Z deníku Policie

Kriminalisté objasnili loupež z října loňského roku. Policisté dopadli muže při vloupání do restaurace. Policisté vykázali z domu agresivního muže. Žena nechala kabelku na nákupním vozíku. Muž neplatí výživné na děti. Trestné činy a přestupky páchají také cizinci.

PELHŘIMOVSKO: Devětatřicetiletý muž odcizil poškozenému 250 tisíc korun 

Pelhřimovským kriminalistům se podařilo objasnit loupež, ke které došlo v říjnu loňského roku v obci Želiv. Tehdy neznámý pachatel přepadl muže, kterému odcizil 250 tisíc korun. Kriminalisté pachatele dopadli a stíhají ho pro zvlášť závažný zločin loupež.
 
Devětatřicetiletý muž z Pelhřimovska je obviněn z toho, že ve středu 16. října si v Želivě počkal na šedesátiletého muže, který se v časných ranních hodinách vracel z restaurace. U rodinného domu, kde měl muž přespat, ho udeřil do hlavy nalezených dřevěným polínkem. Když poškozený upadl na zem, odcizil mu z kapsy bundy finanční hotovost ve výši 250 tisíc korun. Peníze pak použil pro vlastní potřebu. Poškozený při napadení utrpěl lehké zranění.
 
Kriminalisté ihned po přijetí oznámení začali případ prověřovat. Na základě operativního šetření se jim nyní podařilo pachatele zadržet. V úterý vyšetřovatel zahájil jeho trestní stíhání pro spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže. Muž je vyšetřován na svobodě, v případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody od dvou do deseti let.

PELHŘIMOVSKO: Spáchaných skutků má na svědomí víc 

V pátek krátce před třetí hodinou ráno zjistili humpolečtí policisté, že se někdo vloupal do budovy hotelu a restaurace na Dolním náměstí v Humpolci. Podle prvotních poznatků se pachatel nacházel ještě uvnitř budovy. Policisté na místo přivolali psovoda a pachatele zadrželi. Jedná se o osmadvacetiletého muže z Havlíčkobrodska, kterého již kriminalisté stíhají pro další majetkovou trestnou činnost, které se dopustil v říjnu loňského roku. Tehdy se vloupal do restaurace a do bývalé administrativní budovy v Humpolci. Policisté ho po zadržení umístili do policejní cely.
 
Muž do budovy hotelu vnikl kolem druhé hodiny ráno. Z přehozu na křesla si vyrobil provizorní návleky na boty, ve kterých se po budově pohyboval. Poté vypáčil dveře do restaurace. Tam odcizil cigarety různých značek a nerezové příbory. Poté se pokusil vypáčit zabudovaný trezor, to se mu ale nepodařilo. Celkem způsobil škodu nejméně pět tisíc korun. Přímo na místě ho pak zadrželi policisté.
 
Během následujícího vyšetřování se muž kriminalistům přiznal ke spáchání dalších skutků. V září loňského roku vnikl do dílen školy ve Fügnerově ulici v Humpolci a odcizil větší množství elektrického i ručního nářadí v hodnotě nejméně 16 tisíc korun. Dalších krádeží se dopustil společně s čtyřiačtyřicetiletým mužem z Humpolce, který je v současné době rovněž stíhán pro další trestnou činnost. V listopadu loňského roku vnikli společně do stejné budovy hotelu na Dolním náměstí v Humpolci. Odcizili cigarety, stravenky a zapalovače za bezmála osm tisíc korun. Na začátku ledna letošního roku se pak v Humpolci společně vloupali do zaparkovaného osobního automobilu Škoda Octavia, ze kterého odcizili autorádio.
 
Kriminalisté stíhají oba muže pro přečiny krádež a poškození cizí věci. Starší z mužů byl eskortován do českobudějovické vazební věznice, mladší z dvojice je stíhán na svobodě. Oběma hrozí až tři roky vězení.   

PELHŘIMOVSKO: Muž napadal svoji manželku 

V noci ze soboty na neděli řešili policisté incident v rodinném domě v obci na Pelhřimovsku. Dvaačtyřicetiletý muž nejprve slovně a poté i fyzicky napadl svoji manželku a to i v přítomnosti jejich nezletilého dítěte. Muž ženě vulgárně nadával, bil ji do tváře a tahal ji za vlasy. Vzhledem k tomu, že muž se násilí na manželce dopouští delší dobu a opakovaně, vykázali ho policisté na deset dní ze společného obydlí. Muž je navíc podezřelý z přestupku proti občanskému soužití.

