Z deníku Policie

Jednatel společnosti způsobil škodu za devět miliónů. Při nakupování byl senior okraden.

PELHŘIMOVSKO: Muž je obviněn ze dvou trestných činů 

Pelhřimovští kriminalisté vyšetřují trestnou činnost jednatele zemědělské společnosti na Pelhřimovsku. Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání šestačtyřicetiletého muže jako obviněného ze dvou trestných činů, kterých se měl dopustit v rámci hospodaření firmy.
 
Šestačtyřicetiletý muž z Pelhřimovska je obviněn z toho, že jako jednatel zemědělské společnosti v malé obci na Pelhřimovsku v období od začátku roku 2010 do roku 2013 z této společnosti vyvedl majetek v celkové hodnotě přes deset miliónů korun a tento majetek (zejména techniku jako traktory, kombajn apod.) převedl na jinou firmu. Tohoto jednání se dopustil i přes to, že společnost dlužila svým dodavatelům za různé zboží a služby částku převyšující devět miliónů korun. Navíc jiným subjektům prodal zemědělské komodity a výtěžek prodeje spotřeboval jiným způsobem než k uspokojení svých věřitelů.
Dalšího protiprávního jednání se měl obviněný dopustit tím, že v letech 2004 až 2011 jako jednatel společnosti nesplnil svou zákonnou povinnost a do sbírky listin obchodního rejstříku v řádném termínu neuložil účetní závěrky společnosti. Znemožnil tak volný přístup k informacím o celkové ekonomické situaci firmy a tím ohrozil majetková práva zejména věřitelů společnosti.  
 
Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání muže pro zločin poškození věřitele a přečin zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Obviněný je stíhán na svobodě, v případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody od tří do osmi let.

KRAJ VYSOČINA: Je nutné zvýšit svoji obezřetnost 

Policisté v současné době pátrají po pachatelce, která na Jihlavsku okradla seniora nakupujícího v obchodním domě, a dále pachatele, který odcizil v třebíčské prodejně zboží v hodnotě téměř 6 500 korun. V obou případech zachytil krádež kamerový systém. Policisté žádají občany o spolupráci při objasňování této trestné činnosti.
 
Okradení seniora v jihlavském obchodním domě
Ke krádeži v Jihlavě došlo ve čtvrtek 6. listopadu v obchodním domě na ulici Romana Havelky. Po páté hodině večer nakupoval v obchodě sedmdesátiletý muž a při výběru zboží měl svoji příruční tašku odloženou na nákupním vozíku. V okolí seniora se začala na prodejní ploše pohybovat neznámá žena, která následně v nestřeženém okamžiku tašku odcizila a okamžitě z místa odešla. V tašce měl okradený muž uložené osobní doklady, finanční hotovost, mobilní telefon, svazek klíčů a další věci v celkové hodnotě téměř sedm tisíc korun. Když senior po nějaké době zjistil, že byl okraden, oznámil případ na policii a policisté zahájili prověřování. Provedli šetření, vytěžili záznamy z kamer a začali po pachatelce pátrat. Zjistili, že tašku odcizila žena štíhlé postavy, na sobě měla oblečenou tmavou bundu staženou v pase, modré kalhoty, na hlavě měla čepici tmavé barvy a na očích brýle.
Policisté za účelem objasnění krádeže a dopadení pachatelky žádají o spolupráci širokou veřejnost.
Policisté žádají občany, kteří znají totožnost ženy na fotografiích, aby se přihlásili na tísňové lince 158.
Dále se v době krádeže pohybovala v blízkosti seniora ještě další žena, která měla dlouhé vlasy stažené do culíku, na sobě měla oblečenou tmavou bundu do pasu, světlé kalhoty, vysoké tmavé boty a přes ruku měla zavěšenou béžovou kabelku. Policisté by uvítali údaje k totožnosti i této ženy, která by mohla poskytnout důležité informace při objasňování případu.
 
Krádež zboží v prodejně na Třebíčsku
V neděli 28. listopadu odcizil pachatel v prodejně drogerie zboží v hodnotě téměř 6 500 korun. Ke krádeži došlo před třetí hodinou odpoledne v nákupním centru v obci Střítež na ulici Spojovací. Pachatel v obchodě odcizil osm sad náhradních hlavic na holicí strojky. Krádež zjistili zaměstnanci prodejny až následně po vyhodnocení kamerového záznamu. Odcizení zboží bylo oznámeno na policii. Policisté provedli šetření, ohledali místo činu a zahájili úkony trestního řízení pro spáchání přečinu krádeže. Případ policisté dále prověřují a po pachateli pátrají.
Policisté žádají občany, kteří totožnost pachatele znají nebo by mohli poskytnout informace směřující k objasnění krádeže, aby se přihlásili na tísňové lince 158.
 
  
Je nutné zvýšit svoji obezřetnost
V současné době se již rychle blíží čas vánočních svátku a tato doba s sebou tradičně přináší také zvýšený počet lidí nakupujících v prodejnách, obchodních domech a centrech. Také v ulicích se pohybuje daleko větší počet osob. Lidé u sebe při nakupování dárků a dalších předvánočních nákupech mívají větší množství peněz. Této situace mohou využít pachatelé ke krádeži.
Pozornost a ostražitost občanů je v této době také značně rozptýlena a v některých případech si svoje věci dostatečně nehlídají.
 
Policisté by chtěli občany vyzvat k větší obezřetnosti. V žádném případě by nakupující neměli svoje kabelky, tašky nebo jakákoli jiná zavazadla odkládat. Rizikem je nechávat si svoje věci položené nebo zavěšené na nákupních vozících nebo košících. V případě žen je pro kabelku bezpečné místo pouze v blízkosti její majitelky, nejlépe v oblasti před sebou, tak aby na ni žena stále viděla. Důležité je nenechávat si kabelku otevřenou. Do tašek, které není možné uzavřít, je vhodné si cenné věci nedávat. Skutečným rizikem je mít v takové tašce položenou peněženku navrchu. Muži by měli tašky rovněž nosit jen u sebe, pokud mají pouze peněženku, je pro její uložení nejvhodnější vnitřní kapsa bundy.
 
Ostražití by měli být občané také v době, kdy ukládají nakoupené věci do vozidla. Kabelky a tašky by měli mít jejich majitelé i v této situaci neustále pod dohledem a v žádném případě by je neměli odkládat.
 
Většího počtu nakupujících v obchodech, obchodních domech a centrech využívají pachatelé také ke krádežím zboží. V davu lidí lépe krádež zamaskují a snadněji se při odchodu s odcizeným zbožím “ztratí“. Zvýšit svoji pozornost a dohled by tak měli také zaměstnanci prodejen.
Čtěte dále:   Rychlost 229 km/h: jízda sporťáku skončila na dálnici u Humpolce

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Tomáš Štolba -Betlémy - dřevořezby - Humpolec

Po Pro 8 , 2014
Řezbář Tomáš Štolba navazuje osobitým způsobem na tradice českého lidového řezbářství Čtěte dále:   Opilý řidič havaroval u Kletečné na Pelhřimovsku, skončil na záchytce a přišel o řidičský průkaz

You May Like

Témata