Z deníku Policie

Řídím, piju nealko pivo. Kriminalisté rozkryli gang zlodějů aut. Muž opakovaně vyhrožoval manželce.

KRAJ VYSOČINA: Policisté rozdávali řidičům nealkoholická piva 

Policisté na Vysočině se zapojili do celorepublikového preventivního projektu „Řídím, piju nealko pivo!“. Alkohol za volantem je v mnoha případech příčinou dopravních nehod. V Kraji Vysočina šetřili policisté od začátku letošního roku do 7. prosince 191 dopravních nehod, kde sehrál svoji roli alkohol.
 
Proto se policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zapojili do společného projektu Policie České republiky, Českého svazu pivovarů a sladoven a organizace Besip s názvem „Řídím, piju nealko pivo!“. Cílem projektu je představit a rozšířit povědomí veřejnosti o nápoji pro řidiče, který je při řízení vozidla vhodnou a hlavně bezpečnou náhradou alkoholického piva. Řidiči se tak mohou setkat při silniční kontrole nejenom s policisty, ale také se zástupci některých pivovarů. Ti jsou oblečeni v modrých reflexních vestách a předávají řidičům, kteří nepožili před nebo během jízdy alkoholický nápoj, nealkoholické pivo a alkoholtester.  
 
Na Jihlavsku se projekt realizoval v pondělí 8. prosince dopoledne na ulici Na Dolech v Jihlavě. Další akce proběhnou 9. prosince v Humpolci na ulici Okružní v době od 09:00 do 11:00 hodin a 11. prosince v Havlíčkově Brodě na ulici Lidická, také v době od 09:00 do 11:00 hodin.
 
Dopravní policisté během dnešní akce zastavili a zkontrolovali několik desítek řidičů a společně se zástupcem Českého svazu pivovarů a sladoven a koordinátorem Besip pro Kraj Vysočina je obdarovali nealkoholickým pivem a alkoholtestrem, neboť žádný z kontrolovaných řidičů nebyl pod vlivem alkoholu. Řidiči také od policistů dostali informace o tom, jak se mají zachovat v případě dopravní nehody a proč je důležité být správně připoután bezpečnostním pásem. Během akce policisté nezjistili, že by se některý z řidičů dopustil přestupku v dopravě.
 
Řidiči, kteří řídí vozidlo pod vlivem alkoholu, se vždy dopouštějí protiprávního jednání. Obecně lze říci, že pokud policisté naměří u řidiče hodnotu menší než jedno promile, tak se řidič dopouští přestupku. Za tento přestupek lze uložit pokutu do výše 50 tisíc korun a zákaz činnosti až na dobu dvou let. Pokud je u řidiče zjištěna hodnota nad jedno promile, tak se řidič dopouští trestného činu, a za tento trestný čin může být řidič potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

KRAJ VYSOČINA: Trojice zlodějů měla velice přesně rozdělené své role 

Kriminalisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina dosahují v letošním roce vynikajících výsledků při objasňování případů krádeží osobních vozidel. Od začátku letošního roku do konce října policisté v našem kraji zadokumentovali celkem 123 případů odcizených osobních vozidel. Kriminalistům se podařilo celkem 61 těchto případů objasnit a objasněnost této závažné trestné činnosti tak dosáhla téměřpadesáti procent. Kromě toho kriminalisté ještě letos objasnili devět dalších případů z předchozích let, což kriminalisty z Vysočiny řadí mezi nejúspěšnější v rámci celé České republiky.
 
Kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina rozkryli letos v létě velice dobře organizovanou skupinu pachatelů, kteří mají na svědomí rozsáhlou majetkovou trestnou činnost, konkrétně se jedná o krádeže nejméně dvanácti luxusních osobních automobilů a dalších osobních věcí, které byly v odcizených vozidlech nebo domech, do nichž pachatelé vnikli. Tři muži ve věku 39, 40 a 42 let byli při rozsáhlé realizaci zadrženi a následně bylo zahájeno jejich trestní stíhání. Dva z obviněných jsou v současnosti stíháni vazebně, jeden zbývající čelí obviněním na svobodě.
 