PELHŘIMOVSKO: Neznámý pachatel jí odcizil peněženku 

Humpolečtí policisté prověřují případ krádeže peněženky, ke které došlo včera dopoledne v supermarketu v Hálkově ulici v Humpolci. Zákaznice si zavěsila kabelku na nákupní vozík a věnovala se nákupu. Její nepozornosti využil dosud neznámý pachatel, který z kabelky odcizil peněženku s doklady, finanční hotovostí a platební kartou. Poškozené způsobil škodu za 2400 korun.  
 
V této souvislosti opětovně upozorňujeme občany, aby nenechávali své kabelky, tašky a batohy pověšené na nákupních vozících. Zloději jednoduše využijí i krátké nepozornosti nakupujících, když se třeba jen otočí k prodejnímu regálu. Peněženky a kabelky jsou pak pro ně snadnou kořistí.

PELHŘIMOVSKO: Svým čtyřem dětem dluží již téměř 72 tisíc korun 

Humpolečtí policisté šetří případ zanedbání povinné výživy. Osmačtyřicetiletý muž z Jihlavska neplatí soudem stanovené výživné na své čtyři děti. V současné době se jeho dluh vyšplhal již na téměř 72 tisíc korun. Policisté muži sdělili podezření z přečinu zanedbání povinné výživy a případ řeší ve zkráceném přípravném řízení. Muži hrozí až dva roky vězení.
 

KRAJ VYSOČINA: Policisté využívají nový přístroj, odhalí padělky dokladů 

Policisté odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se v rámci běžného výkonu služby v loňském roce zaměřili na tři základní priority. Mezi nejdůležitější patřily oblast nelegální migrace a oblast pobytových kontrol a dále také spolupráce s obcemi s rozšířenou působností při zjišťování předkládaných řidičských průkazů cizinci. V rámci akce „Čistka“ se prováděly kontroly technických průkazů a dokumentů při zaevidování vozidel dovážených z ciziny. Při své činnosti policisté v našem kraji dosáhli loni velmi dobrých výsledků.
 
Výkon služby byl s ohledem na stanovené priority loni zaměřován zejména do míst, kde dochází ke zvýšenému pohybu cizinců v rámci celého teritoria Kraje Vysočina. Pozornost při pobytových kontrolách policisté věnovali zejména legálnosti pobytu cizinců na území České republiky, pravosti a platnosti dokladů předkládaných cizinci, účelovým sňatkům, napomáhání k pobytu i napomáhání legálnosti zaměstnávání cizinců.
 
Kraj Vysočina je využíván k tranzitu nelegálních migrantů do jiných krajů nebo na území dalších států Evropské unie a jako rizikové lokality z toho pohledu byly vyhodnoceny silnice dálnice D1 a komunikace vedoucí ke státní hranici ve směru na Znojmo a České Budějovice, které jsou využívány k transportu běženců ze třetích zemí. Běženci bývají většinou převáženi v osobních a nákladních motorových vozidlech a v úkrytu ložných ploch kamionů tak směřují k další cestě do zemí Evropské unie.
 
„V loňském roce se nám kontrolní činností podařilo zjistit na území našeho kraje několik případů nelegální migrace. Jednalo se většinou o nelegální migraci státních příslušníků Gruzie nebo Afghánistánu,“ uvedl plk. Mgr. Leoš Švarc, vedoucí odboru cizinecké policie. Státní příslušníci Gruzie bývají většinou žadateli o azyl na území Polské republiky. Následně na naše území přicestují právě z Polské republiky a za pomoci dalšího cizince, často právě státního příslušníka Polska, se pak snaží přejet v osobním vozidle na území Rakouska nebo Německa.
 
