Evropský týden mobility na Vysočině

1

Celoevropská osvětová kampaň upozorňující na zvyšující se znečištění z automobilové dopravy ve městech odstartuje letos už podvanácté. V týdnu od 16. do 22. září se uskuteční další Evropský týden mobility tentokrát s mottem ČISTÝ VZDUCH – JE TO NA NÁS! Města a obce v Evropě umožní v tyto dny občanům nechat svá auta doma a namísto toho využít veřejnou dopravu. Řada akcí se připravuje i na Vysočině.

Zdravý Kraj Vysočina se ke kampani připojuje výzvou Do práce a do škol bez aut. Výzva je zaměřena především na zaměstnance úřadu, krajské příspěvkové organizace, školy a subjekty, které spolupracují v rámci projektu Zdravý Kraj Vysočina, ale i na ostatní jednotlivce," doplnil Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje. Akce proběhne ve středu 18. září 2013 a nejlepší výkony do práce i zpět pěšky nebo na kole budou odměněny sportovní taškou Kraje Vysočina.

 

Do akce se můžete zapojit prostřednictvím registračních formulářů na www.krvysocina.cz/zdravykraj, které odešlete na adresu lovecek.j@kr-vysocina.cz do 14. 9. 2013.

 

Akce zaměřené na prezentaci dopravy šetrné k životnímu prostředí budou probíhat i v jednotlivých městech na Vysočině.

V Pelhřimově odstartuje již ve středu dne 11. 9. jedna z největších sportovních akcí ve městě Cyklistické závody SCOTT kritérium a běžecké závody, které jsou určeny pro všechny věkové kategorie. Program bude v letošním roce rozšířen o „VIP závod osobností“ a vyvrcholí závodem kategorie ELITE, jehož se opět zúčastní nejlepší čeští bikeři, cyklokrosaři i silničáři. Ve spolupráci s Klubem českých turistů Spartak Pelhřimov proběhnou dvě turistické akce, a to v úterý dne 17. 9. turistický pochod Vycházka se zdravým městem a v sobotu dne 21. 9. hvězdicový pochod na Křemešník POCHOD – Pelhřimovské pěšinky po střeše Evropy. V pátek dne 20. 9. bude zdravé město Pelhřimov již podeváté slavit Evropský den bez aut. Na uzavřeném parkovišti u KD Máj budou v dopoledních hodinách připraveny soutěže s dopravní tématikou, malování a zásah hasičů a záchranářů u simulované automobilové nehody. Děti budou nejen seznamováni s problematikou viditelnosti na silnicích s možností získání reflexních předmětů, ale také si budou moci (především pak předškoláci a žáci z I. stupně základních škol) procvičit své znalosti z oblasti dopravy u stánku BESIP, dozvědět se něco nového o tom, jak mohou osobně přispět k lepšímu životnímu prostředí, jak správně třídit odpad a spočítat si svou ekologickou stopu. Pro ty, kteří nepoužijí v tento den motorové vozidlo, bude v ranních hodinách připraven koláček. Netradiční sportovní aktivity včetně dalšího doprovodného programu budou k vidění i k vyzkoušení v dopoledních hodinách v sobotu dne 21. 9. v Městských sadech v rámci akce Netradiční závody s Hodinou H.

 

V sobotu dne 21. 9. 2013 proběhne ještě jedna akce, a to Mrňávkův memoriál – závod na Křemešník ve dvou kategoriích. Podrobný program kampaně naleznete na webových stránkách Města Pelhřimova (www.mupe.cz), a to v aktivitách v sekci Zdravé město.

 

V Třebíči proběhne v pondělí 16. 9. od 13.00 do 17.00 Karlovo náměstí acke – EKOLOGIE A BEZPEČNOST V DOPRAVĚ – JDE TO! Přijďte si vyzkoušet elektromobil, elektrokola, segway a simulátor od Generali hlavou dolů, zkušební testy, ukázky z práce Městské policie a další. Od 10.00 do 12.00 akce – S kočárkem na úřad – maminky s kočárky vyzkouší dostupnost úřadů a obchodů ve městě.

 

Ve dnech 16. a 17. 9. dopoledne bude akce – Prvňáčci na přechodech – nácvik správného přecházení pro děti z 1. tříd ZŠ T. G. M. a ZŠ Benešova, kterou připravili: Aktiv BESIP, Městská Policie, Zdravé město.

 

Středa 18. 9. od 15.00 do 17.00 dopravní hřiště u ZŠ Bartuškova akce Jízda na čemkoliv – pro děti i rodiče, jízda zručnosti, nezapomeňte ochrannou přilbu s sebou!

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. V Humpolci závodí koně, v Žirovnici zase králíci

 

Ve čtvrtek 19. 9. od 9.00 do 11.00 v Libušině údolí bude Nordic walking, kde se vyzkoušeíte chůzi s hůlkami s odbornou instruktáží. Bude zde také možnost zapůjčení holí a měření tuku, cukru, cholesterolu u pobočky VZP Na Potoce. To vše ZDARMA.