V rámci rozsáhlé realizace bylo provedeno několik domovních prohlídek, prohlídek nebytových prostor a byly zajištěny věci pocházející z trestné činnosti. Kriminalistům se podařilo zajistit také tři ukradená vozidla. Zbývající vozidla stihli pachatelé rozebrat na náhradní díly a některá zřejmě prodat, kdy tato vozidla putovala s největší pravděpodobností do zahraničí.
 
Vyšetřovatel po velice složité a náročné operativní práci kriminalistů a na základě velkého množství shromážděných důkazů zahájil počátkem srpna letošního roku trestní stíhání dvou osob. Jednalo se o dvaačtyřicetiletého muže z Prostějovska a o čtyřicetiletého muže z Olomoucka. Trestní stíhání bylo koncem září rozšířeno a obvinění si vyslechl ještě devětatřicetiletý muž z Brněnska.
 
 „Všichni tři muži vytvořili velice dobře organizovanou skupinu, která se zaměřovala na krádeže luxusních osobních vozidel. Muži měli svoje počínání velice dobře promyšlené a při páchání trestné činnosti měli také přesně rozdělené role. Na některých krádežích se podíleli všichni tři pachatelé, některé případy mají na svědomí pouze dva z trojice pachatelů,“ uvedl k případu plk. Mgr. Pavel Kubiš, vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Kriminalistům se podařilo prokázat, že ve všech zadokumentovaných případech postupovali pachatelé při páchání trestné činnosti stejným způsobem. Předtím než vozidlo odcizili, využili vždy noční dobu, kdy vnikli do obytného prostoru domů a tyto domy prohledávali za účelem nalézt klíče od vozidel, které byly většinou zaparkovány před domem, v některých případech v garáži domu nebo pod přístřeškem vedle domu. Trestné činnosti se pachatelé dopouštěli v období od listopadu loňského roku do července letošního roku, kdy se jim podařilo odcizit nejméně dvanáct vozidel a majitelům na odcizených vozidlech a ostatních věcech způsobit škodu téměř deset milionů korun. Krádeží se dopouštěli nejen na různých místech v Kraji Vysočina, konkrétně na Jihlavsku, Třebíčsku, Havlíčkobrodsku a Žďársku, ale také na několika místech v Jihomoravském a Pardubickém kraji.
 
Dvaačtyřicetiletého muže z Prostějovska vyšetřovatel obvinil ze spáchání pokračujícího zvlášť závažného zločinu krádeže spáchaného formou spolupachatelství, pokračujícího přečinu porušování domovní svobody, pokračujícího přečinu poškození cizí věci a pokračujícího přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Všechny skutky, z nichž byl muž obviněn, spáchal formou spolupachatelství. Ze stejného zločinu a stejných přečinů je obviněn devětatřicetiletý muž z Brněnska. Třetí z pachatelů – čtyřicetiletý muž z Olomoucka byl obviněn z pokračujícího zločinu krádeže a pokračujícího přečinu porušování domovní svobody – v obou případech byly tyto skutky spáchané formou spolupachatelství. Tento obviněný pachatel při dvou krádežích dvojici zlodějů doprovázel druhým vozidlem a vyčkával opodál, aby tak umožnil nerušený průběh krádeží a poté rychlý odjezd z místa činu. V případě prokázání viny hrozí vzhledem k výši způsobené škody pachatelům trest odnětí svobody v trvání až deseti let.
 
První zadokumentovaný případ se odehrál v listopadu loňského roku, kdy se dvaačtyřicetiletý pachatel a jeho devětatřicetiletý komplic společně vloupali do garáže u rodinného domku ve Velkém Meziříčí. Zevnitř domu odcizili dvoje klíče od vozidel a poté z garáže a přístřešku u garáže odcizili dvě osobní vozidla značky Merdcedes Benz, a to včetně věcí uložených uvnitř vozidel. Majiteli vozidel tak způsobili škodu ve výši převyšující 1 220 000 korun.
 