Jeden takový případ se odehrál loni na dálnici. V nočních hodinách jsme na 122. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno kontrolovali tři cizinci, kteří nemohli prokázat svoji totožnost a oprávněnost pobytu na našem území. Dalším šetřením bylo zjištěno, že se jedná o státní příslušníky Gruzie. Migranti měli namířeno do Německa. Případ je zajímavý tím, že cizinci si na území Litvy zakoupili starší osobní motorové vozidlo VW Golf, kterým pokračovali sami přes území Polska až na naše území. Cizince jsme zajistili a ve věci bylo zahájeno správní řízení o povinnosti opustit území České republiky, neboť cizinci byli žadateli o azyl v Litvě.
 
„Zjistili jsme také případy nelegální migrace cizinců z Afghánistánu, kteří na naše území přicestovali tzv. Balkánskou cestou z území Slovenské republiky,“ doplnil plk. Mgr. Leoš Švarc. Jejich cesta mívá většinou stejný scénář. Tito běženci jsou přepravováni po menších skupinách. Do nákladních prostor kamionů nebo jiných dodávkových vozidel nastupují mimo území, většinou na srbském nebo maďarském území a řidič o skutečnosti, že převáží migranty v úkrytu vozidla, v některých případech neví.
 
Takový případ se odehrál 6. prosince loňského roku, kdy jsme večer kolem půl desáté kontrolovali osádku osobního automobilu Renault Scenic na parkovišti na 112. kilometru dálnice D1 ve směru Prahu.  Řidičem vozidla byl maďarský státní příslušník a posádku tvořila rodina – muž, žena a jejich dvě nezletilé děti. Vzhledem k tomu, že nebyli schopni hlídce prokázat svoji totožnost, byli zajištěni a následně bylo zjištěno, že se jedná o státní příslušníky Afghánistánu, kteří měli namířeno do Německa. Řidič vozidla byl po předchozím souhlasu státního zástupce zadržen v souladu s trestním řádem pro podezření ze spáchání přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Se státními příslušníky Afghánistánu bylo zahájeno správní řízení ve věci povinnosti opustit území České republiky a cizinci byli umístěni v zařízení pro zajištění cizinců Bělá Jezová.
 
Rizikovou oblastí z hlediska nelegální migrace zůstává ale také vlaková a autobusová doprava. Zvýšená pozornost věnujeme zejména mezinárodním vlakovým spojům a mezinárodním autobusovým linkám, které projíždějí přes náš kraj. 
 
Policisté z oddělení dokladů a specializovaných činností prováděli loni specifické činnosti zaměřené na zkoumání pravosti cestovních dokladů, řidičských průkazů, ale i dokladů předkládaných cizinci při žádostech o pobyt na území ČR – rodné listy, oddací listy, výpisy z rejstříku trestů. Skupina specialistů disponuje vozidlem, které je vybavené speciálním zařízením pro odhalování padělaných dokladů a k dispozici má také zařízení pro noční vidění.
 
Koncem loňského roku se podařilo zakoupit a uvést do provozu speciální přístroj. Jde o videospektrální komparátor, který se používá pro odhalování padělaných dokladů. Zobrazovací videosystém pro zobrazení barevných a infračervených obrazů je navržený především pro kontrolu pasů, víz, průkazů a pro běžné zkoumání podezřelých nebo sporných dokumentů. Poliicstům umožňuje zkoumat bezpečnostní prvky dokumentů a výběrem světelných podmínek a filtrů odhalovat takové změny, které nejsou pouhým okem viditelné. Zařízení umožňuje mnohonásobným zvětšením zkoumat i malé detaily v barvě nebo v infračerveném zobrazení. Zařízení svou velikostí umožňuje transport a může být využíváno i v oblastech bez síťového připojení, neboť je možné jej napájet z autobaterie. 
 
V průběhu roku 2013 se policisté z odboru cizinecké policie kromě jiného podíleli na odhalování zlegalizovaných motorových vozidel v České republice v rámci vyhlášené celorepublikové akce „Čistka“,  kdy v rámci této akce zkontrolovali loni celkem 6 887 spisů a poté velice podrobně prověřili 87 podezřelých spisů. Při kontrolách zjistili 92 případů neregulérně přihlášených vozidel. Celková škoda dosáhla částky 2 895 000 korun.
 