 

V pátek 20. 9. bude start od 16.00 do 18.00 h v Malovaném domě akce Pohádková Třebíč, což je oblíbený 7. ročník pochodu, který pořádá KČT.

 

V sobotu 21. 9. startují od 14.00 h do 16.00 h v Libušině údolí Podzimní závody na kolech a kolečkách, které pořádá TJ SOKOL Třebíč. Program na sokolském stadiónu bude do 18.00 hodin.

 

Město Jihlava připravila na tento týden následující program:

16. 9. 2013 Besedy pro školy s BESIP Teamem, 8.30 – 11.30 hod., kino Dukla

18. 9. 2013 Den bez aut, po celý den MHD zdarma

19. 9. 2013 Jihlavský den zdraví a happening „Mezi světy“ 10.00 – 17.00 hod., Masarykovo náměstí

19. 9. 2013 Ozvěny EKOFILMU, 18.00 hod., Centrum environmentální výchovy PodpoVRCH, pořadatel ZOO Jihlava

20. 9. 2013 Soutěž „Do přírody kolo – pěšky“, 8.00 – 12.00 hod., dopravní hřiště

21. 9. 2013 Lampiónový průvod, sraz v 19. 30 hod. u Morového sloupu

22. 9. 2013 Procházka pivovarskou naučnou stezkou zakončená exkurzí Pivovaru Jihlava, 14.00 – 17.00 hod., sraz ve 14.00 hod. u Sousoší Pieta, ul. U Dlouhé stěny (nad City Parkem)

 

Ostatní akce v průběhu ETM:

16. – 27. 9. 2013: Soutěžní výstava výtvarných prací dětí jihlavských MŠ a ZŠ v prostorách jihlavské radnice, pořadatel Centrum pro rodinu Vysočina, o.s.

 

16. – 19. 9. 2013: Co ještě nevíme o zdraví v rodině – soubor přednášek v Centru pro rodinu Vysočina, Chlumova 3, Jihlava, vždy od 17.00 hod. (16. 9. Domácí ekologie, 17. 9. Co možná nevíme o hormonální antikoncepci, 18. 9. Správnou výživou a pohybem k vitalitě, 19. 9. Rodiče, co víte o drogách? aneb droga jako člen rodiny)

 

21. 9. Nonstop stříbrnou stopou, 28. ročník, pořadatel KČT Bedřichov Jihlava

 

Více informací o akcích na www.jihlava.cz/zdravemesto .

 

Městská hromadná doprava bude zdarma v Třebíči v pátek 20. 9. 2013 a v Jihlavě ve středu 18. 9. 2013.

 

Kraj se téma dopravy šetrné k životnímu prostředí snaží propagovat i mezinárodní cyklistickou štafetou Klimatour, která proběhla již podruhé v červnu na Vysočině. „Akci jsme přejali ze sousedního Rakouska, kde probíhá již 14 let. Snažíme se propagovat cyklistiku jako alternativní způsob dopravy, zdravý životní styl a zároveň vzájemné vztahy mezi obcemi na Vysočině, řekl radní Martin Hyský, který převzal nad touto akcí záštitu.

Osvětové akce a kampaně jsou namířeny na veřejnost a mají za úkol aktivizovat občany k ochraně prostředí.

 

V loňském roce byl zároveň odstartován unikátní projekt Kraje Vysočina nazvaný „Informační systém kvality ovzduší v Kraji Vysočina“, který bude mimo jiné sledovat vliv dopravy na kvalitu ovzduší v celém kraji, v rámci kterého budou odborníci pět let sledovat čistotu ovzduší ve 24 městech a obcích. Mobilní stanice se již rok průběžně stěhují a měření se promítá na webu (www.ovzdusivysocina.cz), který je přístupný veřejnosti. Projekt za 5,8 milionu korun pomůže zmapovat škodlivý vliv lokálních topenišť, vliv dopravy a průmyslových zón. Podrobné informace k tomuto projektu podá Ing. Rostislav Habán, e-mail: haban.r@kr-vysocina.cz.

 

Problematice čistoty ovzduší se bude věnovat i Kulatý stůl, který na září připravuje odbor životního prostředí ve spolupráci s odborem regionálního rozvoje.

 

 zdroj: www.kr-vysocina.cz

Petr

One thought on “Evropský týden mobility na Vysočině

  1. Evropský týden mobility – hlavní ideovou a praktickou náplní této akce je ukazovat, jak je automobilová doprava špatná a každá jiná dobrá.

    Kdo také cítí rozpor, a má volnou sobotu – přidejte se;-) NE daleko od Humpolce probíhá akce, která má v podtitulu heslo: Vyženeme auta z města – a pořádně je proženeme…..

    >>>>>Den mobility 2013<<<<<

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Z deníku Policie

Pá Zář 6 , 2013
Zebra se za Tebe nerozhlédne. Opilý muž v Humpolci se motal u silnice. V pivovaru zemřel mladý muž. Alkohol za volantem. Čtěte dále:   Vyrazte na prázdniny #DoJihlavy!

You May Like

Témata