V prosinci loňského roku vnikl starší z dvojice, tentokrát sám, do domku v Třebíči. I v tomto případě se mu zevnitř podařilo odcizit klíče od osobního vozidla Škoda Octavia. Vozidlo, které bylo zaparkované venku před domem, za pomoci ukradených klíčů odcizil. Majiteli vznikla krádeží škoda ve výši téměř 400 000 korun. I v tomto případě byly ve vozidle uloženy různé osobní věci, které patřily majiteli vozidla a jeho rodině.  
 
Začátkem prosince se stejný pachatel s dalším dosud neustanoveným pachatelem vloupali po navrtání otvorů do dveří do rodinného domku ve Svitavách. Domek prohledali a zevnitř odcizilu klíče od vozidla Jeep Grand Cherokee, klíče od vozidla Land Rover Freelander, peněženku s finanční hotovostí ve výši 10 000 korun, několik set euro, osobní doklady majitele domku a platební karty. Pachatelé poté za pomoci odcizených klíčů vozidlo Land Rover prohledali a vozidlo Jeep Grand Cherokee, zaparkované před domem, odcizili. Majiteli způsobili krádeží škodu za více než 1 200 000 korun. Pomocí odcizené platební karty pak jeden z pachatelů provedl opakované výběry finanční hotovosti v celkové výši 48 000 korun.
 
V průběhu ledna letošního roku stejná dvojice vnikla postupně na dva různé pozemky v Jihlavě. V prvním případě odcizili klíče od dvou vozidel Land Rover Discovery a Land Rover Range Rover. Poté obě vozidla, která stála zaparkovaná před domem, odcizili, a to včetně věcí uložených uvnitř vozidel. Majitelům vznikla škoda převyšující 2 400 000 korun. Ve druhém domku z verandy odcizili klíče od osobního vozidla Škoda Superb a poté za použití odcizených klíčů vozidlo, které bylo zaparkováno na ulici v blízkosti domu, nastartovali a odjeli s ním. Majiteli auta vznikla krádeží škoda ve výši téměř 500 000 korun. Policistům se ale v tomto případě podařilo dostat se na stopu vozidlu. Když policejní hlídka řidiče s ukradeným vozidlem pronásledovala, zloděj vozidlo odstavil v chatové oblasti nedaleko Tišnova z místa utekl. Zadržet se ho ale nepodařilo.
 
Na začátku února letošního roku stejná dvojice vnikla na pozemek u domku v Jihlavě a z police uvnitř domku odcizili klíče od osobního vozidla Škoda Octavia a poté vozidlo za pomoci těchto klíčů odcizili. Majiteli auta vznikla škoda téměř 500 000 korun.
 
V polovině února letošního roku vnikli oba muži společně v nočních hodinách na pozemek ve Žďírci nad Doubravou. Poté se násilím vloupali dovnitř domu, který prohledali a zevnitř odcizili dvoje klíče od vozidla Jeep Grand Cherokee. Vozidlo bylo i v tomto případě zaparkováno před domem. Zloději za použití klíčů vozidlo odcizili, a to včetně věcí, které byly uvnitř vozidla. Jednalo se o platební karty, osobní doklady, firemní razítka a další osobní věci majitele. Krádeží vznikla škoda ve výši přesahující 1 500 000 korun.
 
Dvaačtyřicetiletý pachatel s dalším dosud neustanoveným pachatelem vnikli koncem května letošního roku dovnitř domku na okrese Svitavy. Dům prohledali a z chodby odcizili klíče od vozidla Škoda Octavia a hodinky. Za použití klíčů odcizili vozidlo, které bylo zaparkované před domem. Vozidlo odcizili včetně věcí, které byly uloženy uvnitř auta. Majiteli vznikla celková škoda téměř 600 000 korun.
 
