Z deníku Policie

Autobus měl dvacet technických závad. Kriminalisté objasnili 14 vloupání do automobilů a krádež mědi v Humpolci.

KRAJ VYSOČINA: Kamion tým odhalil autobus v dezolátním technickém stavu 

Policisté z dopravního inspektorátu v Pelhřimově kontrolovali v rámci běžného výkonu služby při součinnostní akci společně s pracovníky mobilní expertní jednotky Centra služeb pro silniční dopravu nákladní vozidla a autobusy projíždějící po silnici I/24 v katastru obce Dehtáře na Pelhřimovsku.
 
Tato silniční kontrola byla zaměřená na dodržování všech právních norem, především sociálních předpisů AETR ze strany řidičů a provozovatelů nákladních vozidel a autobusů. Policisté se zaměřili také na kontrolu technického stavu vozidel a na správné uložení a zajištění převáženého nákladu. Na těchto typech kontrol nákladních vozidel se v našem kraji prioritně podílejí dopravní policisté zařazení v rámci speciálního týmu Kamion, který působí v našem kraji od roku 2011.
 
Policisté ze speciálního  Kamion týmu od začátku letošního roku zkontrolovali na silnicích našeho kraje celkem 2 748 vozidel provozujících osobní silniční a nákladní dopravu. Jednalo se o autobusy i nákladní automobily. Při těchto kontrolách bylo zjištěno 754 porušení, nejčastěji u tzv. sociálních předpisů – nedodržení doby řízení a nedodržení doby odpočinku. Při kontrolách bylo zjištěno 19 porušení při kontrolním vážení vozidel, pět vozidel porušilo předpisy při přepravě nebezpečných látek a sedm porušení jsme zjistili při kontrole autobusů. Policisté za zjištěná protiprávní jednání zahraničním řidičům uložili 106 kaucí v celkové částce 2 042 000 korun.
 
 
Společná kontrola policistů a pracovníků mobilní expertní jednotky se konala ve čtvrtek 17. října kolem půl deváté ráno, kdy policisté zastavili a na parkovišti u obce Dehtáře kontrolovali projíždějící autobus tovární značky BOVA, ve kterém cestovalo 43 cestujících.  Jednalo se o zájezdový autobus, který mířil se studenty z Brna do Soběslavi. Při dopravní kontrole byly na místě zjištěny některé nebezpečné závady, které mohly bezprostředně ohrožovat nejen samotné cestující v autobuse, ale také ostatní účastníky silničního provozu. Proto policisté využili svého zákonného oprávnění a řidiči autobusu nařídili kontrolní technickou kontrolu v STK. Všichni cestující byli vyloženi na autobusovém nádraží v Pelhřimově, kde museli počkat na náhradní autobus. Policisté provedli na místě kontroly u řidiče dechovou zkoušku na alkohol s negativním výsledkem.
 
Policisté mohou v případě zjištění nevyhovujícího technického stavu posílat auta na kontrolu jejich technického stavu do stanic technické kontroly od loňského dubna. „Jestliže má policista po vizuální kontrole vozidla podezření, že má vozidlo závažné závady, které sám není schopen potvrdit, může vůz odeslat na stanici technické kontroly. Avšak jen v případě, že je stanice maximálně ve vzdálenosti čtyř kilometrů od místa, kde kontrola probíhá. A právě toho využili pelhřimovští policisté ze speciálního kamion týmu,“ doplnil vedoucí pelhřimovského dopravního inspektorátu npor. Bc. Rostislav Sůva.
 
Šestatřicetiletý řidič autobusu s nařízenou kontrolou souhlasil. Policisté proto navedli řidiče autobusu do stanice technické kontroly v Pelhřimově, kde se jejich podezření potvrdilo. Provedená technická kontrola odhalila celkem tři nebezpečné závady, které se týkaly nefunkčního brzdového systému a zjevného úniku paliva. Dalších třináct zjištěných závad patřilo do kategorie vážných a čtyři závady do kategorie lehkých. Technici například zjistili, že chybí dvě matice na upevnění kol na zadní nápravě po obou stranách, a také jedna matice na upevnění levého předního kola.  Dalšími zjištěnými závadami byla silná koroze podvozku, autobusu chyběla rezerva, autobus byl vybavený lékárničkou s prošlou respirační dobou, stejně tak prošlá periodická kontrola byla zjištěna u hasicích přístrojů. Na vozidle chybělo například také zadní doplňkové obrysové světlo a chybělo osvětlení zadní registrační značky.
 
Řidič se dopustil dopravního přestupku a hrozí mu ve správním řízení sankce ve výši 5 000 – 10 000 korun a zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu 6 – 12 měsíců. Dopravce se dopustil správního deliktu, za který mu hrozí sankce až 50 000 korun. Podobně zaměřené kontrolní akce, na nichž se budou podílet policisté z Kamion týmu se budou v letošním roce na silnicích Kraje Vysočina ještě opakovat.

PELHŘIMOVSKO: Muž se vloupal do čtrnácti vozidel, navíc kradl měď 

Během měsíců září a října letošního roku přijali policisté v Humpolci zvýšený počet oznámení o vloupání do zaparkovaných osobních automobilů. Kriminalistům se podařilo zjistit, že skutků se dopustil třiačtyřicetiletý muž z Humpolecka. Nyní muže stíhají pro přečin krádež.
 
Muž je obviněný z toho, že se v období od 13. září do 16. října vloupal do čtrnácti vozidel zaparkovaných v různých částech Humpolce. Na místa činu si s sebou přinášel šroubovák, kterým páčil okno vozidla, až praskla skleněná výplň. Poté vnikl dovnitř a z automobilů kradl zejména autorádia. V jednom případě odcizil i notebook s příslušenstvím. Odcizením věcí a poškozením vozidel způsobil škodu převyšující 70 tisíc korun.
 
Navíc se dopustil i krádeže mědi a to v objektu klempířské provozovny v Pelhřimovské ulici v Humpolci. Za pomoci shodného klíče z objektu, kde se nachází i ubytovna, postupně odcizil bezmála tunu měděných polotovarů pro výrobu okapových žlabů. Měď z místa odnášel postupně, polotovary sešlapal a prodal v různých sběrnách. Poškozená společnost vyčíslila způsobenou škodu na částku převyšující 180 tisíc korun.
 
Kriminalisté na základě vlastního operativního šetření sérii krádeží objasnili. Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání muže pro přečin krádež. Obviněný není stíhán poprvé, v minulosti byl již za majetkovou trestnou činnost odsouzen. Nyní mu za spáchané skutky hrozí trest odnětí svobody až na pět let.
Čtěte dále:   D1 na Prahu před Humpolcem stojí

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

METAL OUTBREAK SCREAM TOUR 2013

Čt Říj 31 , 2013
1.11- 3.11.2013; 9.11.2013 Čtěte dále:   Srážka s gaučem na dálnici u Humpolce: do spadené sedací soupravy narazil kamion

You May Like

Témata