Premiéra filmu o rodákovi z Vysočiny, evropském architektu a designerovi Josefu

Tento týden se v rámci tzv. muzejních nocí uskutečnila v Muzeu užitého umění ve Vídni premiéra dokumentárního filmu o významném architektu a designerovi Josefu Hoffmannovi. Prvního zahraničního promítání se osobně účastnil režisér dokumentu Theodor Mojžíš, krajská radní pro oblast kultury Marie Kružíková a ředitel vídeňského muzea Christoph Thun-Hohenstein. Josef Hoffmann – architekt a designer patří k nejvýznamnějším rodákům Kraje Vysočina, stejně jako například Gustav Mahler.

Také proto se samospráva kraje rozhodla finančně podpořit realizaci dokumentu o této významné osobnosti. V povědomí české veřejnosti je Josef Hoffmann bohužel částečně zapomenut, a to především proto, že největší úspěchy své kariéry prožil v zahraničí. Zájemci o dílo Josefa Hoffmanna mohou navštívit rakouské Muzeum užitého a současného umění, kde právě probíhá výstava na téma „Wien 1900“, jejíž součástí jsou právě ukázky designových návrhů tohoto architekta.

Josef Hoffmann, slavný designer a architekt se narodil v Brtnici u Jihlavy v roce 1870. Studoval gymnázium v Jihlavě, ve studiích pokračoval na vyšší státní průmyslové škole v Brně, kde ukončil svá studia s vyznamenáním. Rok po maturitě odešel do Vídně, kde vystudoval architekturu na Akademii výtvarných umění. Ve Vídni se Josef Hoffmann seznámil s řadou spřízněných, modernisticky naladěných kolegů, například také s malířem Gustavem Klimtem. Společně s ním stál u zrodu uměleckého hnutí přelomu 19. a 20. století – vídeňské secese. V roce 1899 byl Josef Hoffmann jmenován profesorem vídeňské Uměleckoprůmyslové školy, v roce 1903 byl už nejžádanějším architektem ve Vídni. K jeho vrcholným dílům patří palác Stoclet v Bruselu, dílo vídeňské secese, který je od roku 2009 zapsán na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

 

Dokument režíroval Theodor Mojžíš a podstatnou měrou k jeho realizaci přispěl také historik umění Pavel Zatloukal.

Zájemci mohou shlédnout dokument v archivu České televize: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10419379443-architekt-josef-hoffmann/21254215186/

zdroj: www.kr-vysocina.cz

Čtěte dále:   Pocitová mapa v Pelhřimově: lidé kritizovali nádraží a ubytovnu, chválili Stráž

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

PEKELNEJ HARDCORE FEST

Po Úno 17 , 2014
Třebíč – 21.2.2014, Peklo Club, od 20h., Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Karanténa bude v Humpolci, karneval v Máji

You May Like

Témata