Další prioritou loňského roku pro policisty cizinecké policie bylo provádění společných kontrol. Policisté ve spolupráci s Celní správou ČR a s oblastním inspektorátem práce kontrolovali zaměstnávání cizinců a legálnost jejich pobytu na území ČR. Třetí priorita cizinecké policie byla zaměřena na kontrolu přepravovaných osob. Policisté ze služby cizinecké policie ve spolupráci s pořádkovou a dopravní policií v rámci běžného výkonu služby i při mimořádných opatřeních zjišťovali převážně na hlavních silničních tazích nelegální migranty, kteří jsou přepravováni v prostředcích autobusové a nákladní dopravy.
 
V průběhu roku 2013 policisté odboru služby cizinecké policie zjistili v rámci výkonu služby celkem 16 přečinů, které byly realizovány v zkráceném přípravném řízení. Z toho pět z nich mají na svědomí cizinci. Jednalo se o padělání a pozměňování veřejné listiny, maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky. Za loňský rok zjistili celkem 3 534 přestupků, za které policisté uložili v blokovém řízení pokuty ve výši 1 010 600 korun. Celkem 1 679 přestupků bylo řešeno podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky. Dále bylo zjištěno 31 správních deliktů ubytovatelů. Za tyto správní delikty policisté v blokovém řízení vybrali pokuty ve výši 79 500 korun.
 
"Při běžném výkonu služby se zaměřujeme především na kontrolu cizinců, kteří pobývají na území České republiky. Zajímá nás, zdali zde pobývají legálně a zdali mají v pořádku všechny potřebné doklady pro pobyt. Prověřujeme, zdali nepáchají na našem území trestnou činnost, jestli zde nelegálně nepodnikají, zda nevykonávají neoprávněně výdělečnou činnost nebo zdali se nejedná o osoby, po kterých bylo vyhlášeno pátrání. Při kontrolách nejčastěji zjišťujeme, že cizinci porušují pobytový režim. Objevují se také případy, kdy ubytovatelé řádně neevidují jejich pobyt na našem území. I v takovém případě věci řešíme uložením sankce, “ doplnil statistická čísla plk. Mgr. Leoš Švarc.
 
Policisté z odboru služby cizinecké policie v průběhu loňského roku zahájili celkem 34 správních řízení o správním vyhoštění z území České republiky a na základě zjištěných a provedených důkazů vydali celkem 34 rozhodnutí o správním vyhoštění z území České republiky. Tři cizinci byli podle příslušných právních předpisů zajištěni a umístěni v zařízení pro zajištění cizinců Bělá Jezová za účelem předání do jiné země podle mezinárodních dohod. Policisté dále zjistili sedm osob, které byly z nějakého důvodu v celostátním pátrání, z tohoto počtu bylo pět cizinců, zjistili 30 osob vedených v informačním systému SIS. Loni vydali celkem 25 výjezdních příkazů pro cizince, kteří u nás pobývali v rozporu s platnými právními předpisy a vydali 4 rozhodnutí o povinnosti opustit území České republiky.
 
Za loňský rok policisté z odboru cizinecké policie provedli v našem kraji celkem 25 016 pobytových kontrol, při kterých zkontrolovali celkem 79 541 cizinců, ověřili 974 pozvání a zkontrolovali také 47 033 zavedených ubytovacích lístků. Provedli také 101 součinnostních akcí s ostatními policejními složkami, úřady práce, oblastním inspektorátem práce nebo celní správou.
 
 
Priority odboru cizinecké policie KŘP kraje Vysočina na rok 2014
  • Provádění pobytových kontrol na dálnici D1 a silnicích I. třídy v maximální možné míře za účelem zjišťování nelegální migrace cizinců ze třetích zemí
  • Zjišťování padělaných a pozměněných dokladů předkládaných cestující veřejností
  • Odhalování napomáhání k neoprávněnému pobytu na území České republiky
Čtěte dále:   Neviděli jste ji? Policie hledá třináctiletou dívku z Humpolce

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Jarní zvyky a tradice

Po Úno 3 , 2014
Srdečně Vás zveme na výstavu Jarní zvyky a tradice, na které uvidíte dodržování starých zvyklostí nejen na Humpolecku, ale i na Havlíčkobrodsku Čtěte dále:   Policie po dvoutýdenním pátrání našla třináctiletou dívku. Byla v Humpolci a je v pořádku

You May Like

Témata