Další krádež provedli tito tři pachatele koncem července letošního roku v Boskovicích. I v tomto případě násilím vnikli do vstupní chodby domu, odkud odcizili klíče od vozidla Toyota RAV4 XA3 a z garáže domu toto vozidlo odcizili. I v tomto vozidle byly uloženy různé osobní věci majitele vozidla. Krádeží vznikla celková škoda převyšující 550 000 korun.
 
Koncem července vnikli dvaačtyřicetiletý muž a čtyřicetiletý muž do domu ve Svitavách, kde se dostali násilím společně dovnitř a poté odcizili dvě peněženky s osobními doklady, platebními kartami a finanční hotovostí. V domě odcizili také ovládání k vozidlu BMW X3 a za pomoci tohoto ovládání odcizili vozidlo, které bylo zaparkováno před domem. Majiteli vznikla krádeží škoda přesahující 1 100 000 korun.
 
Jednáním, které se podařilo kriminalistům zadokumentovat, pachatelé způsobili odcizením dvanácti osobních vozidel a dalších věcí celkovou škodu ve výši téměř deset milionů korun. Získané prostředky pachatelé užili pro vlastní potřebu. Dva obvinění muži mají bohatou trestní minulost. Dvaačtyřicetiletý muž má tři záznamy v rejstříku trestu a z posledního výkonu trestu odnětí svobody za násilnou a majetkovou trestnou činnost byl loni v dubnu podmínečně propuštěn. Čtyřicetiletý muž má sedmnáct záznamů v rejstříku a z posledního výkonu trestu za majetkovou trestnou činnost byl propuštěn letos začátkem července. Třetí obviněný – devětatřicetiletý muž – má v rejstříku trestů pět záznamů.
 
Vyšetřování tohoto rozsáhlého případu nadále pokračuje.
 
 
Krádeže motorových vozidel dvoustopých v období od 1. ledna do 31. října
 
2010
2011
2012
2013
2014
počet případů
142
78
128
114
123
objasněno
32
23
31
46
61
% objasněnosti
22,54
29,49
24,22
40,35
49,59
objasněno dodatečně
12
6
4
8
9
celkem v roce
44
29
35
54
70

PELHŘIMOVSKO: Policisté agresivního muže vykázali z domu 

Pelhřimovští policisté prověřují případ domácího násilí, ke kterému mělo docházet v rodinném domě v obci na Pelhřimovsku. Ve středu 3. prosince odpoledne přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení o napadání ženy ze strany jejího manžela. Policisté okamžitě vyjeli na místo, kde zjistili, že sedmačtyřicetiletý muž ve společně obývaném domě napadal svoji manželku, které vulgárně nadával a vyhrožoval. Žena ze strachu před ním utekla z domu a přivolala policisty. Muž před jejich příjezdem z domu odešel.
Policisté dalším šetřením zjistili, že muž se podobného jednání nedopustil poprvé. Svou manželku měl ve společné domácnosti napadat opakovaně a to nejen slovně, ale i fyzicky. Žena tyto útoky neoznámila ze strachu, muž jí totiž opakovaně vyhrožoval i fyzickou likvidací.  
Muž se ve středu vrátil domů večer a na výzvu policistů se podrobil dechové zkoušce na alkohol. Při té nadýchal 2,76 promile. Policisté ho proto převezli do protialkoholní záchytné stanice. Navíc ho na deset dní vykázali z domu a po stejnou dobu se nesmí přibližovat k objektu, kde jeho manželka pracuje. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu nebezpečného vyhrožování a veškeré okolnosti dále prověřují
Čtěte dále:   Nehoda v Humpolci. Náraz do auta i kovového zábradlí. Škoda je dvě stě tisíc

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Den otevřených dveří na SŠ informatiky a cestovního ruchu v Humpolci

St Pro 10 , 2014
V pátek 5.prosince 2014 proběhl na naší škole Den otevřených dveří a zároveň 3. Gastroden. Čtěte dále:   Na D1 začal platit zákaz předjíždění kamionů. Policie hned zahájila kontroly

You May Like

Témata