Pachové ohradníky chrání 100 km silnic na Vysočině

Od poloviny dubna začnou uživatelé honiteb obnovovat síť pachových ohradníků kolem silnic na Vysočině

Ohradníky stojí na stovce kilometrů komunikací v regionu a pomáhají snižovat četnost havárií automobilů se zvěří. Letošní údržba přijde zhruba na dvě stě tisíc korun a kromě Kraje Vysočina se na ní podílí také Nadace pojišťovny Generali. Pachové ohradníky umisťují na vytipovaná riziková místa myslivecké spolky. „Ohradníky pomáhají snižovat četnost havárií automobilů se zvěří. Díky nim se ve vybraných úsecích podařilo omezit počet střetů až o 66 procent,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostření a zemědělství Zdeněk Chlád.

 

 
 

Ze statistik oblastních mysliveckých svazů na Vysočině a dostupných dat Policie České republiky se počet střetů se zvěří na silnicích regionu snížil oproti roku 2009 o přibližně o 66 procent. Meziročně klesl o 12 procent.

 

Kilometr osazení nebo obnova pachových ohradníků stojí kolem 2000 korun. Pachové ohradníky tvoří cca 1,2 metru vysoké dřevěné kůly. Od začátku projektu jich bylo v regionu osázeno více než sedm tisíc. Na kůly je ručně nanesena montážní pěna. Do ní je aplikována odpudivá látka, která imituje pachové prvky predátorů nebo lidí. Kraj Vysočina metodu ochrany zvěře i motoristů prostřednictvím pachových hradníků podporuje od roku 2010, a to díky podpoře Nadace pojišťovny Generali, která pravidelně dotuje tuto aktivitu 150 tisíci korun

zdroj: www.kr-vysocina.cz

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Unikátní prohlídku zažije Želiv, budou furianti

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Program kláštera a pivovaru v Želivě

St Bře 19 , 2014
Program na r. 2014 Čtěte dále:   Pocitová mapa v Pelhřimově: lidé kritizovali nádraží a ubytovnu, chválili Stráž

You May Like

Témata