Slaměný betlém z Vysočiny na Pražském hradě

Od první adventní neděle až do Tří králů můžete na Pražském hradě spatřit slaměný betlém, který pochází z Vysočiny. Jeho autorem je výtvarník, spoluorganizátor festivalu Slámování v Červené Řečici a také ředitel Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě Jiří Jedlička. Betlém vznikl již v roce 1999 a v Praze na hradě je vystavován v době adventu již od roku 2005. Na hrad zavítají tisíce lidí denně a zájem návštěvníků o netradiční betlém je opravdu velký.

Jiří Jedlička říká: „Byla to vlastně náhoda. V roce 2005 na poradě na Krajském úřadě referoval kolega Martínek, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, že opět vezou třebíčské betlémy do Říma, a tak jsem se mu při kávě zmínil, že dělám betlémy také, i když exteriérové, ze slámy. Netrvalo dlouho a volali mi z Pražského hradu, zda bych jim nechtěl svůj betlém zapůjčit. Nejprve jsem si říkal, že je to vtip… Samozřejmě jsem souhlasil, ale myslel jsem, že půjde o jednorázovou záležitost a netušil jsem, že to bude každoroční akce. Pro mě jako pro výtvarníka je to samozřejmě obrovská pocta, spolupráce se dokonce rozšířila a zajišťujeme na hradě i výstavu s velikonoční tématikou.

 

Betlém obsahuje lehce stylizované figury svaté rodiny v životní velikosti, tři krále a zvířata – oslíka, volka, berana a velblouda. Vše doplňuje zavěšená betlémská hvězda v pozadí. Figury mají kovovou kostru ze silného drátu, která je obalena slámou a omotána sisálovým provázkem. Betlém je trvanlivý, stačí udělat drobné opravy jednou za dva, tři roky. Sláma vydrží déšť i sníh, jen musí potom uschnout, aby nehnila. Větší nebezpečí hrozí někdy od turistů, kteří se chtějí fotit co nejblíže a občas si na zvířata sedají.

Dopravu, sestavení i následný odvoz betlému zajišťují autor s přáteli pro Správu pražského hradu na klíč a to včetně podkladu ze zeleného chvojí. Dotvořit atmosféru jim pomáhají zahradníci z hradu, kteří instalují ozdobené vánoční smrky. Pokud si uděláte čas na návštěvu předvánoční Prahy a Pražského hradu, betlém najdete u vchodu do boční věže katedrály na 3. nádvoří.

Čtěte dále:   Vánoce na Pelhřimovsku klepou na dveře. Víme, kdy rozsvítí vánoční stromy

 

  • Jiří Jedlička, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, zpráva převzata

Abetlemhavl.jpg

zdroj: www.kr-vysocina.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Vysokorychlostní trať kolem Humpolce ?

Čt Pro 12 , 2013
Kolem Humpolce se budou řítit vlaky rychlostí až 350 km za hodinu, co nás čeká v budoucnu? Čtěte dále:   Brod zahltily kilometrové kolony. Důvodem je příprava křižovatek na obchvat

You May Like

Témata