovští kriminalisté zahájili trestní stíhání sedmadvacetiletého muže cizí státní příslušnosti. Muž je obviněný z toho, že v prvním pololetí loňského roku jako provozovatel jednoho z barů v Humpolci zpronevěřil výnosy z videoloterijních terminálů. Za půl roku pronajímatelům terminálů neodevzdal finanční hotovost převyšující 90 tisíc korun a tyto peníze si neoprávněně přivlastnil.
Vyšetřovatel v minulém týdnu zahájil trestní stíhání muže pro přečin zpronevěry. Obviněnému hrozí až pětileté vězení nebo peněžitý trest.

PELHŘIMOVSKO: Šestnáctiletá dívka měla v krvi tři promile alkoholu 

V neděli ve tři hodiny v noci přijali pelhřimovští policisté oznámení o opilé šestnáctileté dívce. Dívka se opila tak, že musela být hospitalizována v pelhřimovské nemocnici. Tam lékaři zjistili, že má v krvi tři promile alkoholu.
 
Policisté následným šetřením zjistili, že dívka večer v Pelhřimově popíjela s kamarády a poté vyrazili na diskotéku. Policisté nyní zjišťují, kde dívka alkohol sehnala. Věc šetří jako přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. O události vyrozuměli i odbor sociálně právní ochrany dětí. 

Dopravní nehoda na D1

Humpolečtí profesionální hasiči vyjížděli v pondělí ráno k vážné dopravní nehodě osobního vozidla na 99. km dálnice D1 ve směru na Brno. U nehody zasahoval kromě sanitního vozu také vrtulník letecké záchranné služby. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byl provoz na dálnici omezen. V době, kdy na dálnici zasahoval vrtulník byl provoz na D1 zcela zastaven.  

Hlášení o nehodě přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina v 06:15 hod. Osobní vůz značky BMW skončil po nehodě mimo dálniční těleso převrácený na střeše v potoce. V době příjezdu hasičů na místo události byl v péči zdravotníků řidič vozidla, ale také jeho spolujezdkyně. Hasiči pomohli zdravotníkům s ošetřením zraněných osob a s jejich následným transportem do vrtulníku a sanitního vozu.  Hasiči zajistili havarovaný vůz proti požáru a úniku provozních kapalin. Z preventivních důvodů jednotka na potok nainstalovala sorbční hady. O půl osmé ráno byl zásah pro hasiče ukončen a jednotka po dohodě s policisty odjela zpět na svoji základnu. Příčina, průběh a veškeré okolnosti dopravní nehody jsou předmětem dalšího vyšetřování.

Nehd1c.JPG

 

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Za první pololetí způsobili kormoráni a vydry rybářům škody za téměř 1,5 milionu

St Čvc 17 , 2013
Za prvních šest měsíců letošního roku požádalo v Kraji Vysočina o kompenzaci škod způsobených chráněnou vydrou říční a kormoránem velkým 27 vodních hospodářů. V průběhu pololetí jim Krajský úřad Kraje Vysočina vyplatil necelých 1,5 milionu korun. Z celkové částky byla náhrada škody způsobená vydrou poskytnuta 21 žadatelům ve výši 596 […]

You May Like

Témata