Začíná další ročník Mladé univerzity Waldviertel

V pondělí 5. srpna 2013 začíná pátý ročník Mladé univerzity Waldviertel, která je určena pro české a rakouské děti ve věku 11 – 15 let. Na letošní akci se přihlásilo celkem 112 dětí, což je zatím nejvíce za dobu konání Mladé univerzity, z Rakouska je 69 dětí, z České republiky jich přijede 43. Téma letošního ročníku je „Cesta kolem světa za pět dní“. Mladá univerzita Waldviertel probíhá formou dopoledních přednášek a odpoledních praktických workshopů, večery patří zábavě, navazování nových kontaktů, ale pokračují i přátelství z minulých ročníků

„Účastníci letošního ročníku se prostřednictvím přenášek a workshopů budou věnovat cestování ve všech podobách, seznámí se například i se zvyky lidí z celého světa – z Afriky, Asie, Evropy i Ameriky a dozvědí se zajímavosti o jejich kultuře, jazyku a písmu. Kromě odborněji zaměřených přednášek a praktických odpoledních workshopů se mohou účastníci univerzity těšit na sportovní program, diskotéku i táborák,“ uvedla krajská radní pro oblast školství Jana Fialová.

 

Už tradičně vyrážejí mladí studenti a studentky z domovského kempu v Dolním Rakousku na jednodenní výlet do Kraje Vysočina. Cílem jejich cesty bude letos město Telč. V areálu Univerzitního centra Masarykovy univerzity jsou pro ně ve středu 7. srpna dopoledne připraveny tři přednášky. Ředitelka Národního památkového ústavu v Telči seznámí účastníky a účastnice během přednášky s názvem „Telč – renesanční perla Vysočiny“. Kurátor Technického muzea Tatra seznámí účastníky s dopravními rekordy na kontinentech i mezi kontinenty. V rámci třetí přednášky zavítáme na Antarktidu, kterou nás provede odborný asistent Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Odpoledne se uskuteční zábavné workshopy a mladí studenti si mohou vybrat, zda je zajímá zákulisí hudebního festivalu „Prázdniny v Telči“, fotografický workshop v historickém centru města Telč, tvorba známého architekta a designera Josefa Hoffmanna, historie města Telč a vývoj fasád zdejších historických domů, či tajemství, které skrývá hrad Roštejn. 

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Na Křemešníku je pouť, hasiči v Humpolci slaví

 

Mladá univerzita Waldviertel je součástí projektu Kulturní krajiny a identity podél česko-rakouských hranic – 60 let EU. Tento projekt je podpořen Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj z programu Evropské územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007 – 2013.

zdroj: www.kr-vysocina.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Start obrazem: Triatlon v Plačkově odstartoval ve 34 st. ve stínu.

So Srp 3 , 2013
I přes vysoké teploty, které v sobotu panovaly, se našlo dost odvážlivců, kteří se sešli na břehu rybníka Pařezáč v Plačkově, aby absolvovali závod v trojboji. Čtěte dále:   Pozor na změny v Brodě. Kvůli novému obchvatu mění město dopravní značení

You May Like

Témata